28 / 04 / 2024

Yatay mimari anlayışıyla yeni yerleşimler!

Yatay mimari anlayışıyla yeni yerleşimler!

Kentte ve kırda yeterli ve yaşanabilir konut üretimlerini sürdüren TOKİ, Erzincan, Konya ve Aydın'da yatay ve yerel mimari hassasiyetlerin yansıtıldığı konut projeleri hayata geçiyor...



TOKİ, bütünlüğü hedefleyen ve yoğunluğu artırmadan yatay mimariyi özendiren yaklaşımla, yörelerin mimari dokusu geleceğe taşıyacak yepyeni konut projeleri geliştiriyor. Erzincan Üzümlü'de hayata geçirilen  tarımköy projesiyle mevcut dokunun korunduğu modern bir köy inşa edilirken, Konya Selçuklu ve Aydın İncirliova'da insan odaklı, kentle güçlü bağları olan ve nitelikli sosyal alanlara sahip yeni konut alanları oluşturuluyor. 

ERZİNCAN ALTIN BAŞAK TARIMKÖY KONUTLARI

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde inşa edilen Altınbaşak Tarımköy Konutları, ahşap oturtma çatılı tek katlı tasarımı ve yerel mimariden izler taşıyan yöresel taş kaplamalarıyla dikkat çekiyor. 3+1 ve 2+1 planda tasarlanan tek katlı 363 konutun her birinin terası bulunuyor. Ayrıca her konut için otopark ve bahçe yer alıyor. Projede beş dükkanlı bir ticaret alanı da bulunuyor. Ada içi yollardan konut alanlarına rahatlıkla ulaşımın sağlandığı bir kurgunun benimsendiği tarımköy projesinde, açık hava spor salonu ve engelli bireylerin yerleşime kolaylıkla uyum sağlayabilmeleri için ahşap korkuluklar ile ulaşım rampaları gibi çeşitli düzenlemeler de yer alıyor.

TARIM KÖYLER

TOKİ, tarımköy uygulamaları kapsamında her bölgenin ihtiyaç ve özelliklerine göre bugüne kadar 6 bin 455 konut yaptı. Tarıma elverişli arazilerde dağınık durumdaki yerleşim yerlerini bir araya toplayan tarımköy konut uygulamalarıyla mevcut köy mimarisi ve dokusu korunuyor. Projelerle sosyal imkânları ve altyapısıyla hazır modern bir köyde yaşama imkânı sunulurken, göç sorununa karşı alternatif bir önlem de alınmış olunuyor. Tarım-köy projeleriyle yerel halkın iş görmede örgütlenmesi, ülke içinde ve dışında pazarlanabilir nitelikte tarımsal ürünlerin üretilmesi, işlenmesi, değerlendirilmesi, depolanması, bozulmadan saklanması, oluşturulacak şirket veya kooperatifler aracılığıyla pazarlanması da amaçlanıyor.

KONYA SELÇUKLU’DA BİNİ AŞKIN KONUT

TOKİ, Konya'nın Selçuklu ilçesindeki Ardıçlı Mahallesi'nde 646 parsellik alanda insan-kent ilişkisini gözeten bir anlayışla bin 57 konuttan oluşan bir yaşam alanı projelendirdi. Nisan ayında ihalesi gerçekleştirilen projedeki konut blokları 3 kattan oluşuyor. Yeni şehircilik vizyonu kapsamında yatay mimariye vurgunun ön plana çıktığı proje, 2+1 ve 3+1 planlı dairelerden oluşuyor. 64 blok şeklinde planlanan konutların büyüklükleri ise brüt 84 ile 128 metrekare arasında değişiyor.

Yerleşimde cami ve sekiz dükkânlı ticaret merkezinin bulunduğu merkez alanda konut sakinlerinin bir arada vakit geçirebileceği bir meydan bulunuyor. Konut alanında yaya yolları, fitness alanları, basketbol sahası ve çocuk oyun alanları ile bin 144 araçlık otopark da yer alıyor.

KALİTELİ BİR YAŞAM MERKEZİ

Yerel ve modernin iç içe olduğu bir tasarıma sahip olan projede, yalın çizgiye sahip cephelerde Selçuklu desenleri, ahşap malzemeler ve taş kaplamalar göze çarpıyor. Yöresel ve modern mimarinin sentezi görünümündeki konutlar günün ihtiyacını karşılayan donanımları ve konut yaşam kalitesini artıran özellikleriyle farklı nitelikteki ailelerin birlikte kaliteli yaşam sürebileceği bir yaşam merkezi olarak hayata geçiriliyor.

AYDIN İNCİRLİOVA'YA YENİ BİR MAHALLE

TOKİ, Aydın İncirliova'da dar ve orta gelirli vatandaşlar için yaklaşık 17.500 metrekarelik bir alanda 206 konuttan oluşan yeni bir yerleşim kuruyor. Şehir merkezine 12 kilometre uzaklıktaki yerleşimde iki adada 13 blok şeklinde planlanan ve 90,51 metrekare brüt, 68,11 metrekare net alana sahip 2+1 planda daireler bulunuyor. Caminin de yer aldığı projede bölge ihtiyaçları düşünülerek faaliyete geçirilecek dört adet dükkân bulunuyor.

DİNAMİK SOSYAL ALANLAR

Mahalle kültürünü geleceğe aktaran bir tasarım anlayışının hâkim olduğu konut projesinde binalar zemin üzerine 4 kat şeklinde planlandı. Topografyaya uyumun gözetildiği projede bloklar, konut bakış boşluk alanlarını ve manzarayı kapatmayacak şekilde konumlandı. Blok cephelerindeki modern mimari anlayışa kat silmesi, pencere kenarı söveler ve ferforje korkuluklar gibi geleneksel mimari motifler de eşlik ediyor. Yatay mimari yaklaşımla tasarlanan ve insan odaklı uygulamaların benimsendiği yerleşimde her adanın kendi yaşam alanlarıyla entegre sosyal alanlar, fitness ve çocuk oyun alanları, parklar bulunuyor. Ayrıca ada içlerinde her daire için bir adet otopark yeri ayrılırken, engelli otoparkları ve engelli erişilebilirliğini gözeten uygulamalar da yer alıyor. 

Kentsel dönüşümle güvenli yerleşimler inşa ediliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yatay mimari mesajı!
 


 


Geri Dön