23 / 12 / 2024

Yasaklanan dövizli kira sözleşmeleri meclis gündeminde!

Yasaklanan dövizli kira sözleşmeleri meclis gündeminde!

İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Bal, yasaklanan dövizli kira sözleşmeleri hakkında Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın uygulama tebliğine ilişkin yazılı soru önergesi hazırladı..



Yasaklanan dövizli kira sözleşmeleri meclis gündeminde!

İYİ Parti  Ankara  Milletvekili Şenol Bal, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın uygulama tebliğine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bal sorularının Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Şenol Bal önergesinde "Döviz kurlarında meydana gelen önlenemeyen yükselişler, özellikle de dövize endeksli sözleşmeler nedeniyle Resmî Gazetede 13 Eylül 2018 günü yayınlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın 4'üncü maddesine "g" bendi eklenerek, başta kira olmak üzere bazı sözleşmelerden kaynaklanan ödeme yükümlülüklerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamayacağına ilişkin düzenleme getirilmiştir." dedi.

"Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kararın nasıl uygulanacağını gösteren uygulama tebliği 06.10.2018 tarihinde 30557 sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.2008-32/34 sayılı tebliğin 8.maddesini ortadan kaldıran 06.10.2018 tarihli Uygulama Tebliğinin 1.maddesi ile yeniden düzenlenen 8.maddesinin, 24.fıkrasında; özetle, başta kira olmak üzere bazı sözleşmelerden kaynaklanan ödeme yükümlülüklerini Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak artırılması yoluyla belirlenir demektedir." şeklinde açıklamalarda bulunan Şenol Bal, "Bu düzenleme, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 138 ve 344.maddelerine aykırıdır. Borçlar Kanunu’nda ise konuyla ilgili ödeme yükümlülüklerinde üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranı esas alınmaktadır. Bu düzenleme bir kanun hükmüdür. Kanuni düzenlemeye göre uygulanması gereken oran, ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ(ÜFE) iken, yayınlanan tebliğ ile yapılan düzenlemede ise TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) oranının uygulanacağı belirtilmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) kapsamında yer alan "Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru veya emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir." açıklaması yapılsa da kanuni düzenlemeden önce, tebliğ de yer bulması hukuksuzluktur." şeklinde değerlendirmede bulundu. Şenol Bal, bu kapsamda 4 sorusuna yanıt aradı.

Şenol Bal'ın soruları

1. Kanuna aykırı bir tebliğ olur mu? Bir tebliğ kanun hükmünü yok sayar mı?

2. Tespitimde haklıysam bu uygulama tebliğini hemen düzeltecek misiniz? TÜFE’de ısrarlıysanız borçlar kanununda değişiklik için ne zaman adım atmayı düşünüyorsunuz?

3. Bu tebliğ sizin görüşleriniz doğrultusunda liyakatli(î) bürokratlar tarafından mı hazırlanmıştır, bizzat sizin onayınızdan geçmiş midir?

4.  Bu bakanlığınız için hukuki bir skandal değil midir?

 


Geri Dön