13 / 11 / 2024

Yapılan 71.1 milyar dolarlık özelleştirmenin 20.4 milyar doları masraflara gitti!

Yapılan 71.1 milyar dolarlık özelleştirmenin 20.4 milyar doları masraflara gitti!

Açıklanan resmi verilere göre 71.1 milyar dolarlık özelleştirmenin 20.4 milyar doları masraflara gitti ve elde 50.7 milyar dolar kaldı.




Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan özelleştirmeler ile ilgili çarpıcı bazı rakamlar ortaya çıktı. Açıklanan resmi verilere göre bugüne kadar gerçekleştirilen tüm özelleştirmelerden 71.1 milyar dolar elde edildi. Fakat söz konusu bu paranın yalnızca 50.7 milyarlık kısmı Hazine’ye gelir olarak aktarılabildi. Geri kalan 20.4 milyar dolarlık özelleştirme hasılatı ise özelleştirme çalışmaları için harcandı. İşte konu ile ilgili detaylar...

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre özelleştirme masraflarına giden para Türk Telekom, Tüpraş, Petkim, Erdemir ve TEKEL gibi dev kuruluşlardan elde edilen gelirleri bile geçti. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 2025 yılı bütçe yasa teklifinin raporlarında bulunan resmi verilere göre, bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları sonucunda 277 kuruluş hisse satışı ya da varlık satış/devri yoluyla özelleştirildi. Söz konusu bu özelleştirmelerin sonucunda ise tam tamına 150 milyar 900 milyon lira gelir elde edildi. 

Yapılan 71.1 milyar dolarlık özelleştirmenin 20.4 milyar doları masraflara gitti!

Sözcü’den Erdoğan Süzer söz konusu bu özelleştirmeler sırasında işten çıkarılan işçilere iş kaybı tazminatı ödenirken kurumları özelleştirmeye hazırlamak için de pek çok harcama yapıldı. Sonuç olarak kamu mallarının satışından elde edilen kaynağın 20.4 milyar doları özelleştirme sürecinde yok olup gitti. Söz konusu Bu tutar bugünkü parayla 693.6 milyar liralık devasa tutara karşılık geliyor. 

DEVEDE KULAK KALDI

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre şehir ve bölgelerin ekonomisini ayakta tutan et, süt, şeker, tütün ve tekstil fabrikaları başta olacak şekilde pek çok fabrikanın satışa çıkarılması bu il ve bölgelerde işsizlik ve beraberinde göçlere neden oldu. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse, büyük itirazlara rağmen yok pahasına satılan 13 şeker fabrikasından devletin kasasına sadece o dönemin parasıyla 4 milyar 851 milyon Türk Lirası girdi. Söz konusu bu tutar 693 milyar TL’lik  özelleştirme masrafının yanında adeta devede kulak kaldı.

 

2025 asgari ücret zammıyla ilgili kafa karıştıran iki rakam ortaya çıktı! Asgari ücret zammında son dakika!

Demir fiyatları 2021’den bu yana yüzde 170 artarken, beton fiyatları yüzde bin arttı!

Konut ve otomobil satışlarına neşter vuruluyor! Sosyal medya ilanlarına 100 bin liraya kadar ceza geliyor!


Geri Dön