29 / 04 / 2024

Kısmi yapı kullanma izni nasıl alınır?

Kısmi yapı kullanma izni nasıl alınır?

Yapının tamamlanan bağımsız bölümleri için kısmi yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor. Kısmi yapı kullanma izni alabilmek için gerekli belgeler neler? Kısmi yapı kullanma izni nasıl alınır?



Kısmi yapı kullanma izni nasıl alınır?


Yapının tamamlanan bağımsız bölümleri için kısmi yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor.  Yapının tamamlanan bağımsız bölümlerine kısmi yapı kullanma izni düzenlenmesi için yapının bağımsız bölümlerle birlikte ortak kullanım alanlarının da kullanıma hazır hale gelmiş olması gerekiyor. 


Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye kısmi yapı kullanma izni belgesi deniyor. Yapı kullanma izni belgesinin içerisinde ruhsat bilgileri inşaatın bitim tarihi, tapu kaydı, adresi, bağımsız bölümlerin cinsleri, numaraları, arsa payları, metrekareleri, sınıfları, mal sahiplerini yer alıyor. Bu belge Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenleniyor.


Kısmi yapı kullanma izni almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvuruda bulunması gerekiyor.  2 yıl içinde inşaata başlamazsa veya 2 yıl içinde inşaata başlanmasına rağmen 5 yıl içinde inşaat, ruhsatına uygun olarak bitirilmezse ruhsat hükümsüz oluyor. Bu durumda ruhsat yenilenmediği taktirde inşaata izin verilmiyor, ayrıca kısmen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılıyor. İnşaat ruhsatı alabilmek için bazı belgeler gerekli oluyor. İnşaat ruhsatı alabilmek için gerekli belgeler aşağıda yer alıyor; 


1. Ruhsat talep dilekçesi

2. Tapu sureti

3. Mal sahiplerinin vekaletnamesi (gerekli ise)

4. Aplikasyon krokisi

5. Çap

6. İmar durumu

7. İmar durumuna göre onaylı vaziyet planı (gerekli ise)

8. İmar durumuna göre proje öncesi istikamet (gerekli ise)

9. İnşaat mühendisinin statik hesaplarına teşkil edecek jeoteknik zemin etüt raporu

10. Deprem Yönetmelik şartlarına uygun olarak projelerin işin başından sonuna kadar yerinde tatbik edileceğine dair noterden fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisinden)

11. Diğer 3 mühendisin ilgili odasından fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisi, elektirik mühendisi. Ve makine mühendisinin kendi projeleriyle ilgili taahhütnameleri)

12. madde 3 takım mimari proje

13. madde 3 takım statik proje

14. madde 2 takım elektrik projesi

15. madde 2 takım sıhhı tesisat proje

16. madde 5 kat ve üstü için asansör avan projesi

17. madde yapı denetim kanunu kapsamında olan yapılar için yapı denetim evrakları şeklinde düzenlenecek.



Yapı kullanma izni alma şartları!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön