22 / 12 / 2024

Yasaya aykırı olan yapılar affedilemez! Fay hattı üzerinde konut yapılırsa...

Yasaya aykırı olan yapılar affedilemez! Fay hattı üzerinde konut yapılırsa...

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, binaların güvenli olup olmadıkları gündem oldu. İmar affından zemin biçimine kadar pek çok konu sık sık tartışılıyor. Peki fay hattı üzerinde konut yapılırsa ne olur?



Geçtiğimiz sene 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7'den büyük iki depremde 11 ilde büyük yıkım yaşandı, 50 bin vatandaş da hayatını kaybetti. 'Asrın felaketi' şeklinde nitelendirilen depremlerin üzerinden tam 1 sene geçti. 

Haber Sol köşe yazarı Kadir Sev, bugünkü 'Fay hattı üzerine konut yapılırsa...' başlıklı yazısında deprem bölgesi ve deprem hazırlıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Kadir Sev, "Deprem bölgesinde 680 bin konut, 170 bin dükkan/depo/ahır gibi bağımsız bölüm ağır hasar gördü, kullanılamayacak duruma geldi. Depremzedeler, barınma, beslenme, ısınma, hijyen sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Şehrin altyapısı tümüyle çöktü. Depremzedeler bu sorunlarla baş edemiyor. Kamu gücü gerekli" ifadelerini kullandı. 

Yasaya aykırı olan yapılar affedilemez! Fay hattı üzerinde konut yapılırsa...

Afetleri önlemek, riskleri en aza indirmek, afet sonrasını yönetmek amacıyla kurulan kamu kurumlarının da sorunları çözemediğinin altını çizen Sev, "Sürpriz değildi. Büyük depremlerin olacağını ve olağanüstü yıkımlara neden olacağını herkes biliyordu" dedi. 

Kadir Sev, 2018'de AFAD yönetimince desteklenen UDAP projesi çerçevesinde, Boğaziçi, Çukurova, Sakarya, Akdeniz, üniversiteleri; ODTÜ ve MTA'nın yaptığı sismik araştırma çalışmasına değindi ve bunun “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” adıyla yayımlandığını söyledi. Sev, "Anadolu’dan kan damladığı görülüyor" dedi. 

Sev, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2023 yılı faaliyet raporunda da benzer bir tablo olduğunun altını çizdi. 

Yasaya aykırı olan yapılar affedilemez! Fay hattı üzerinde konut yapılırsa...

Bakanlık tarafından hazırlanan raporda, "Ülkemizde bulunan binalar arasında yaklaşık 6,7 milyon riskli yapı bulunmaktadır. Bunların 1,5 milyon adedi ise acil dönüştürülmesi gereken yapı sınıfında bulunuyor" ifadeleri kullanılıyor. Kadir Sev, bu bilgilerin ardından hemen savunmaya gidildiğini de belirtti. 

Sev, söz konusu raporda, "Bakanlığımızca yapılan hasar tespit çalışmalarına göre yıkılan veya ağır hasar alan binaların %98’i 2000 yılı öncesi yapılmış olan, etkin mühendislik ve denetim hizmeti almadan yapılan binalar olduğu belirlenmiştir" denildiğini söyledi. 

Ayrıca, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçe sunuşunda da "Deprem sebebiyle son 100 yılda 130 bin canımızı yitirdik" dendiğini söyledi. 

Yazısında, "Bakanlık yönetimini, 2000'den yapılanlardan sorumlu tutamayız. Fakat, ülkeyi 2000 yılı öncesinde yöneten kadroların sorumluluklarını unutturmamalıyız. Yaptıklarının bedelini ödetmeliyiz. Bu arada, Bakanlığı 2000-2023 yılları arasında yönetenlere 22 sene boyunca ne yaptıklarını, sorunları neden bütünüyle çözmediklerini sorma hakkımızdan vazgeçmeyeceğimize dikkat çekelim" ifadelerine yer veren Kadir Sev, Bakanlığın 2024 yılı bütçesine yeniden değindi. 

Yasaya aykırı olan yapılar affedilemez! Fay hattı üzerinde konut yapılırsa...

Kadir Sev, Bakanlığın 2024 yılı bütçesinde "Türkiye’yi tehdit eden deprem afetinin tam üç büyük fay hattı var. Bu zonlar; tarih boyunca Anadolu’yu tehdit etmiş ve ne yazık ki pek çok yıkıma neden olmuştur: 1. Kuzey Anadolu fay hattı, 2. Doğu Anadolu Fay hattı, 3. Ege Bölgesindeki fay hattı" denildiğini söyledi ve bunlar biline biline konut izni verilemeyeceğinin altını çizdi. 

"Yasalara aykırı olan yapılaşmalar affedilemez. Eğer bunlar yapılmışsa canımıza kastedildiği görülür" diye konuşan Kadir Sev, deprem bölgesine de değindi. 

Sev, AFAD'ın internet sitesinde 'infografikler' başlığında verilen bilgilere göre 24 Kasım 2023 itibarıyla bağış hesabına 121 milyar 940 milyon TL işlendiğini, 63 milyar 575 milyon TL harcandığını, kalan rakamın 58 milyar TL'den fazla olduğunu söyledi. 

Çevre ve Şehircilik eski Bakanından öneri!

1947'de konut kira fiyatlarında yeni yasa! İkametgah ve mesken olarak kullanılan konutlara farklı zam yapılmış!

Ebruli İnşaat Başakşehir için düğmeye bastı! 738 konutluk yeni proje geliyor! 


Geri Dön