17 / 05 / 2024

Yaşlılar kaç yaşından sonra mal satamaz?

Yaşlılar kaç yaşından sonra mal satamaz?

Tapuda mal alım ve satış işlemleri için belli bir yaş aralığı bulunmaktadır. Bu yüzden vatandaşlar, “Yaşlılar kaç yaşından sonra mal satamaz?” sorusunu sık sık sorarlar.



TAPU DEVRETME NE ANLAMA GEİR?

Tapu devretme işleminin nasıl yürüdüğüne dair bazı tanımlar mevcuttur. Tapu devir işlemini kısaca anlatmak gerekirse de; Mülk sahibinin değiştiğini kayıtlara geçirmek için yapılan bir işlemdir. Alıcı ve satıcı ya da tapu devri yapılacak vekilleri, tapu devir işlemleri sırasında hazır bulunmalıdır bu şekilde olduğu zaman istenilen işlemler kolaylıkla sonlanır. Bu şekilde ev satışı resmi olarak tamamlanmış olur.

Gayrimenkul satışı sonrasında tapu devir teslim işlemi için Tapu Müdürlüğünün resmi internet sitesinde tapu randevu kaydı oluşturulmalıdır.

YAŞLILAR KAÇ YAŞINDAN SONRA MAL SATAMAZ?

Tapu işlemlerinde yaş sınırı 65 yaş olarak belirlenmiştir. 65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen vatandalar için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna dair bir raporun talep ediliyor.

SAĞLIK RAPORU OLMADAN TAPU ALINIR MI?

Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde kimi zaman taraflardan istenen bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgelere ek olarak kişinin yaşı gereği sağlık raporu da talep edilebilir. Rapor, belli bir durumlarda tapu alım satımı yapacak kimselerden isteniyor. Bu kimselerin raporsuz gitmesi durumunda tapu devri işlemi yerine getirilmez.

TAPU DEVRİ NOTERDEN OLUYOR MU?

Ev, arsa, ev ya da yazlık alım ve satışında artan hareketlilik nedeni ile tapu dairelerini yoğunlaştırınca, devir işlemlerinin noterlerde de yapılmasının önü açıldı. 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla devreye girecek yeni düzenlemeyle alım-satım işlemleri noterliklerde de yapılabilecek.

BABA MALINI İSTEDİĞİ EVLADINA VEREBİLİR Mİ?

Mal paylaşımı veya baba, anne mallarını istediği çocuğuna bırakabilir mi? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Eğer babanın akli dengesi yerindeyse kendi malını istediği gibi satar veya bağış yapabilir. Buna karşı diğer evlatların yapabileceği herhangi bir şey bulunmamaktadır.

Tapu devri noterden oluyor mu?

Sağlık raporu olmadan tapu alınır mı?

Ortak hisseli tapu nasıl bölünür?


Geri Dön