09 / 01 / 2025

Yapı kullanma izni alma şartları!

Yapı kullanma izni alma şartları!

Yapı kullanma izni belgesi bina bitmiş ise ve binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanmışsa alınabiliyor. Yapı kullanma izni alabilmek için bazı şartlar söz konusu oluyor. İşte, yapı kullanma izni alma şartları!



Yapı kullanma izni alma şartları!

Ruhsatlı binalar için, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediye Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgeye yapı kullanma izni belgesi deniyor. 


Yapı kullanma izni yapının inşaatını tamamlanmış ise alınabiliyor. İnşaatı tamamlanmamış yapılara yapı kullanma izni belgesi verilmiyor. Arsa sahibi müvekkil ile müteahhit arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanıyor. Taraflar arasında imzalanan bu sözleşmeye göre yapı kullanım izin belgesini müteahhitin alması gerekiyor. Ancak yapı kullanma izni alabilmenin bazı şartları bulunuyor. Yapı kullanım izin belgesi alabilmenin şartları aşağıda yer alıyor; 


1. Yapı Denetim Firması ya da Teknik Uygulama Sorumlularından binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığını belirten teknik rapor,

2. Binanın her cephesinden çekilmiş 13 x 18 cm ebatlarında renkli fotoğraflar.

 Belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü teknik personeli tarafından her hafta salı günleri Yapı Denetim Şirketleri tarafından kontrollüğü yapılan binalar, her hafta perşembe günleri ise Teknik Uygulama Sorumluları tarafından kontrollüğü yapılan binalar için yerinde ruhsat ve eklerine uygunluğunun kontrolü yapılmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılan binaların Yapı Kullanma İzin Belgesi almak için gerekli olan evrakları tamamladıktan sonra Yapı Kullanma İzin Belgeleri düzenlenir. 


Ruhsat ve eklerine uygun olarak yapıldığı belirlenen binalar için;

1. Sosyal Sigortalar Kurumu`ndan Sigorta Borcu Yoktur yazısı,

2. Vergi Dairesi`nden 2 Nolu Harç Ödendi Belgesi,

3. Binada sığınak olması durumunda Sivil Savunma Müdürlüğü`nden Sığınak Uygunluk Raporu,

4. Binada yangın merpeni olması durumunda İtfaiye Müdürlüğü`nden Yangın Merpeni veya Yangın Holü Uygunluk Raporu,

5. Her bir bağımsız bölüm için İskan Harç ve Ücretleri, binada asansör bulunması halinde Asansör İşletme Ruhsatı Ücreti ve Asansör Proje Tasdik Ücreti yatırılarak Yapı Kullanma İzin Belgesi düzenlenir.



Planlı alanlar tip imar yönetmeliğine göre yapı kullanma izni belgesi almak zorunlu tutuluyor. Yapı kullanma izni alımayan yapılara yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar arasında İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden alıyor, elektrik yüksek tarifeden hesaplanıyor. Bazı bankalarda yapı kullanma izni olmayan yapılara kredi vermiyor. 


Yapı kullanma izni belgesinin iptali!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com




Geri Dön