29 / 04 / 2024

Yat Limanı'na yürüyüş ve dinleme alanları yapılmalı!

Yat Limanı'na yürüyüş ve dinleme alanları yapılmalı!

Şimdilerde Kadıköy rıhtımına 20 bin kişilik cami projesi Türkiye’nin gündeminde. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, özelleştirme ile ilgili “Kadıköy’deki insanların denize ulaşmasını engellemeye hakları yok” dedi.



500 bin nüfusa sahip İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmek istenmesi ve rıhtımına 20 bin kişilik cami projesiyle Türkiye’nin gündeminde.

 

Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre; Konuyla ilgili açıklama yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, özelleştirme ile ilgili “Kadıköy’deki insanların denize ulaşmasını engellemeye hakları yok” dedi. Özelleştirmenin gerçekleşmesi halinde konuyu yargıya da taşıyacaklarını ekleyen Aykurt Nuhoğlu, yat limanın halkın kullanımına açık tamamen yeşil alan olarak kalması gerektiğini belirtti. 

 

Nuhoğlu, rıhtıma cami yapılmasının da Kadıköylülerin talebi olmadığına ve caminin siyaseten istendiğine işaret etti.

 

* Kalamış Yat Limanının özelleştirilmek istenmesinde sizin temel itiraz noktanız nedir?

 

Buranın sahibi vatandaş. Vatandaşın sahip olduğu bir malı siz neye göre satıyorsunuz. Burada vatandaşlarımız bisiklete biniyor, yürüyüş yapıyor. Bu alanı yeşil alan olarak kullanıyor. Burası bir dolgu alan. Siz burayı inşaat alanı olarak düşünemezsiniz. Burada şu an üç bin metre kare olan inşaat hakkı on beş bin metre kareye çıkarılmak isteniyor. Biz inşaat artışına karşıyız. Şimdi Kadıköylülerin bisiklet yolunu ve yeşil alanını siz özelleştirip satamazsınız.

 

* Bir de orada otel yapılması gündemde.

 

Tabii on beş bin metre kare içerisinde bir de otel yapmaya çalışıyorlar. Buranın tamamen yapı olduğunu düşünün. Kadıköy’de bu insanların denizle buluşmaları engellenmiş olur. Böyle bir hakları yok.

 

* Daha önce de buranın özelleştirilmesi yapıldı hatta Koç grubuihaleyi almıştı.

 

Orada da aynı şekilde plana itiraz ettik. Mahkeme tarafından iptal edildi. O zaman da yine aynı inşaat artışı vardı. Şimdi bu sefer biraz daha artırmışlar.

 

MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ

 

* Varsayalım ki özelleştirme oldu. Sizin itirazınız yine inşaat artışına mı olacak?

 

Biz esas itibariyle inşaat artışına karşıyız. Mahkemeye taşıyıp bütün haklarımızı kullanacağız. 120 bine yakın imza toplandı. Bu çok ciddi bir itiraz. Binlerce vatandaşın itirazını göz önüne almamak bir siyasi yönetimin hakkı değil. Şimdi bu malın sahibi kim önce ona karar verelim. Siz seçilerek bir vekalet aldınız diye vatandaşın her şeyini satma hakkınız var mı? Kalamış gibi yüzlerce yıllık çok özel bir koyu, sadece para olarak düşünürsek bir toplumu geleceğe taşımak mümkün değil. Bir toplumun gücünü oluşturan en önemli değerlerinden biri kamusal alandır.

 
HER ŞEY PARA DEĞİL

 

* Özelleştirme girişiminde politik bir amaç görüyor musunz?

 

Bunlar her şeyi para olarak görüyor. Düşünün önce dolgu yapılıyor. Sonra bu dolgu alanların üzerine yapı yapılıyor. Daha sonra tekrar dolgu ihtiyacı duyuluyor. Doldurabilseler denizin tamamını dolduracaklar.

* Yat limanı tamamen belediyenin elinde olsa nasıl değerlendirirdiniz?

 

Tek bir şeyle, halkın kullanabileceği bir yeşil alan olarak. Yürüyüş yapılabilecek, dinlenilebilecek bir yer olarak değerlendirirdik.

 

İHTİYAÇ VARSA BİZ YAPARIZ

 

* Koruma kurulundan onaylanan Kadıköy Rıhtımı’na cami projesine ne diyorsunuz?

 

Planlarda olan bir yer niye seçilmiyor? İkincisi ihtiyaç ölçüsü diye bir ölçü var. Neden bu ölçü dikkate alınmıyor? Burada dokuz tane cami var. Ayrıca bu planlardan Kadıköylülerin hiç haberi yok. Madem böyle bir proje yapılıyor Kadıköy Belediye Meclisi’nde veya İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde tartışılmadı. Eğer Kadıköy’de bir şey yapılıyorsa Kadıköylüler için yapılmalı, Kadıköylüler ne diyor? Bana göre böyle bir ihtiyaç yok. Bu tamamen siyasi olarak düşünülmüş bir yapı.

 

* ‘Rıhtıma cami’ konusunu dinden çok siyasal bir konu olduğunu mu düşünüyorsunuz?

 

Konuyu din üzerinden tartışmak doğru değil. Bizi yanlış bir yere götürür. Tamamen siyasal bir mesele.

Kendi olumsuzluklarını örtmek için, siyasette kullanıyorlar. Kendilerini yapacakları hizmetleri ifade etseler çok daha iyi. Kadıköylülerin camiye ihtiyacı varsa biz yaparız. Bizim görevimiz. Bizim görmediğimiz bir şeyi sen Ankara’dan nasıl görüyorsun. Vatandaş 12 dakika yürüyecek, 9 tane camiyi geçecek rıhtımdaki camiye gelecek. Rıhtımın yakınında ev yok.


Geri Dön