06 / 05 / 2024

Yargıtay milyonlarca çalışanı ilgilendiren o karara imza attı! Yıllık izinlere ne olacak?

Yargıtay milyonlarca çalışanı ilgilendiren o karara imza attı! Yıllık izinlere ne olacak?

Yargıtay milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren o karara imza attı. Dava ayrıntıları ve milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren karar ise şu, çalışan çalıştığı süre zarfında yıllık izin kullanmadığını belirterek hak ettiği yıllık izin alacağının kendisine ödenmemesi üzerine alacakla



YARGITAY O KARARA İMZA ATTI


İşveren davalı şirket ise iddiaları reddetti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmederken kararı davalı şirket istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, işverenin itirazını reddetti. Davalı şirket sonuç karşısında kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.


Sonuç olarak  9. Hukuk Dairesi, çalışanın yıllık iznini kullanıp kullanmadığının ispatının işveren sorumluluğu altında olduğunu belirtti. Devamında ise verilen kararda, işverenin yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya buna benzer eşdeğer bir belge ile kanıtlaması gerektiği belirtildi. Bu konudaki ispat yükü üzerinde olan işverenin çalışana yemin teklif edebileceği de belirtildi.


Buna göre yapılan sözleşmenin feshi durumunda kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretin işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödeneceğine karar verildi.
 


Geri Dön