26 / 11 / 2024

Yapı kullanma izni belgesi zamanında alınmazsa ne olur?

Yapı kullanma izni belgesi zamanında alınmazsa ne olur?

Yapı kullanma izni belgesi yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra alınıyor. Peki yapı tamamlanmış fakat yapı kullanma izni belgesi alınmamış ise ne olur? Yapı kullanma izni belgesi zamanında alınmazsa ne olur?




Yapı kullanma izni belgesi zamanında alınmazsa ne olur?

Yapı kullanma izni başka bir deyişle iskan olarak ifade ediliyor. Yapı Kullanma izni gayrimenkulün tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda, ilgili belediyece verilen belge olarak karşımıza çıkıyor. 


Yapı tamamlandığında tamamının veya kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığında bu kısımlarının kullanılabilmesi için, yapı ruhsatını veren ilgili idareden bu belgenin alınması zorunlu oluyor. Yapı kullanma izni belgesi alabilmenin bazı koşulları bulunuyor. Yapı kullanma izni belgesi alabilmenin koşulları aşağıda yer alıyor;


Yapı kullanma izni belgesi alabilmenin koşulları..

Yapı kullanma izni belgesi almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvurulması gerekiyor. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyorlar. 


Binanın herhangi bir teknik eksikliği yoksa mal sahibi veya müteahhidinden yapıyla ilgili olarak MESKİ, TEDAŞ, TÜRK Telekomünikasyon A.Ş., Sivil Savunma Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü gibi kuruluşlardan su, elektrik, telefon, sığınak, yangın, asansör tesisatları ile ilgili teknik raporlarla, yapının fenni sorumlusundan yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütnameyi. Yapı kullanma İzni Amirliğine vermesi isteniyor.  Teknik raporlarla taahhütname verildikten sonra yapı için Yapı kullanma izni belgesi düzenleniyor. Peki, Yapı kullanma izni belgesi zamanında alınmazsa ne yapılabilir?


Yapı kullanma izni belgesi zamanında alınmazsa...

İnşaatı yapan firma, ya inşaatı tasdikli projeye uygun yapmamış; ya da imara uygun yapmış, ancak kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesair giderlerden kaçmak için yapı kullanma izni almıyor.


Yapı kullanma izni belgesi alınmamış ise onaylı projenin dışına çıkılmış, yani inşaatın şema ve şekli değişmiş veya inşaatın alanı büyütülmüş ise müteahhitler o yapıya yapı kullanma izni belgesi alamıyor. Böyle yapılara yapı kullanma izni belgesi alınabilmesi için genel bir imar affının olması gerekiyor. 


Yapı kullanma izni belgesi almamanın yaptırımları da söz konusu oluyor. Bu yaptırımları şöyle sıralayabiliriz;  İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden faturaya yansıtıyor, elektrik yüksek tarifeden ödeniyor ve yapı kullanma izni belgesi olmayan dairelere kimi bankalar konut kredisi vermiyor.


Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön