27 / 11 / 2024

Yatağanlılar'dan tarihi cami için taşıma talebi!

Yatağanlılar'dan tarihi cami için taşıma talebi!

Yatağan ilçesinde kömür yatağı üzerinde bulunduğu için boşaltılarak başka bir bölgeye taşınan, 4 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Yeşilbağcılar Mahallesi'ndeki vatandaşlar, tarihi cami ve türbenin de yeni yerleşim alanına taşınmasını istiyor.




Yatağan ilçesinde kömür yatağı üzerinde bulunduğu için 2011 yılında boşaltılarak başka bir bölgeye taşınan, 4 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Yeşilbağcılar Mahallesi'ndeki vatandaşlar, eski alanda kalan tarihi cami ve türbenin de yeni yerleşim alanına taşınmasını istiyor.


Yatağan ilçesine bağlı Yeşilbağcılar Mahallesi'nin yerleşim yerinin altında kömür rezervi bulunması nedeniyle 2011 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından istimlak edilmesinin ardından, burada yaşayan yaklaşık 2 bin kişi, eski yerleşim yerine 2 kilometre uzaklıktaki hazineye ait yeni yerine taşındı.


Bölgede 2011 yılına kadar ibadete açık olan 1910 yılında bir kısmı ahşaptan yapılan Pirli Bey Camisi ve camiye adını veren Pirli Bey'in türbesi ise eski yerleşim yerinde kaldı.


Yeşilbağcılar Mahallesi Muhtarı Mefhar Tüzün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi değerlerinin mahalle halkının bulunduğu yeni yaşam alanında orijinaline uygun bir şekilde yaşatılmasını istediklerini söyledi.



Bölgede kömür çıkarma çalışmaları nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait alan üzerindeki caminin kaderine terk edildiğini belirten Tüzün, "Yatağan ve çevresinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Pirli Bey Camisi'nde 2011 yılına kadar ibadetlerimizi sürdürüyorduk. Birçoğumuz için burasının ayrı bir anlam ve önemi var" dedi.



Eski yerleşim alanındaki cami, türbe ve önemli yapıları yeni yerleşim alanına getirerek özel bir bölge oluşturmayı istediklerine işaret eden Tüzün, şunları söyledi:


"İstimlak sürecinde, Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri ile birebir yaptığımız görüşmelerde, cami ve türbenin taşınarak korunmasını talep ettik. Özelleştirme sürecine giren Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ yetkilileri ile de görüşerek, caminin olduğu yerin de istimlak edilmesini ve caminin yeni yerleşim yerine taşınmasını talep ettik. Onlar da bunun mümkün olamayacağını fakat istedikleri takdirde Pirli Bey Camisi'nin bir benzerini yeni yerleşim yerine yapabileceklerini söylediler. Ama biz bu tarihi caminin korunmasını istiyoruz."


Başkanlık makamını mescit yaptılar

2014 Mahalli İdareler seçimlerinin ardından Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla belde iken mahalle olan Yeşilbağcılar'da belediye binası da kapatıldı.


Yeni yerleşim yerinde cami olmaması nedeniyle de kapatılan belediyenin eski hizmet binasındaki başkanlık makamı ise mescide çevrildi.


Muhtar Tüzün, cuma günleri müftülük tarafından görevlendirilen din görevlisince cuma namazlarının burada kılındığını anlatarak, "Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüştük ama başarılı olamadık. Eski yerleşim alanında kalan tarihi cami harabeye döndü. Ne cami ne de kapısı kaldı. Bu konuda yetkililerden destek istiyoruz ve taşınmasını istiyoruz. Bu cami terkedilmiş vaziyette" dedi.


AA


Geri Dön