06 / 07 / 2024

Yargıdan kilometresi düşürülen araç için karar!

Yargıdan kilometresi düşürülen araç için karar!

Ankara 19’uncu Asliye Mahkemesi kilometresi düşürülen araçlar için emsal bir karar verdi. Mahkeme kilometresini usulsüz düşürdüğü tespit edilen otomobil satıcısının oluşan 8 bin liralık değer kaybını müşteriye ödemesine hükmetti.



Davayı kısmen kabul eden mahkeme, bilirkişi raporuna göre söz konusu aracın kilometresinin yaklaşık 55 bin kilometre düşürüldüğünü ve buna göre yapılan hesaplamada değer kaybının 8 bin lira olduğunu açıkladı.

Mahkeme “Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği özelliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ve ya ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu tutulur” hükmünü belirterek tespit edilen değer kaybı 8 bin liranın 2017 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak, davacıya verilmesine karar verdi.

Bu şekilde birçok kişinin mağdur edildiğini söyleyen avukat Fırat Bilici ise konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Aslında şu anda birçok kişi aynı sorundan dert yakınmakta. Bu gibi durumlarda ilk yapılması gereken satış sözleşmesi imzalanmadan kilometre kontrolü yaptırmak. Daha sonra yine problem çıkarsa da; satıştan itibaren 2 sene içerisinde karşı tarafa dava açmak. Eğer size satan kişinin aracın kilometresi ile oynadığı anlaşılmıyorsa ise; bu durumda 2 sene içerisinde dava açılmazsa dava kabul edilmez.”


Geri Dön