Ekonomi

Yarından itibaren ATM'lerde bir devir değişecek!

Kredi ve banka kartları aracılığıyla yapılan dolandırıcılık vakalarının artması, BDDK tarafından yeni bir kısıtlama kararı alınmasına neden oldu. ATM'lerde yaygın olarak kullanılan şifrelerin yarından itibaren kullanılamayacağını belirten ekonomist Şenol Babuşçu, yeni oluşumundan bahsetti.

Bir yılı aşkın süredir uygulanan sıkı para politikalarına rağmen ekonomi yönetimi, Türkiye'deki yüksek enflasyonu hedeflenen ölçüde düşürmekte başarılı olamadı. 

sozcu.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Türk lirasında yaşanan yüksek değer kaybına rağmen yeni banknot basımına onay vermeyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların para çekme ve yatırma işlemlerinde büyük sıkıntılar yaşamasına neden olurken, ATM işlemlerinde yapılan peş peşe değişikliklere bir yenisi eklendiği belirtildi. 

YARINDAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni dönemde uygulanacak düzenlemenin detaylarını aktarırken, ATM'lerde yaygın kullanılan şifrelerin kalıcı olarak bloke edileceğini ifade etti.

Bankacılık sektörü kaynaklarından alınan bilgilere göre BDDK'nın, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan şifrelerin listesini bankalar ile paylaştığı belirtilirken, yeni dönemde '1453,1923, 1234, doğum tarihleri ve plaka kodları ikilemeleri' gibi şifrelerin banka ve kredi kartları için kullanılamayacağı kaydedildi. 

Yapılacak değişikliğin yarından itibaren uygulanmaya başlanmasının beklenildiğini aktaran Babuşçu, düzenlemeye gerekçe olarak son günlerde artış gösteren banka ve kredi kartı hırsızlıklarını gösterdi. 

KARTINI ATM'YE TAKANLAR BU UYARI İLE KARŞILAŞACAK

Halihazırda BDDK tarafından belirlenecek yasaklı şifreler listesinde yer alan bir parolaya sahip olan kullanıcılar, ATM aracılığıyla yapacakları ilk işlemde uyarı mesajı ile karşılaşacak. Yapılan yönlendirme ile şifre değiştirme ekranına aktarılacak olan kullanıcılardan yeni şifrelerini belirlemeleri istenecek. Öte yandan, kullanıcılar, söz konusu değişikliği yapmak içinse ATM kullanmak zorunda değil. Değişiklikten etkilenecek olan banka müşterileri, arzu etmeleri halinde İnternet ya da mobil şube aracılığıyla kart şifreleri anlık olarak değiştirebilmekteler.

ATM'lerde yeni dönem! Bu tarihten itibaren sadece 200 TL banknotlar olacak!

Togg, satışlarda lider! En yakın rakibine 10 bin fark atarak 8 ayda 14 bin 849 satıldı...

ATM'lerde yeni dönem başladı! 

ATM'lere yeni işlem menüsü geliyor! Aman dikkat ATM kartınıza el koyabilir...