27 / 12 / 2024

Yaşar Poyraz: Bursa'da dönüşüm şart!

Yaşar Poyraz: Bursa'da dönüşüm şart!

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanlığı'na aday olduğunu açıklayan ve hedeflerinin arasındaki konu başlıklarından bahseden Yaşar Poyraz ''Bursa'da kentsel değişim şart" dedi.



İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanlığı'na aday olduğunu açıklayan ve hedeflerinin arasındaki konu başlıklarından bahseden Yaşar Poyraz "Kentsel dönüşüm, sadece binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılmasından ibaret değildir. Bu yüzden değişim şart" dedi. 


Çağdaş İnşaat Mühendisleri Grubu 2016 yılı 14. Genel Kurulu Crown Plaza'da düzenlenen kahvaltı eşliğinde yapıldı. Yapılan organizasyona davetlilerin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı. Geçtiğimiz günlerde İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanlığı için aday olduğunu açıklayan ve açılış konuşması yaparak davetlilerin sorularım Yapılan davete katılım yanıtlayan Yaşar gösteren davetliler Yaşar Poyraz, Özellikle Poyraz'a sorularını iletti. 


Mesleğe 1980 yılında başlayan ve Bursa, İstanbul, Balıkesir, Eskişehir, Kütahya başta olmak üzere Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde sayısız projelere imza atan Poyraz "Bugün burada buluşma amacımız hem tanışma hem de sizlerin engin, deneyim ve bilgilerinize başvurmaktır. Bizim meslek odamız için girdiğimiz bu yarışta biçeceğimiz vizyonu onu sizlerle paylaşmak amacı ile buraya geldik. Kamuda çalışan arkadaşlarımız, özel sektörde proje üreten arkadaşlarımız, şantiyelerde bir fiil görev alan arkadaşlarımız, yurtdışında çalışan arkadaşlarımız var. Bu mesleği icra etmekten vazgeçip fakat hala gönlü bu meslekte olan arkadaşlarımız var. Bütün arkadaşlarımızı bir bütün olarak kapsıyoruz. Hepsinin sonullarına birlikte yaklaşmamız gerektiğinin, beraber çözüm üretmeye çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Özellikle en büyük hedeflerimizden bir tanesi Bursa'mızın olduğu gibi ülkemizin de olan genç arkadaşlarımızdır. Hayata yeni atılmış, birçok hedefleri olan, öncelikle mesleğinde başarılı olabilmek, daha engin tecrübeye sahip olabilmek, ekonomik olarak hak etüği yerde olmayı düşünen ve onu hak eden meslektaşlarımız var" dedi. 


GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ 


Sektördeki tecrübesine dayanarak meslektaşlarının sorunları hakkındaki görüşlerini dile getiren Poyraz, çoğu kişinin bilgiye aç olduğunu dile getirdi. Mesleki açıdan özellikle genç arkadaşların daha fazla sorunları olduğunu ifade eden Poyraz " Üniversitelerimiz o kadar çok gelişti ve çoğaldı ki bu artış sonucunda eğitim seviyesi giderek alt düzeylere doğru düşmeye başladı. Bugün ülkemizde inşaat mühendisleri odasına bağlı yüz binin üzerinde meslek mensubu var. Ama son 5-6 yıl içerisinde yaklaşık 50 bin meslektaşımız katılmış. Bunlarla bir şantiyeye, bir ustaya gittiğimizde bile bir demirci ustasının bilgisine ulaşamıyoruz. Avrupa'da birçok ülkede stajyer mühendis kavramı varken ülkemizde üniversitelerimizden mezun olan bütün meslektaşlarımız her türlü en büyük projenin bile altına imza atabilme yetkisine sahip. Çok donanımlı şantiyelerde bile bütün yetkiyi üstlenebileceği bir yetkiye sahipler ama o bilgi ve beceriye sahip değiller. Öncelikle bütün çalışmalarımızın içerisinde genç arkadaşlarımızın mutlaka daha deneyimli, daha üst düzey şantiye, proje, yurtdışı çalışmaları, kamu çalışmaları, kamu çalışanları açısından bir gelir olan meslektaşlarıyla bir danışman sistemi oluşturmak istiyoruz. Öncelikle genç arkadaşım odasına geldiği zaman biz ona sahip çıkmalıyız. Mesleğin bütün dallarını ona anlatmalıyız" şeklinde konuştu. 


