19 / 05 / 2024

Yaşam Alanı ve Berlin Duvarı?

Yaşam Alanı ve Berlin Duvarı?

Eskiden Almanya'yı doğu ve batı olarak  ikiye bölen duvar şimdide sitelerin içinde yaşayanlar ile dışındakileri   ikiye keskin bir şekilde bölüyor maalesef.



Duvarın iç tarafında  sosyo ekonomik durumu Türkiye ortalamasının çok üstünde olan insanlar ile hemen duvarın dışında sosyo ekonomik durumu Türkiye'nin oldukça altında olan insanlar birlikte yaşıyorlar. Duvarın arkasında 500.000TL satılan konutlar duvarın dışında ise  gecekondular; sınırda ise alman askerleri diye nitelendirdiğimiz günümüzün popüler  güvenlik görevlileri. Son teknoloji kameralı sistemler ile Onlarda  iki duvar arasında geçişleri kontrol altında tutuyorlar maalesef.
 
İşte buna da çarpık yaşam alanları  diyorum ben. Şimdi daha net anladığınızı umuyorum Yaşam alanının  ne demek olduğunu.
 
Yaşam alanı insanları duvarın içine hapsedip bir havuz, bir cafe  bir spor odası ile yaşatmak değil maalesef.
 
Yaşam alanı demek  arada duvar olmadan yaşamın  duvarın içi ile dışının aynı paralellikte  olması demek , arabanızla sitenizin dışına çıktığınızda arabanızın camına  taş atılma korkusunu yaşamak değil elbet.
 
İşte Ataşehir işte Ataköy gibi yerler yaşam alanı konsun da buna en güzel örneklerdir. İşte yıllardır buraların prim yapmasının nedeni de budur.
 
Ataşehir' de yılın ikinci yarısından sonra fiyatlarda ciddi kıpırdanmalar başlamıştı. Yılın son çeyreğine girdiğimizde ise fiyatlar çıldırdı. 2009 yılında Batı Ataşehir'den alacağınız 350.000TL lik konutlar 500,000TL satılıyor ve satışa çıktığı haftası satılıyor.  Ataşehir Uydukentte  ise 250.000TL satılan konutlar, şuan 350.000TL ye alıcı buluyor. Peki niye  Çekmeköy  yerinde sayarken , Peki niye Kurtköy yerinde sayarken Ataşehir hiçbir yatırım aracının getiremeyeceği kazancı getiriyor
 
Niye hala Ataköy deki 3 +1 25 yıllık daireler 350 -400 bin USD alıcı buluyor da Halkalı da,  Sefaköy deki , Sancaktepe, Kurtköy de  sıfır havuzlu kapalı garajlı birbirinden lüks konutlar niye satılamıyor da  yerlerinde sayıyor. 
 
2005 furyasında  bu bölgelerden  konut alanların çoğu yatırım amacı ile almışlardı. Sonra siteler bitip konutları teslim edilince neyi gördüler biliyor musunuz ? Buralarda kendileri gibi kimsenin oturmayı  tercih etmediğini  ve bu akıllı sitelerde aidatlarında yabana atılmayacak tutarlar olduğunu son olarak da   Kiracının ne kadar değerli olduğunu anladılar. Panik olup   buralara Kiracı bulmak için bir evi 10 adet emlakçıya vermek zorunda bile  kaldılar.
O güzelim akıllı evler 500TL ye kiracı bile bulamadı  çoğu zaman ...
 
İşte bu garip çelişkilere baktığımızda insanların tercih ettiği şeyin aslında akıllı evden çok akılı başında  yaşam alanı olduğunu görüyoruz. Çok güzel siteler yapılıyor ama sitenin duvarından çıkıldığında sizi gecekondular ve burada yaşayan sizin yaşamınıza gıpta ile dışardan izleyen gözler karşılıyor maalesef . . .
 
Ben aradaki sınırı belirleyen duvara   Berlin Duvarı diyorum.
 
Sevgi ve Saygılarımla,
 
İyi haftalar dilerim.

Geri Dön