Ekonomi

Yatırım aracı kalmadı, parası olan yurt dışından ev alıyor! 

Uzun zamandır yatırımcıların Türkiye'den kaçtığı; parası olanın artık yurt dışından ev aldığı gündeme geliyor. Peki Türkiye ekonomisini neler bekliyor? İş insanı Alphan Manas, "İstanbul depremi, yaşayacağımız finans depreminin yanında çok hafif kalacak" dedi ve çarpıcı bir açıklamada bulundu. 

Son zamanlarda artan enflasyon sebebiyle vatandaşların yaşadığı geçim sıkıntısı sık sık gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları açıklandı. Şimdi 10 bin TL olan en düşük emekli maaşının artırılması gündemde. Bunun ardından gözler asgari ücrete çevrildi ancak hükümet tarafından asgari ücrete ara zam olmayacağı belirtildi.  

Hükümet, enflasyonun düşeceğini belirtirken, geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Kararlılıkla uyguladığımız programla enflasyonu düşüreceğiz ve gelir dağılımını iyileştireceğiz" açıklamasında bulundu. 

Bunların yanı sıra, uzun zamandır dolarda ve enflasyonda yaşanan yükseliş sebebiyle yatırımcıların Türkiye'den kaçtığı da sık sık gündeme geliyor. Peki Türkiye ekonomisini neler bekliyor?

Yatırımcı, Türk girişimci ve iş insanı Alphan Manas, https://x.com/alphanmanas resmi X sosyal medya hesabından yatırımcıları ve vatandaşları ilgilendiren önemli bir paylaşımda bulundu ve ekonomiyi değerlendirdi. 

"Çok merak ediyorum, niye bu kadar içselleştirdiniz ve normale bağladınız?" sorusuyla paylaşımına başlayan Alphan Manas, şunları söyledi: 

"• Yabancı turistler bile fiyatlarla dalga geçiyor.
• