09 / 05 / 2024

Yapının Güçlendirilmesi!

Yapının Güçlendirilmesi!

Yaşayanların can ve mal güvenliğini tehdit eden bir bozukluğa sahip yapının güçlendirilmesi için tüm kat maliklerinin onayının alınması gerekmiyor. İşte yapının güçlendirilmesi işlemi...




Ortaklaşa kullanılan yer veya yapılarda herhangi bir bozukluğun olması durumunda söz konusu yapının güçlendirilmesi gerekiyor. Çünkü bozukluğun anayapıya ve herhangi bir bağımsız bölüme zarar vermesi durumunda yapının güçlendirilmesi zorunlu oluyor. Hatta ilgili kanuna göre, bu güçlendirme işlemi için kat maliklerinin rızasının aranması da gerekmiyor. 


Tek kişi bile istese güçlendirme yapılır

Eğer yapıdaki bozukluğun giderilmesi zorunlu ise, kat maliklerinin bir tanesinin bile güçlendirme işlemini istemesi yeterli oluyor. Bunun için kat maliklerinin hepsinin onayının alınması gerekmiyor. Yapı güçlendirme hususunda maliklerden birinin ya da birkaçının karşı çıkması da işlemin yapılmasına engel teşkil etmiyor. Karşı çıkılması durumunda, güçlendirmeyi isteyen kişi mahkemeye başvurarak dava açabilme hakkına sahip oluyor. 


Güçlendirme giderlerini kim öder? 

Bir yapının güçelendirme masraflarını ise tüm kat malikleri eşit oranda ödemekle yükümlü. Güçlendirmeye karşı çıkılsa dahi, masraflar eşit oranlarda paylaştırılıyor. 


Yapı güçlendirilmesi hususunda belirtilmesi gereken bir diğer nokta ise, güçlendirme işlemi sırasında oluşabilecek daralma yada şekil bozuklukları. Yapı güçlendirilmesi esnasında binanın herhangi bir yerinde şekil bozukluğu oluşabilir. Bu durumda ise söz konusu zararın masraflarının da yine tüm kat maliklerince ödenmesi zorunlu. 




Geri Dön