SAHADA TECRÜBE GEREKLİ 


Çağdaş İnşaat Mühendisleri Grubu 14. Genel Kurulunda konuşmasını yapan Poyraz, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. 'Değişim şart' sloganını ne amaçla söylediğini açıklayan Yaşar Poyraz, "Saydığımız bütün sorunlar bugüne kadar konuşuldu. Zaman zaman bu konulara doğru yönelimler oldu fakat bir türlü başanya ulaşılamadı. Özellikle bu konunun üzerine gitmemiz gerekiyor. Genç arkadaşlarımız danışmanlık konusu şu anda İstanbul Teknik Üniversitesinde Mühendislik eliği ve Danışman Mühendisliği konusunda bir çalışma başlattı. Bunu özellikle Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümüyle de görüşerek Bursada da bunun uygulanmasını sağlamak istiyoruz. Üniversitelerimizde sadece temel, teorik bilgiler öğretiliyor. Ama sallaya çıktığınız zaman tecrübeli olmanız gerekiyor. Bu tecrübelerin de genç yaşlarda kazanılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Dönüşüm vizyonu değiştirilmeli 


Kentsel dönüşümün önemine de vurgu yapan Yaşar Poyraz, bir kentin dönüşümünün ayrı bir konu olduğunu vurguladı. Konunun kentsel dönüşüm adı altında çıkıp sadece binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılmasından ibaret olduğunun altını çizen Poyraz "Kentsel dönüşümün vizyonunun farklı olması gerekir.'' Yabancı ülkelerin şehir yapılaşmasına baktığımız zaman kentsel tasarım anlamında dış ülkelere göre çok gerilerdeyiz. Geçmişte hatalar yapılabilir fakat biz Bursa'nın yüz yıl sonrasını hayal etmeliyiz. Eğer yüz yıl sonrası düşünülmüyorsa kentsel dönüşüm değil sadece bina yenilemesi yapılır" dedi. 



Semih ŞAHİN/A Gazete




Haber Bursa Hakimiyet Gazetesi Orhan Çelik'in yazısında şu şekilde yer aldı...


İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi 20-21 Şubat tarihinde olağan genel kurula gidiyor. Yarışa; Çağdaş Grubu temsilen katılan Yaşar Poyraz Crovvne Plaza'da düzenlediği sohbet toplantısında projelerini paylaştı. En çok merak edilen konulardan birisi kentsel dönüşüme bakışıydı. Diyor ki; "Kentsel dönüşüm yaparken belediyeler; bölgedeki sosyal donatı alanlannı belirlesin okul yerini ayırsın yolu yapsın kalan kısma emsal artışı getiriyorsa getirsin. O zaman elini tutan m" Gerçekten öyle; kentlerde yaşam alanlannı oluşturmadan yapılacak kentsel dönüşüm; dönüşüm olmaktan çıkar bölüşüme döner o zaman da kente yazık olur. Ayrıca genç mühendislere sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekiyor. Doktorlarda olduğu gibi mühendisler için de mali mesuliyet sigortası getirilmesini istiyor. Bunun için de değişim şart diyor. Sizin anlayacağınız Poyraz, biraz sert esiyor. İMO'nun 3 bin 600 civarında üyesi bulunuyor. 



Orhan ÇELİK/Bursa Hakimiyet



Yeni Dönem Gazetesi'nin yazarlarından H. Gül Kolaylı haberi köşesine şu şekilde taşıdı;


TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Olağan Genel Kurulu’nda yönetime talip olan Çağdaş İnşaat Mühendisleri başkan adayı Yaşar Poyraz Crowne Plaza’da düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla buluştu…


Yaşar Poyraz, gazetecilerin sorularını bir bir yanıtladı…


En çok konuşulan konulardan birisi de ‘Kentsel Dönüşüm’dü…


Poyraz, yerel yönetimlerin yaptığı her şeyi eleştirmiyor…


Doğru yapılan işleri de söylemekten kaçınmayan bir yaklaşım içinde…


Mesela…


Soğanlı Kentsel Dönüşüm için Başkan Recep Altepe ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın bölgesel dönüşüm planlamasının doğru olduğunu söyledi ve dedi ki:


“Özel teşebbüsün satın alamadığı yerler kamulaştırıldı. Şimdi belediye kat karşılığı verecek. Sonuç olarak bölgesel planlama doğru bir yöntemdir…  Soğanlı’da yürütülen kentsel dönüşüm projesi örnek bir çalışmadır… “


Kentsel dönüşümü desteklediğini söylerken çekincelerini de ortaya koydu:


_‘Ancak bu haliyle her şey çok eksik ve yetersiz. Madem yeniden başlıyoruz. Bütüncül planlamalarla geleceği yeniden planlayalım.


Soğanlı’da örnek çalışma yürütülürken, başka bir yerde yüzde 50 emsal artışı ile nüfusun yüzde 50 artmasının önü açılıyor.


Sosyal donatı alanları yetersiz. Yol, okul, sağlık birimleri planlanmadan yaparsanız, içinden çıkılmaz bir hal alır. Şu anda bile ulaşım ciddi bir sorun. Bir yerden bir yere ulaşamaz hale geliriz…”


Kentsel dönüşüm için yasaların ve yürütülen projelerin yetersiz olduğunu gündeme getirdi…


Ardından da ekledi:


 ‘Bizler güvenli yapı üretmekle sorumlu insanlarız. Onun için mesleğimizin ve topluma olan sorumluluğumuzun gereği gerçekleri söylemek zorundayız.


Evet, kentsel dönüşümde başlangıç iyi ama eksik çok fazla.  Mutlaka ve mutlaka geliştirilmeli iyileştirilmesi lazım.


Şehri bütün olarak ele almamız lazım. Yıldırım’da ayrı Osmangazi’de ayrı Nilüfer’de ayrı Büyükşehir’de ayrı bir çalışma yapıyoruz.


Evet, herkesin kendi içinde ayrı bir zorlukları ve farklılıkları var. Ama dönüşümü yaparken Bursa’yı bütün olarak ele almamız lazım, bütüncü bir plan yapmamız lazım…”


Emsal artışına dair çekincelerini ortaya koydu:


 ‘Yapılaşmada kentsel dönüşüm önemli fakat doğru uygulamalar hepsinden önemli. Çünkü kentsel dönüşümler yaşam alanlarının gelişimine katkı sağlamalıdır. 


Dönüşümler toplumun sağlıklı bir gelecek oluşmasına engel olacak nitelikte olmamalı. Bir taş attığımız zaman başka bir yeri devirmememiz lazım.


Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı, kredi faiz indirimi,  emsal artışı yardımı yapılmakta. Ama bunlar yetersiz. 


Özellikle emsal artışının altyapısının oluşturulmadan direkt uygulanmasını çok sakıncalı buluyoruz.


Çünkü geleceğimizi yok ediyoruz.   Biz Bursa’mızı seviyoruz.  Kentimiz ve halkımızın geleceği için üzerimize düşen ne varsa fazlasını yapmaya hazırız…”


Şehrin bir mimarisi, bir mimarı olması gerektiğini belirtti ve şunları söyledi:


“Evinizin içi kendinizin. Ama dışarısı toplumun malı. Bu konuda kentsel tasarım zorunlu olmalı.


Bir kişi için 16 metrekare okul, yeşil alan, sağlık birimi, yol gibi sosyal donatı alanı olmalı. Buradaki nüfusu yüzde 50 artırırsanız kime yetecek.


