03 / 11 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?

Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?

İskan ve oturma izni olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesi nereden alınır, detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...




Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?

İskan ve oturma izni olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesi nereden alınır sorusunun yanıtından önce "Yapı kullanma izin belgesi nedir?" sorusunu yanıtlamak doğru olacaktır.


Yapı kullanma izin belgesi ne demektir?

Yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için binanın sahip olması gereken belge olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu belge iskan belgesi ve oturma izni belgesi olarak da ifade ediliyor.


Yapı kullanma izin belgesi olmayan daire lerde oturuma yasal olarak izin verilmiyor. Ayrıca yapı kullanma izin belgesi olmayan dairelerde oturan kimseleri ciddi yaptırımlar beklediği gibi, elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerin faturaları da yüksek fiyat tarifesinden hesaplanıyor.


Yapı kullanma izin belgesi nerden alınır?

İnşaatı biten yapıların projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı gibi inceleme konusuna giren hususlar belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından yapılıyor. Yapı kullanma izin belgesinin alınabilmesi için, inşaat müteahhidinin gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunması, yapı kullanma izin belgesi için dilekçe doldurması gerekiyor. Ayrıca yapı kullanma izin belgesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve  yapı kullanma izin belgesi harcının da ödenmesi gerekiyor.


Yapı kullanma izin belgesi için gereken belgeler..

* Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

* Tapu kaydı bilgileri,

* Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

* Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

* Telekom Olur Yazısı,

* Proje Müellifleri Raporu, 

* Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

* Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

* Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

* SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.


İskan belgesinin alınacağı yapı eğer asansörlü ise ekstra istenen belgeler aşağıda sıralanıyor..


* Asansör firmasından; TSE Belgeleri,

* Garanti Belgesi,

* Mühendislerin SMM Belgeleri,

* Muayene Raporu – 4 adet

* Muayene fişi,

* Uygulama projeleri,

* Sığınak Raporu,

* Yangın Tesisat Raporu.


Dilekçenin ve gerekli belgelerin söz konusu belediyeye teslim edilmesinden sonra, yetkililer tasdiklenen proje ile tamamlanan inşaatın yapı özelliklerini ve imara uygunluğunu araştırıyor. Uygunluğu bozacak bir durum ile karşılaşılmadığı sürece yapı kullanma izin belgesi veriliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön