25 / 08 / 2024

Yaşı beklemeden emekli olabilirsiniz! Memurlar EYT'den nasıl yararlanır? 

Yaşı beklemeden emekli olabilirsiniz! Memurlar EYT'den nasıl yararlanır? 

Pek çok memur EYT'den nasıl yararlanabileceği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki memurlar EYT'den yararlanabilir mi? İşte merak edilen sorunun yanıtı...



Pek çok memur EYT'den nasıl yararlanabileceği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki memurlar EYT'den faydalanabilir mi?

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç bugünkü yazısında memurların EYTden nasıl yararlanabileceği le ilgili detayları paylaşıp okurlarının da sorularını cevapladı. 


Ahmet Kıvanç'ın yazısı şu şekilde:

Memurların emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden faydalanabilmesi için 8 Eylül 1999'dan önce herhangi bir statüde sigortalı çalışmış olması gerekiyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre 8 Eylül 1999 tarihi öncesi SSK'lı olarak bir ay çalışarak 8 Eylül 1999 tarihi sonrası memurluğa başlayanlar, kadın ise 7 bin 200, erkek ise 9 bin prim gününü tamamlamışlarsa yaşı beklemeden emekli olabilirler. 

Yaşı beklemeden emekli olabilirsiniz! Memurlar EYT den nasıl yararlanır? 


MEMURİYET ÖNCESİ SSK GİRİŞİ ERKEN EMEKLİ YAPAR MI?

8 Haziran 1976 doğumluyum. 1990 senesinin ağustos ayında bir aylık sigortalı çalışmam var. 15 Ekim 1999'da memuriyete başladım. Hala memuriyete devam ediyorum. 1990'daki sigortamın bana ne gibi bir yararı bulunur? Emekliliği öne çekmede bir katkısı var mı? Eğer varsa ben nasıl bir yol izlemeliyim? (Osman Ç.)

Pek çok kişinin gündeminde yer alan emeklilik koşullarının belirlenmesinde sigorta başlangıç tarihi oldukça önem taşıyor. Sigorta başlangıç tarihindeki emeklilik koşulları ne ise siz de o koşullara tabi olursunuz.

8 Eylül 1999'dan önce SSK ya da BAĞ-KUR kapsamında sigortalı çalışması olup sonradan memurluğa başlamış olanlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce Emekli Sandığı iştirakçilerinin koşullarına tabi oluyor.. Söz konusu tarihte Emekli Sandığı statüsünde kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin  prim gününün dolması şartı aranıyor. 

Ayrıca bunun dışında kademeli yaş koşulu da vardı, fakat geçen senenin mart ayında yürürlüğe girmiş olan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi nedeniyle yaş koşulu kaldırıldığı için 1999 yılı öncesindeki SSK’ya tabi çalışmanız sayesinde 9 bin prim gününü doldurmuş olduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.

Eğer 1999 yılı öncesinde bir ay SSK’lı çalışmanız olmasaydı 9 bin prim gününü doldurduktan sonra emeklilik için 60 yaşını beklemeniz gerekiyordu. Söz konusu memuriyete başlamış olduğunuz tarihten bu yana eğer boşluğunuz yoksa 9 bin prim gününü bu sene ekim ayında tamamlıyor olmalısınız. Söz konusu bu durumda 60 yaşında değil de 48 yaşında emekli olmanız mümkün olur.

Fiat'tan tam 75 bin TL'lik Mart 2024 indirimi geldi! Doblo'nun yeni fiyatlarını görenler şaşırdı!

Altın, borsa ve dolar! Hangi yatırım aracı kazandıracak? Uzmanlar tek tek açıkladı!

Bakan Göktaş duyurdu! Ramazan'dan önce o ödemeler yatırılıyor! İhtiyaç sahipi herkes yararlanacak!


Geri Dön