Emlak Terimleri

Yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır?

Yapı kullanma izin belgesi olmayan dairelerde oturuma yasal olarak izin verilmiyor. Yapı Kullanma İzin Belgesi, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 30.maddesine göre veriliyor. Peki, Yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır?

Yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır?

Yapı tamamlandıktan sonra, tüm bağımsız bölümler için verilen ve bağımsız bölümlerin amacına uygun olup olmadığına dair düzenlenen rapora yapı kullanma izin belgesi deniyor. 


Yapı kullanma izin belgesi olmayan dairelerde oturuma yasal olarak izin verilmiyor. Ayrıca yapı kullanma izin belgesi olmayan dairelerde oturan kimseleri ciddi yaptırımlar söz konusu oluyor. 


Yapı Kullanma İzin Belgesi, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 30.maddesine göre veriliyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Yapı kullanma izni:


Madde 30 – Yapı tamamen bittiği takdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımlarının kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye, valilik (...) (1) bürolarından; 27 nci maddeye göre ruhsata tabi olmayan yapıların tamamen veya kısmen kullanılabilmesi için ise ilgili belediye ve valilikten izin alınması mecburidir. Mal sahibinin müracaatı üzerine, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespiti gerekir. 


Belediyeler, valilikler (...) (2) mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz gün içinde neticelendirmek mecburiyetindedir. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılır.(...) (2) Bu maddeye göre verilen izin yapı sahibini kanuna, ruhsat ve eklerine riayetsizlikten doğacak mesuliyetten kurtarmayacağı gibi her türlü vergi, resim ve harç ödeme mükellefiyetinden de kurtarmaz.


Yapı kullanma izni nasıl alınır?

Yapı kullanım izin belgesi alabilmek için mülk sahipleri ya da vekalet verdikleri kişiler, hazırlanan dilekçe ile belediyelere ya da valiliklere başvuru yapılması gerekiyor. 


Yetkililerin bu belgeyi verebilmesi için yapının, aplikasyonu, su basmanı, temeli, ısı yalıtımı ve kaba inşaatının yapılmış ve bitmiş olması gerekiyor. 


Binada her şey uygunsa ve bir aksaklık yok ise Yapı Denetim kuruluşunun uygunluk raporları alındıktan sonra Yapı Kullanma İzni düzenleniyor.  Yapı uygun bulunmadığı takdirde ise 30 gün süre veriliyor ve bu 30 günlük süre içerisinde eksikliklerin tamamlanması isteniyor. 


İşlemin mali yönü..

Kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi harç ve vergiye tabi tutulmuyor. Ancak, taşınmazın niteliğinin kagir bina olarak tapu kütüğüne gerekeceğinden tashih için tapu harcı ödeniyor. Ayrıca bir döner sermaye bedeli tahsil ediliyor. 


Yapı kullanma izninin iptali!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com