22 / 12 / 2024

Yasanın lafı bile yetti, konutta yabancı siparişi patladı!

Yasanın lafı bile yetti, konutta yabancı siparişi patladı!

çevre ve şžehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 'ın ‘Yabancılara konut satışının önünü açacağız ' açıklaması inşaat sektörünü hareketlendirdi. Ağaoğlu “Yasayı duyan 100 yabancı alıcı ön başvuru yaptı bile ” dedi



çevre ve şžehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 'ın ‘Mütekabiliyet esası aramadan yabancılara mülk satışının önünü açacağız ' sözü sektörü harekete geçirmeye yetti. Bugüne kadar Türkiye 'den ev almak isteyip de bürokratik engeller nedeniyle vazgeçen özellikle Körfez bölgesi vatandaşları, açıklamanın ardından Dumankaya, Ağaoğlu, Sur Yapı, Hektaş gibi markalı konut şirketlerine ön talep anlamına gelebilecek başvurularda bulundu. Sektör temsilcileri yasanın 10 yılda 100 milyar dolarlık bir konut satışının önünü açacağını söyldi. Yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis 'e sunulması bekleniyor. Yabancılara 1 milyon konut satışının önünü açması beklenen çalışma ile cari açıkla mücadeleye de katkı sağlanması hedefleniyor. Askeri ve güvenliğe ilişkin stratejik arazilerin satışı ise yapılmayacak. Yasanın kendilerini heyecanlandırdığını belirten Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, devrim olarak nitelendirdiği yasanın çıkmasının ardından yıllık 20 milyar dolarlık konutun yabancılara satılabileceğini söyledi. Ağaoğlu “Yasanın lafı bile yetti. Biz bu açıklamadan önce geçen hafta 200 yabancıya konut satışı yapmıştık. Bayraktar 'ın açıklamasının ardından ön talep niteliği taşıyacak şekilde 100 yabancı ev almak için başvurdu ” dedi. Birçok yabancının bürokratik engeller nedeniyle konut almak istemediğini belirten Ağaoğlu “Yasanın çıkmasının ardından cari açık sorunu kalmaz. Bayraktar 'ı takdirle izliyoruz. Tam zamanında bu çalışmayı açıkladı. Ayrıca buradan ev alan yabancı, parasını Türkiye 'de harcayacak. Bu da yerinden ihracat demektir ” diye konuştu. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya ise açıklamanın hemen ardından az da olsa talebin geldiğini belirterek “Ancak karşılıklılık yasası konut satışını artıracak. şžirketler ilave pazarlama birimi kuracaklar. Yeni yatırımlar yapılacak ” dedi.

Geri dönen çok müşteri vardı

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da, hükümetin hazırladığı mütekabiliyet yasasının Arap, Rus, Türk cumhuriyetleri ve İran 'dan Türkiye 'ye dönük olan talebin reelleşmesini sağlayacağını söyledi. Exen İstanbul projelerine özellikle yabancıların ilgi gösterdiğini ancak mütekabiliyet yasası nedeniyle birçok alıcının vazgeçtiğini belirten Elmas “Bugünden yarına talepte artış olacağını sanmıyorum. Ancak, yasanın çıkmasının ardından konut sektörü büyük bir patlama yaşayacak ” diye konuştu. Özyurtlar Başkanı Tamer Özyurt da “Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Arap Baharı Turu 'nda büyük ilgi gördü. Ancak Araplar 'ın mülk edinmeleri yasak. Bu yasadan sonra Türkiye 'ye Arap sermayesi akar ” diye konuştu.  

42 ÜLKE MÜLK EDİNEMİYOR

Meclis 'ten geçince yeni projeler başlar

Hükümetin yabancılara mülk satışının önünü açan yasa taslağı üzerinde çalışması inşaat sektöründe faaliyet gösteren kuruluşları memnun etti. Sektörde adını 216 Sancaktepe Konutları ile duyuran 216 Yapı 'nın Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar “42 ülkenin vatandaşı Türkiye 'den mülk edinemiyor. Bu ülkeler arasında Libya, Suriye, Sudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri 'nin yanı sıra Türki Cumhuriyetler de var. Mütekabiliyet (karşılık) esası aramadan yabancılara mülk satabilirsek Türkiye 'ye yabancı sermaye akar ” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın ‘Arap Baharı Turu ' kapsamında gittiği ülkelerde büyük ilgi gördüğünü belirten Dündar “Arap ülkelerinin birçoğuyla aramızda vize dahi kalkmış ama baktığınızda Mütekabiliyet Yasası gereği satış yapılamıyor. Türkiye Ortadoğu 'da esen bu olumlu rüzgarı arkasına almalı ve mütekabiliyet esası aramadan mülk satışı yapmanın önünü açmalı ” diye konuştu.
Star/İbrahim Acar


Geri Dön