23 / 07 / 2024

Yapı malzemesi ve tasarımda yapak zekadan faydalanılacak!

Yapı malzemesi ve tasarımda yapak zekadan faydalanılacak!

Endüstri 4.0 sonrası inşaat sektörünün otomasyona daha yatkın olacağını söyleyen Cemal Akça’ya göre, inşaat malzemelerinin geliştirilmesinde ve tasarım kararlarının verilmesinde yapay zekâ önemli bir noktaya gelecek...




İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) 2'nci Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Cemal Akça, yapay zekânın inşaat sektöründe planlama, proje yönetimi, risk yönetimi ve güvenlik alanlarında daha çok kullanılabileceğini söyledi. Planlama ve risk yönetimi için ülkemizde de kullanılmaya başlanan BİM (Yapı Bilgi Sistemi) uygulamalarının yapay zekâ için uygun örnek olabileceğini belirten Akça, yapay zekâ ile inşaat sektöründeki iş kazalarının önlenebileceğini de ifade etti.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Dünyada yapılan araştırmalara göre inşaat sektörünün ölüm riski açısından diğer tüm sektörlere göre beş kat daha tehlikeli olduğunu aktaran Akça, bu noktada Suffolk firmasının  iş yeri güvenliğini ön plana alan yapay zekâ sisteminin önemine değindi. Akça, yapay zekâ tekniklerinin mühendislik çalışmalarında daha çok optimizasyon için kullanılmakta olduğunu ve diğer klasik yöntemlere göre daha iyi sonuç verdiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Bu teknikler son yıllarda çokça geliştirilen yapay zekâ algoritmaları kullanılarak yapılır. Optimizasyon her alanda sağlam bir veri girdisiyle sağlanabilir. Maliyet analizleri, pazarlama stratejileri, enerji verimliliği, proje yönetimi, malzeme kullanımı ve temini gibi sektör içerisinde akla gelebilecek optimizasyon gerektiren konularda yapay zekâ teknikleri kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse, herhangi biryerleşim alanında sinir ağı algoritma kullanılarak yapay zekâ tekniğiyle yı optimizasyonu yapılabilir."

Cemal Akça, yapay zekânın inşaat sektöründeki geleceği için de iyimser görüşlere sahip. Diğer sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörünün de bilimsel ve teknolojik gelişmelerden kendir düşen payı alacağını belirten Akça "Sadece planlama ve inşaat yönetir alanında değil, inşaat malzemelerin geliştirilmesinde ve tasarım kararlarının verilmesinde de yapay zekân önemli bir noktaya geleceğini düşünüyorum. Endüstri 4.0 sonrası inşa sektörü daha kurumsal ve otoma yona yatkın bir yapıya dönüşecektir” diye konuştu.

 


Geri Dön