 Şu anda bile tıkanıyoruz. İkaz etmek meslek odasının görevidir. Emsal artışı olabilir, ama kamulaştırmayla desteklenmesi, okul, sağlık, yol, yeşil alan planlamasının yapılması lazım. Dünyada şehirler hep yüz, 200 yıl sonrası düşünülerek planlanmıştır…”


Doğanbey TOKi binalarına vurgu yapan Poyraz “Mühendisliğin utanç kaynağıdır” dedi..


Meslektaşlarına mesaj veren Poyraz şunları söyledi:


“20-21 Şubat tarihlerinde odamız şüphesiz son yıllardaki en anlamlı genel kurulu gerçekleştirecek. Biz mühendisler istersek değişim kaçınılmazdır.


 Meslek odamız bünyesinde birlik için, geleceğe yön vermek için, mesleğimizin onuru için, yaşanabilir bir kent için, özgür bir meslek odası için, hukuksuzluğa ve rantiyeciye karşı güçlü ve paylaşımcı bir meslek odası için değişim şart. Alışagelmiş, sıradanlaşmış meslek odası anlayışından dinamik. Özgür, çözüm üreten bir meslek odası için değişim şarttır.”


GENEL DEĞERLENDİRME


İMO Bursa Şubesi 8 dönemden bu yana Çalışma Grubu tarafından yönetiliyordu… Çağdaş İnşaat Mühendisleri uzun bir aradan sonra Yaşar Poyraz ile iddialı bir çıkış yakaladılar…


Akademik Oda seçimlerini iyi takip eden biriyim…


Genelde de tahminlerimde yanılmam…


Ama kesinlikle de köşe yazılarımda bir tahmin yapmam… 


Ama bire bir konuşmalarda soran tanıdıklara da görüşlerimi söylerim…


Mesela… Jeofizik’te Engin Er’in, Kimya Mühendisleri’nde Ali Uluşahin’in kazanacağını öngörmüştüm…


Zira ikisi de örgütçüydü, üye bazlı seçim çalışmasını biliyorlardı… Nitekim de kazandılar…


(Bir tek Necati Şahin’in oda başkanlığına dönüşündeki seçim sonuçlarını kestirememiş ve kendisine “Valla galiba kaybedecek gibisin” demiştim… 


10 yıldır, her yerde hatırlatır durur…)


Sonuçta sandıktır. Çok çalışan, kendini üyelere iyi ifade eden, proje sunan, yapmak istediklerini iyi anlatanlar kazanır…


Şu anda İMO’da her iki ekip de iyi çalışıyor…


Tek adaylı bir kongre olacağını düşünen Çalışma Grubu rehavetten çıktı, tüm gücüyle seçimlere asılıyor…


Kaç dönemdir izliyorum, Çağdaş İnşaat Mühendisleri uzun bir aradan sonra ilk kez planlı, programlı, üye tabanlı, gençlerin de katkı sunduğu heyecanlı bir ekiple sahadalar…


Yani sonuçlar için şimdiden bir şey söylemek için çok erken…


Öte yandan, Çalışma Grubu’ndan sosyal medya üzerinden basın açıklamalarına katılmadığını yönünde dolaylı bir sitem geldi. O gün söz verdiğim başka basın toplantıları vardı, gidememiştim… Duruşum herkese eşit mesafededir… Yani kasıt yoktur…  Bilen bilir… Yine de yanlış anlaşılma olmasın diye yazmak istedim.


Yeni Dönem/ H. Gül KOLAYLI


 Haberi Bursa Haber Gazetesi'nden Ömer Küçükkaya köşesinde şöyle ele aldı;


Ülkenin yeni dönem ekonomisinde en önemli kurtarıcı inşaat sektörü diyebiliriz. Bir yanda 1999 depreminden ders almayan bir Türkiye öte yanda yıkılmaya yüz kutmuş kentleriyle gelecek hedefleri olan Türkiye. Açıkçası ortaya çıkan bu tablo 2023 vizyonuna pekte uygun bir görüntü sergiliyor diyemeyiz. 

