28 / 04 / 2024

Yapı ruhsatı olmayan binalar!

Yapı ruhsatı olmayan binalar!

Yapı ruhsatı olmayan binalar da yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilip yapı mühürlenerek inşaat hemen durduruluyor...




Yapı ruhsatı olmayan binalar!


Yapı ruhsatı olmayan binalar da yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilip yapı mühürlenerek inşaat hemen durduruluyor. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılıyor.


Bu tarihten itibaren en fazla bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını isteyebiliyor.


İdare, yapı ruhsatı olmayan binalar ı öğrendiğinde, o anki inşaat durumunu tespit edecektir. Tespit, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının belirlenmesine yönelik olduğundan, ruhsatsız olarak hangi inşaat faaliyetlerde bulunulduğunun, ruhsat varsa ruhsat ve eklerine aykırı olan inşaat faaliyetlerin tek tek yazılması gerekiyor. İdarenin yaptığı bu tespitteki amaç, imar mevzuatına uygunluğun sağlanması oluyor. İşlem yapı sahibi bakımından bilgilendirici bir işlemdir. Bu tespit ile yapı sahibine, hangi inşaat faaliyetlerinin kanuna aykırı olduğu bilgisi de verilmiş oluyor.


Yapı ruhsatı olmayan binalar ı tespit eden idare kişilere ne para cezası uygulamayı ne de binanın yıktırılmasını amaçlıyor. Amaç sadece kişinin, hukuka aykırı faaliyetini sonlandırmak gerekirse menetmek böylece imar mevzuatına uygun yapı yapılmasını sağlamaktır. 


Ruhsata bağlanma imkanı bulunmayan yapıda verilen sürede aykırılığın giderilmemesi veya ruhsatlı binada ruhsat ve eklerine aykırılığın verilen sürede giderilmemesi halinde, ruhsat iptal ediliyor. Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan binanın yıkımına karar veriliyor.



Yapı ruhsatları ve kullanım izinlerinde artış yaşandı!
Yapı Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi Tebliği!
Yapı ruhsatı alma şartları!
Yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir?





Geri Dön