Ekonomi

Yapılan zamlara göre asgari ücret tutarı ve işverene yansıyan maliyeti ne kadar?

Asgari ücret tutarında zam pazarlıkları süreci devam ediyor. Henüz bu konuda net bir karar alınmamışken tahmini olarak yüzde 30 zammın yapılmasıyla asgari ücretin 11 bin 58 TL’ye ulaşması bekleniyor. Türkiye’de milyonlarca çalışan vatandaş, haziran ayının sonunu iple çekiyor

Asgari ücret zam sonuçları çalışanlar tarafından her gün merak ediliyor. Türkiye’de milyonlarca çalışan vatandaş, haziran ayının sonunu iple çekiyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bu konudaki çalışmaları başlatmasıyla toplantının kısa süre içinde yapılması bekleniyor. 13 Haziran olarak belirlenen bu toplantıya TÜRK-İŞ ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak. Toplantının ardından 2023 yılının ikinci döneminde asgari ücretin miktarı net bir şekilde kesinliğe kavuşacak. İşte Türkiye’deki çalışanları ilgilendiren asgari ücret zammı hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde… 

Asgari ücrette beklentiler ne yönde?

Asgari ücretin konusundaki pazarlık kıyasıya bir şekilde devam ediyor. Bu süreçte her iki tarafı da memnun edecek bir ücrette sağlanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 'vatandaşı enflasyona ezdirmeyiz' söyleminin yerine getirilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuya açıklama getirerek şunları ifade etti: "Çalışanları, enflasyona maruz bırakmamak en temel prensibimizdir.  Bu yaklaşımı benimsediğimiz için bu doğrultuda ilerleyeceğiz.”

Asgari ücret zammı konusunda kamuoyunun da farklı beklentileri hakim. Şu an 8 bin 506 TL olan asgari ücret, kamuoyunun beklentisine göre 500 dolar seviyesinde. Bu durumda ise asgari ücretin 11 bin TL’nin üzerinde olması bekleniyor. Henüz zam oranları açıklanmamış olup olası zam oranlarıyla ücretler hakkında bir tahmin yürütülmekte. Bu noktada yüzde  20, yüzde 25 ve yüzde 30 zam oranlarıyla da bir tahmin yapılabiliyor. 

Olası zam oranlarına göre asgari ücret miktarlarının işverenlere maliyeti

Kamuoyunun olası zam oranlarına göre ücret hesaplamaları şimdiden yapılmaya başlandı. Olası yüzde 20 zam oranına göre asgari ücret tutarı 10 bin 208 TL olurken işveren maliyeti 14 bin 111 TL olacak.  Yüzde 25 zam oranının olması durumunda asgari ücret 10 bin 634 olup yüzde 30 olması durumunda net ücretin 11 bin 58 TL olması bekleniyor.

Mavi’nin ilk çeyrek net karı yüzde 71 artışla 515 milyon TL oldu!

Bayram tatili 9 güne çıktı! Fiyatlar yüzde 94 arttı; tatil süreleri kısaldı

Necmettin Batırel'den olağanüstü bir tahmin! Dolar asında 9 TL dedi, ortalık karıştı!