08 / 07 / 2024

Yaşanabilir bir kent için ada bazında planlama yapılmalı!

Yaşanabilir bir kent için ada bazında planlama yapılmalı!

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır önderliğinde Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ı makamında ziyaret eden MÜFED üyeleri, başta kentsel dönüşüm ve binalardaki çıkma düzenlemesiyle ilgili sorunları dile getirdi..



İzmir'deki 12 ilçenin Müteahhit ve İşadamları Dernekleri Başkanları ile birlikte belediye başkanlarını ziyaret ettiklerini kaydeden Necip Nasır, amaçlarının oluşturdukları güç birliği sayesinde kurumsal bir yapıda hareket ederek daha hızlı ve akılcı çözümler yaratmak olduğunu vurguladı. 


Nasır, bir ilçenin yapısını en iyi bilen kişiler olan yerel yöneticilerin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini belirterek, “Dönüşüm çalışmalarının ada bazında ve bölgesiyle bütüncül nitelik taşıması gerekiyor” dedi.


Eski binaları yıkıp yerine yenisini yapmanın, sadece depreme karşı dayanıklılığı artıracağını, fakat kenti bir beton yığınına çevireceğini savunan Necip Nasır,  “Bizim amacımız gecekondu dönüşümü yapmak değil. Bizden sonraki nesillere daha yaşanabilir bir  İzmir  bırakmak istiyoruz. Özellikle kent merkezinde dönüşüme ihtiyaç var. İzmir'deki 12 ilçeden müteahhit ve işadamları dernek başkanlarını MÜFED çatısı altında topladık. İzmirli müteahhitler olarak, kentsel dönüşüm konusunda aktif rol oynamak istiyoruz” diye konuştu.


Kentsel Dönüşümde 6 bölge birden planladıklarını anlatan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da, “8 aydır Bayraklı'daki 6 bölgede imar planı ve revizyon çalışmaları yürütüyoruz. Bölgesel olarak hazırladığımız planların hem müteahhit, hem de vatandaşı tatmin edecek koşullar sunması gerektiğini düşünüyoruz” bilgisini verdi.


 

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ı ziyaret eden Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) üyeleri, sektörün sorunlarını ve kentsel dönüşümü masaya yatırmak amacıyla gerçekleştirdiği ilçe belediye başkanları ziyaretlerine hız verdi.


Bölgenin çok katlı gecekondu yapısından ötürü anlaşmaların beklenenden yavaş ilerlediğini, fakat önemli ölçüde uzlaşı sağlandığını dile getiren Karabağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut yapıların yeniden tek tek yapılması doğru değil. Hazırladığımız planlar, bölgesel olacağı için, hem konutları yeniliyoruz, hem de yeni yollar ve park alanlarını yaşama geçiriyoruz.  Yeni sosyal donatı alanları oluşturarak eski binaları revize etmek yerine, daha yaşanabilir yaşam alanları yaratmak istiyoruz” 


Kanun ile müteahhitlik sektörünün tanımı yapılacak...


Ziyarette, ülke genelinde kurdukları konfederasyon ile müteahhitlik mesleğinin sınırlarının  belirlenmesi ve sektörün kanun ile tanımının yapılması ile ilgili çalışmalar yürüttükleri bilgisini de aktaran MÜFED Başkanı Necip Nasır, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yapılan çalışmalar ile çıkacak kanunun yakın zamanda TBMM’ye sunulması ile ilgili sona gelindi” dedi.


Çıkma sınırlaması inşaat sektörünü durma noktasına getirdi...


Çıkma diye tabir edilen uygulamanın sınırlandırılmasıyla, İzmir'de inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini hatırlatan Necip Nasır, “İzmir’in meskun bölgeleri, çıkmalı yapı stoklarından ve çoğunlukla küçük parsellerden oluşuyor. Yerleşim alanlarındaki inşaat yapılmamış arsalarda, çıkma yapılamaması, arsa sahiplerine, belli sayı ve daire metrajı ile kat karşılığı sözleşme yapan müteahhitlere büyük mağduriyetler yaşatıyor” ifadesini kullandı.


Yeni Ekonomi


Geri Dön