02 / 05 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?

Yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?

Yapı kullanma izni, yapıların inşaat çalışmaları sonlandıktan sonra alınması gereken izin olarak karşımıza çıkıyor. Peki yapı kullanma izni alınmadığını düşünelim. Yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?



Yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?

Yapı kullanma izni, yapıların inşaat çalışmaları sonlandıktan sonra alınması gereken izin olarak karşımıza çıkıyor.


Bu izin, yapının tasdikli projesine ve imar planına uygun olarak yapıldığı anlamına geliyor. Eğer yapı, projesine veya imar plana uygun olarak yapılmadıysa o yapıya yapı kullanma izin belgesi verilemiyor.


Peki, binaya yapı iskan belgesinin alınmadığını düşünelim. Yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?


Binada yapı kullanma izin belgesi yoksa, bu durumun ev sahiplerine ve kiracılarına bazı dezavantajları oluyor.


İskanın olmaması halinde elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler mesken aboneliği üzerinden yapılamıyor. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi, iskanın olmaması yapının resmi olarak hala inşaat durumunda olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, bu abonelikler mesken üzerinden alınamıyor


Ayrıca iskan belgesi olmayan bir yapıdaki evinizi satmak istediğinizde, alıcının nakit parasının bulunması gerekiyor. Çünkü, bankalar da iskanı alınmamış olan yapılara kredi vermiyor.


Ancak bazı bankalar bazı iskansız evlere kredi verebiliyor. Bunun nedeni ise her bankanın müşteri portfoyünün farklı olmasından kaynaklanıyor.


Yapı kullanma izni harcı nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön