04 / 05 / 2024

Yapılandırma ödemeleri için son gün 2 Ocak!

Yapılandırma ödemeleri için son gün 2 Ocak!

Yapılandırma için 30 Kasım 2016 tarihini kaçıran ve henüz ödeme yapmamış mükellefler yapılandırma haklarını kaybetmeden geç ödeme zammı ile birlikte taksitlerini 2 Ocak'a kadar ödeyebiliyor..



6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Ağustos 2016'da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile emlak ve çevre temizlik vergisi de dahil bazı vergi borçlarına yapılandırma fırsatı sunuldu.


Belediyelerce, 2016 yılına ilişkin olarak 30/6/2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk ettirilen vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları Kanun kapsamına alındı.


Bu nedenle, 2016 yılına ilişkin olarak 30/6/2016 tarihinden önce tahakkuk etmiş olan emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi yapılandırılabildi.


Ancak, 2016 yılına ilişkin emlak vergisi, emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payının ikinci taksiti Kanunun yayımladığı tarihten sonraya rastladığından (Kasım/2016) bu taksitler 6736 sayılı Kanun kapsamına alınmadı.


Aynı şekilde, çevre temizlik vergisinin ikinci taksiti de Kanunun yayımlandığı tarihten sonra yürürlüğe girmesi nedeniyle çevre temizlik vergisinin 2016 Kasım ayı taksiti Kanun ile yapılandırılamadı.


Belediyeye müracaat ederek yapılandırılan tutarların peşin ödeme süresi ile taksitli ödemeyi tercih edenler için ilk taksit ödeme süresi 30 Kasım 2016 tarihinde sona erdi. 


Bu tarihi kaçıran ve henüz ödeme yapmamış mükellefler yapılandırma haklarını kaybetmeden geç ödeme zammı ile birlikte taksitlerini belli bir tarihe kadar ödeyebiliyor. 


Son gün 2 Ocak

2 Ocak 2017 Pazartesi günü mesai bitiminde yapılandırma ödemeleri son buluyor. Bu tarihe kadar yapılacak peşin ödenecek tutarlara yüzde 1,40 oranında hesaplanacak geç ödeme zammı eklenecek. Ödemenin yapılması ile mükellef kanunun getirdiği imkanlardan yararlanabilecek.


Emlak vergisi bildirimi

Başvuranlardan; 2016'dan önce emlak vergisi bildiriminde bulunmayan veya eksik tahakkuk eden mükelleflerce, bildirimde bulunulması ve tahakkuk eden vergi ve taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payının tamamı ile bunlara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarının, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, bu alacaklara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı ve vergi cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçildi.


Alacak tutarının tespiti 

2016 yılı ve önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak emlak vergisi bildiriminde bulunmayan veya bildirimde bulunduğu hâlde vergisi eksik tahakkuk eden mükellefler Kanunun yayımlandığı tarihe kadar hesaplanacak Yİ-ÜFE tutarının; Kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi suretiyle yararlanabiliyor.


Buna göre, yapılan ödemeler üzerine vergi cezalarının ve gecikme faizinin taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payına ilişkin gecikme zammının tahsilinden vazgeçilmiş oluyor. 


213 sayılı Kanun hükümlerine göre bu şekilde verilen bildirimler üzerine gerekli vergi cezaları kesilerek mükellefe tebliğ edilecek ve mükellefin Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödemelerini yapmasını müteakip terkin ediliyor.



Vergi yapılandırma rehberi 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön