Yassıhöyük Kazısı başlıyor!
Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören Köyü sınırları içerisinde kalan Ovaören arkeolojik yerleşim alanı içerisindeki Yassıhöyük kazısının bu yılki bölümüne 1 Ağustos 2015 tarihinde başlanacağı bildirildi.
Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören Köyü sınırları içerisinde kalan Ovaören arkeolojik yerleşim alanı içerisindeki Yassıhöyük kazısının bu yılki bölümüne 1 Ağustos 2015 tarihinde başlanacağı bildirildi. Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. S. Yücel Şenyurt’un bilimsel başkanlığında, 20 arkeolog ve 30 işçiden oluşan 50 kişilik bir ekip ile yürütülen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi katkı sağladığı Ovaören Köyündeki Yassıhöyük kazısının bu yılki bölümünün 30 Ağustos’a kadar devam etmesi planlanıyor. Yürütülen kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Şenyurt, 2007 yılında Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören köyünde 50 hektarlık bir alan içerisinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, günümüzden binlerce yıl öncesine ait etrafı dev surlarla çevrili bir yerleşim merkezine ve bu merkeze ait kaleye ulaşıldığını ifade etti. Şenyurt, “Bölgede 1996’da yaptığım yüzey araştırması sonunda 2007 yılında kazı çalışmalarına başladık. Gerçekleştirdiğimiz ön çalışmalarda ilk olarak Demirçağ dönemine ait surlara rastladık. Bin 200 metre uzunluğundaki surların Demirçağ’dan başlayıp Hititler dönemini de içine alabilecek düzeyde ve en önemlisi de Hititlerin yaşamlarını sürdüğü kalenin giriş kısımlarının ve sur yapılanmalarının dönemin özelliklerine uygun bir ahenk içerisinde konumlandırıldığını belirledik. Kalenin 7 metrelik taş duvarının hemen ardından Orta Anadolu’da bu döneme ait pek de gözlenmeyen 3 metrelik bir yükseltiye ulaşan kerpiç kale duvarı yapısını ortaya çıkardık” dedi.
Bölgenin tarihsel kimliğini Neolotik dönemden daha da önceki dönemlere ulaştırmasını beklediklerini söyleyen Şenyurt, günümüzde bir köy olmasına karşın Ovaören’in tarihi süreçte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve Doğu ile Batı’nın birleştiği orta bir noktada bulunmasıyla jeopolitik bir özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Şenyurt, bu yılki kazı çalışmalarında antik kentin Hitit dönemindeki ismini ortaya çıkartacak yazılı belgelere ve Hitit saray kalıntılarına ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Milliyet