28 / 04 / 2024

Yapı malzemelerinden yılın ilk 11 ayında 28.7 milyar dolarlık ihracat!

Yapı malzemelerinden yılın ilk 11 ayında 28.7 milyar dolarlık ihracat!

Merakla beklenen rakamlara göre, Türk yapı malzemeleri sektörünün ocak-kasım 2021 ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 46,82 oranında arttı ve 28,7 milyar dolar oldu. 



Ülkemizin en fazla cari fazla veren sektörleri arasında yer alan ve 224 ülkeye ürün satan yapı malzemeleri sektörü ihracatta yükselişini sürdürüyor. Açıklanan resmi verilere göre, üretim ve istihdam odaklı yapı malzemeleri sektörünün ihracatı ocak-kasım 2021 döneminde, bir sene öncesinin aynı dönemine göre yüzde 46,82 oranında artış gösterdi ve 28,7 milyar dolar şeklinde oldu. Yine merak edilen ve açıklanan resmi verilere göre, aynı dönemde değerde en yüksek artışa sahip ürün grubu yüzde 64,64 ile demir çelik bazlı ürün grubu oldu. Merak edilen resmi rakamlara göre, 2021 yılının ilk on bir ayında en fazla ihracat gerçekleştiren ülke 1,8 milyar dolar ile Birleşik Krallık oldu. Birleşik Krallık’ı ise İsrail ve Almanya izledi.

Yapı malzemelerinden yılın ilk 11 ayında 28.7 milyar dolarlık ihracat!

İHRACAT YÜKSELDİ Mİ?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Türk yapı malzemeleri sektörünün ihracattaki yükselişi resmi olarak açıklanan kasım ayı rakamlarına da yansıdı. Açıklanan resmi verilere göre, sektör geçtiğimiz ay 2,8 milyar dolar tutarında ihracat yaptı. Açıklanan bu rakam, bir sene öncesine göre yüzde 34,25 artış anlamı taşıyor. Açıklanan resmi verilere göre, yapı malzemeleri sektörü Kasım 2021'de en fazla ihracatı 206 milyon dolar ile İsrail’e yaptı.  Birleşik Krallık 192 milyon dolar ihracatla ikinci sırada bulunurken, Almanya 184 milyon dolarla üçüncü sırada kendine yer buldu. Konuyla ilgili önemli değerlendirmeler yapan Urfalılar, “Türk yapı malzemeleri sektörü olarak yılın son ayına da son derece yüksek ihracat rakamlarıyla girdik. Hedefimiz bu yılı en iyi seviyede kapatıp yeni yılda yeni hedeflere odaklanmak.” diye konuştu.

Yapı malzemelerinden yılın ilk 11 ayında 28.7 milyar dolarlık ihracat!

FİZİKİ FUARLARA KATILACAĞIZ

Yapı malzemeleri sektörü olarak yeni dönemde fiziki fuarlara katılacaklarını kaydeden Serdar Urfalılar, “2020’nin başından beri ise ne yazık ki fuarlara katılım yapamadığımızdan bu konuda çok heyecanlıyız. Eylül ayında Dubai Big 5 fuarına katılım göstererek dünyanın en prestijli fuarlarından birinde sektörümüzü temsil etme fırsatına sahip olduk. Daha sonra Ekim ayında Libya Build, Kasım ayında Batimatec Cezayir fuarlarında sektörümüzü temsil ettik. 2022’de ise ABD’de düzenlenecek olan 4 fuara katılmayı planlıyoruz. Bunlar; Ocak’ta World of Concrete, Şubat’ta International Builders Show, Mart’ta New York Build ve Nisan’da Chicago Build. 2022’nin sonlarına doğru ise 2 adet milli katılım hedefliyoruz. Bunlar 3-6 Ekim’de Fransa’da Batimat Paris, 19-21 Ekim’de Meksika’da Expo Cihac Fuarları. Ekim ayının sonunda ise ayrıca Almanya’da Bauma Fuarı’na katılmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yapı malzemelerinden yılın ilk 11 ayında 28.7 milyar dolarlık ihracat!

Büyüme rakamlarıyla ilgili de konuşan Urfalılar şöyle konuştu: “Türkiye ekonomisi için büyüme sanayinin büyümesiyle doğru orantılıdır. Türkiye ikinci çeyrekte bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 21,7 büyümüştü. 3. çeyrekte de genel olarak yüzde 7,4 sanayi de ise yüzde 10 büyüyerek büyüme trendinin devam ettiğini ve sadece baz etkisine bağlı olarak büyümediğini kanıtlamış oldu. 2021 üçüncü çeyrekteki ekonomik büyümemizde en yüksek katkıyı ihracat sundu, net ihracatın büyümeye katkısı 6,8 puan oldu. Büyümeye katkı sağlayan faktörlerin başında ihracatın bulunması her zaman arzu edilen bir durum. Bu durumu kalıcı hale getirebilirsek uzun vadede ekonomimizi çok daha sağlam bir temele oturtmuş olacağız. Sanayi faaliyetlerindeki yüzde 10’luk artış da çok önemli. Bu büyüme rakamları şu anda doğru yolda olduğumuzu ve Orta Vadeli Planda hedeflenen yüzde 9’luk ekonomik büyüme hedefine doğru emin adımlarla yürüdüğümüzü gösteriyor.”

İnşaat malzemeleri sektörünü neler bekliyor?


Geri Dön