Yapı kullanma izni almak için ne gerekli?
Bir arsa üzerinde ruhsatlı olarak inşa edilen ve inşaat çalışmaları sona eren binada yapı kullanma izni alınmadan, yasal olarak oturuma izin verilmiyor. Peki, binaya yapı kullanma izni almak için ne gerekli?
Yapı kullanma izni almak için ne gerekli?
Bir arsa üzerinde ruhsatlı olarak inşa edilen ve inşaat çalışmaları sona eren binada yapı kullanma izni alınmadan, yasal olarak oturuma izin verilmiyor.
Yapı kullanma izni için öncelikle ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.
Binaya alınacak bu yapı kullanma izni, taşınmazın onaylı projesine ve imar planına uygun olarak tamamlandığını gösteriyor. Yapı kullanma izni, belediyelerin imar birimi tarafından düzenleniyor. Peki, yapı kullanma izni almak için ne gerekli?
Bu izin, yapılacak müracaatın ardından yapının ruhsatına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve borcunun bulunmaması halinde veriliyor.
Yapı kullanma izni için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilebiliyor. Aynı zamanda gerekli belgelerin de belediyeye teslim edilmei gerekiyor. Yapı kullanma izni için dilekçe örneği şu şekilde:
Dilekçe örneği;
………………………… BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İMAR ve ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ’NE
…………………………/İSTANBUL
………………………… Mahallesi ……………….. Pafta ……………….. Ada ……………….. Parsel sayılı yerde bulunan binamıza iskan almak istiyoruz. İstenen belgeler yazımız ekinde olup, gereğinin yapılmasını arz ederim.
Mal Sahibi
İsim-Tarih-İmza
Mesul Mimar veya Mühendis
Adı ve Adresi, Sicil Nosu
İmza
Yapı Den.Şirketinin
İsim-Tarih-İmza
İNŞAATA AİT POSTA ADRESİ
………………………… Mahallesi ………………………… Cad ………………………… Sokağı ……….Kapı No
MAL SAHİBİNE AİT TEBLİGAT ADRESİ:
………………………… Mahallesi
………………………… Cad.
………………………… Sokağı
………………………… Apt
………………………… Kapı No
………………………… Posta Kodu
………………………… İlçesi
………………………… Şehir
Yapı kullanma izni alma süresi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com