Bu sebeple ülkenin yeniden ciddi bir kent mimarisi ile motive edilmesi ve yenilenmesine olan ihtiyacı her daim ilgililerinden duymaktayız. 


Türkiye'de kentsel dönüşüm ataklarının mimarı olan Bursa'da bu adımların en güçlü baş rol oyuncusu elbette Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Recep Altepe diyebiliriz. Büyükşehir Belediyesi nin kentin tarihi dokusuna kattığı yatırımları değerlendirdiğimizde Bursa'nın geçmişiyle ne kadar hızlı buluştuğunu da görmekteyiz. Bursa'nın yeniden inşası konusunda ise, bilimin aydınlık ışığına duyduğumuz büyük ihtiyaç İMO yani İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesinde ses buldu hatta çığlığa dönüşüyor. İnşaat Mühendisi Yaşar Poyraz önderliğinde ki. Çağdaş Değişim Hareketi önemli konulara değinerek İMO Bursa'da değişim şart diyor. 


ÎMO Bursa Şube Başkanlığına aday olan Poyraz, inşaat mühendislerinin belirlenen asgari ücretlerde çalıştırılmadığını hatta çoğu inşaat mühendislerinin asgari ücret ile çalıştırıldığını ve bankamatik maaş kartlarına el konulduğunu belirtiyor. 


Yine birçok inşaat mühendisinin Üniversitelerde tam donanımlı yetiştirilemediğini vurgulayan Poyraz, şantiyede ki demir ustası kadar şantiye bilgisine sahip olmayan inşaat mühendislerinin varlığından acıyla bahsediyor. İnşaat Mühendislerinin sayısının son 10 yılda yüksek oranda arttığını ve İMO bünyesine kayıtlı ortalama yüz bin inşaat mühendisi olduğunu vurgulayan İnşaat Mühendisi Yaşar Poyraz, bu rakamın Bursa'da 4 - 5 bin civarında olduğunu vurguluyor. 


İMO Bursa şubesi başkan adayı olarak inşaat mühendislerinin odalarına sahip çıkmalarını ve sandığa gelmelerini isteyen Poyraz, birçok inşaat mühendisinin müteahhit oluşunu ve sektörde iyileştirme yapmak için ellerini taşın altına koymaları gerekliliğini ısrarla ortaya koyuyor. 


Bursa'da ciddi bir deprem riski olduğunu vurgulayan Poyraz, yerel yönetimlerin bilimin ışığında daha fazla yürüyebilmesi için çözüm sunan katılımcı bir İMO Bursa şubesine kentte ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Bursa'nın temel sorunlarını kentsel dönüşüm veya kentsel yenilenme ile aşamayacağımızı aksine önümüzdeki 10 yıl içinde ortalama 3 milyon artı nüfusun kent nüfusuna dahil olacağını iddia eden Poyraz, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi gibi Türkiye mimarisine duyulan ihtiyacı da vurguladı. 

Gençlerin gelecek kuşakların varisi ve tek kurtarıcısı olduğunu ifade eden Poyraz "in mevcut kuşağın gençlere artık ağabey formatında beceri ve tecrübeleriyle destek olmaları gerektiğini vurgulaması da ülkemizdeki yaşanan kuşak çatışmalarının yavaşta olsa sona erdiğini gösteren güzel bir adım. Geçtiğimiz günlerde daveti üzerine kahvaltı programına katıldığım İMO Bursa Şube Başkan Adayı Yaşar Poyraz'ı keyifle dinledim. Bursa'da sesi halktan ve haktan yana çıkan böyle güzel insanların desteklenmesi gerektiğine inanan birisi olarak, İMO Bursa'da esen Poyraz ve ekibine mücadelesinde başarılar diliyor, kent adına daha güçlü ve somut projeleri ortaya koymalarını tavsiye ediyorum. 


Bursa Haber/ Ömer Küçükkaya


Geri Dön