22 / 12 / 2024

Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?

Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgileri ve tapu kaydı gibi bilgilerin yer aldığı belgeye yapı kullanma izni belgesi deniyor. Peki, Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?



Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini,inşaat bitirim tarihini,tapu kaydını,adresini,bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren Yapı Denetim Kuruluşu yetkilisinin ve proje müellifi mimarın imzaları alınarak usulüne uygun olarak düzenlenen belgeye yapı kullanma izni belgesi deniyor. 


Yapı kullanma izni belgesi  almak için binalardaki bağımsız bölüm sahipleri veya vekalet verdikleri kişi dilekçe,tapu fotokopisi ve gerekli belgelerle Belediyeye başvurmaları gerekiyor. 


Yapı Kullanma izni verilebilmesi için yapının aplikasyon,temel,su basman,ısı yalıtım ve kaba inşaat vizelerinin yapılmış olması zorunlu oluyor.


Başvuruyu alan yapı kullanma izni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor. Binada herhangi bir aykırılık  yoksa gerekli emniyet tedbirleri alınmışsa yapının fenni sorumlusu veya Yapı Denetim kuruluşunun uygunluk raporları alındıktan sonra Yapı Kullanma İzni düzenleniyor. 


Yapı Kullanma İzni ile ilgili kuruluşlara başvurarak su,elektrik ve telefon abonelikleri  yaptırılabiliyor. Peki, Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?


Yapı kullanma izni belgesi zamanında alınmazsa!

İnşaatı yapan firma, ya inşaatı tasdikli projeye uygun yapmamış; ya da imara uygun yapmış, ancak kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesair giderlerden kaçmak için yapı kullanma izni almıyor.


Yapı kullanma izni belgesi alınmamış ise onaylı projenin dışına çıkılmış, yani inşaatın şema ve şekli değişmiş veya inşaatın alanı büyütülmüş ise müteahhitler o yapıya yapı kullanma izni belgesi alamıyor. Böyle yapılara yapı kullanma izni belgesi alınabilmesi için genel bir imar affının olması gerekiyor. 


Yapı kullanma izni belgesi almamanın yaptırımları da söz konusu oluyor. Bu yaptırımları şöyle sıralayabiliriz;  İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden faturaya yansıtıyor, elektrik yüksek tarifeden ödeniyor ve yapı kullanma izni belgesi olmayan dairelere kimi bankalar konut kredisi vermiyor.


Yapı kullanma izni maliyeti!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön