05 / 11 / 2024

İnşaat malzemeleri sektörünü neler bekliyor?

İnşaat malzemeleri sektörünü neler bekliyor?

Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları’nın 47’ncisi yapıldı. Peki merakla beklenen toplantıda neler konuşuldu?  




Türkiye Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin düzenlediği ‘Gündem Buluşmaları’ dün yapıldı. 47. Gündem Buluşmaları Demirdöküm ve GF Hakan Plastik’in katkılarıyla gerçekleştirildi. Merakla beklenen toplantının açılışını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, moderatörlüğünü Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan’ gerçekleştirdi. ‘2021’i Kapatırken Sektörü Neler Bekliyor?’ başlıklı toplantıda Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, ‘Küresel inşaat sektörü ve malzeme pazarlarında 2022 yılı beklentileri neler olacak?’, ‘Pandemi sonrası ortaya çıkan yeni koşullar 2022 yılında nasıl gelişecek?’, ‘ABD pazarı’ ve ‘Sektörde büyüme öngörüleri’, ‘AB pazarı ve Yeşil Mutabakatın etkileri’  başlıklarını masaya yatırdı.


Büyümenin yüzde 10’luk kısmında yenilemenin payı var

Son dönemlerde sık dık gündeme gelen İnşaat malzemeleri sanayisinin 2021'deki gelişiminde yenileme pazarının çok büyük rol oynadığını dile getiren Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “2020 yılında hiçbir dönemde olmadığı kadar renovasyon ağırlıklı bir süreç yaşandı. Yenilemede yaşanan gelişmelerin etkisi 2021 yılı boyunca büyüyerek devam etti. İnşaat sektörünün yüzde 3,5 küçüldüğü 2020 yılında inşaat malzemeleri sanayisi üretimde, bilişimden sonra ülkemizin en yüksek büyümesini 9,1 oranıyla gerçekleştirdi. Bu büyüme içinde 2020 yılında yurt içi tüketimimiz 408 milyar TL seviyesine çıktı. Bir yıl öncesine göre 40 milyar TL oranında büyüyen yenileme pazarındaki pay artışı, inşaat malzemesi sanayisinin 2020’deki büyümesini belirleyen unsur oldu. İnşaat malzemeleri sanayisi olarak 2021 yılını üretimde yüzde 20’lik bir büyüme ile tamamlayacağımızı, bu büyümenin içindeki yenileme payının da yüzde 10 civarı olacağını öngörüyoruz” dedi.

İnşaat malzemeleri sektörünü neler bekliyor?

İhracat performansımızla Eylül ayında en yüksek seviyeye çıktık

İnşaat malzemeleri sanayisiyle de ilgili önemli açıklamalar yapan Tayfun Küçükoğlu, şöyle konuştu:  “Pandemi döneminde inşaat malzemeleri sanayisinin performansı ve ülkemizin coğrafi konumunun etkisiyle de ihracatın önemli derecede arttığını görüyoruz. 2013 yılından bu yana takip ettiğimiz verilere göre, Eylül 2021’deki ihracat performansımızla en yüksek seviyeye çıktık. Bu seviyeye ulaşırken de 3,1 milyar dolar ve 6 milyon ton gibi büyük oranlarda ihracat gerçekleştirdik. 2020 ortalama ihracat birim fiyatımız 0,35 dolar/kg iken, 2021 yılı eylül ayı itibarıyla bunun 0,52 dolar/kg seviyesine çıkması bizim geleceğe dair beklentilerimizi de yükseltiyor. Çevremizdeki ülkelerde etkinliğimizin artmasıyla ülkemize kazandırdığımız cari fazlayı daha da artırarak güçlü performansımızı sürdüreceğimize inanıyoruz.”

İnşaat malzemeleri sektörünü neler bekliyor?

Artık daha pahalı bir dünyaya ihracat gerçekleştireceğiz

2022 yılının dünya genelinde daha pahalı bir yıl olacağına değinen Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, “Hem yaşanan enflasyon hem de rekabet zincirlerindeki değişimin etkisi bize şunu gösteriyor: 2005’ten sonra her şey Asya’dan tedarik ediliyordu. Enflasyonsuz bir dönem oldu. Fakat şimdi Asya’nın yanı sıra diğer ülkelerden de tedariklerin başlaması bizi daha pahalı bir dünyaya doğru götürüyor. Daha yüksek üretim maliyetleri söz konusu. Kaçınılmaz bir sonuç olarak daha pahalı bir dünya olacak. Bu da özellikle bizim ihracat fiyatlarımız açısından önemli. Artık eskisi gibi çok ucuz bir dünyaya değil pahalı bir dünyaya ihracat yaptığımızı unutmamamız gerekiyor. Bütün alıcılar, alternatif tedarikçilerin hepsi daha yüksek fiyatların içindeler. Bu yüzden ihracatçılarımız 2022 yılında birim fiyatlarını artırmaya devam etmeli” şeklinde konuştu.

Ülkemiz ABD’ye ilave ihracat potansiyeli ile karşı karşıya

AB ve ABD pazarlarında 2022 beklentilerini masaya yatıran Dr. Can Fuat Gürlesel konuyla ilgili olarak, “ABD’deki altyapı paketi 1,1 trilyon dolarlık bir harcama ve yaklaşık 700 milyar doları da doğrudan inşaat harcaması yaratabilecek başlıklar içeriyor. 1,1 trilyon dolarlık harcama 10 yıllık bir süreçte yapılacak, yani yıllık yaklaşık 110 milyar dolar söz konusu. Bunun yüzde 60-70’inin inşaat harcamaları olacağı öngörülüyor. 2022’de 110 milyar dolarlık bir harcamanın 60-70 milyar doları inşaat ve inşaat malzemelerine gidecek. Yarısının ithal edileceğini düşünürsek, ki ABD’nin büyük ölçüde ithalata bağımlı olduğu alanlar var, yıllık ilave 30-35 milyar dolar inşaat malzemeleri için bir pazar oluşacak. Kötümser senaryoda ise 20-25 milyar dolarlık pazar yaratılacak. Türkiye bunun yüzde 10’unu almayı hedeflese 2,5-3 milyar dolarlık ilave ihracat potansiyeli ile karşı karşıya. ABD bizim inşaat malzemesi ihracatımızda ilk sırada” dedi.

İnşaat malzemeleri sektörünü neler bekliyor?

Yeni hedefler inşaat malzemesi ihtiyacı yaratacak

Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat hedefleriyle de ilgili konuşan Dr. Can Fuat Gürlesel, şunları dile getirdi: “AB’nin 2030 ve 2050’de sıfır emisyon hedefi var. Yani ne konut ne sanayi ne enerji santrali ne taşıtta karbon salımı olacak. Yüzde 100 yenilenebilir enerjiye gidiliyor. Bunun yanında Avrupa’daki konutların yüzde 30’unun yenilenmesi gerekiyor. 2050 yılına kadar yaklaşık 140 milyon daireye denk gelen bir yenilenme hedeflenmiş durumda. Bu hedefler Avrupa’da çok önemli bir yeni inşaat malzemesi ihtiyacı yaratacak.”

Toplantının moderatörü Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan şöyle konuştu: “Rusya ve Çin ile 2-3 milyar dolar ihracata karşın 20 milyar dolar ithalat yapmışız, bu ticarette bir denge yok. Ama AB ile aramızda yaklaşık 100 milyar dolar ihracat varsa 100 milyar dolar ithalat var. İthalat ve ihracat dengemizi sağladığımızı düşünüyorum” 

Sektördeki şirket yöneticilerine çağrı yapan Ferdi Erdoğan: “Kaptanlar, sadece kaynaklara odaklanırsanız gemi kızakta demektir. O geminin kaptanlığını zaten bırakırsınız ya da bıraktırırlar. Sadece risklere odaklanır, ‘ben her şeyi buna göre yaparım’ derseniz, bu durum ‘ya istiklal ya ölüm’ demektir. Rekabete odaklanır ve rekabette bütün gücünüzü kullanırsanız ancak barut bitene kadar cephedesinizdir. Ama bu üçünü bir arada harman edip yöneten kaptanlar 2022’yi başarıyla tamamlar. İyi tahmin eder, çevik davranır, fırsatları değerlendirir ve tehditlere karşı tedbir alırsanız gemilerinizi her türlü fırtınada yüzdürürsünüz.” dedi.

Müteahhitlerden artan maliyetler için teşvik talebi!


Geri Dön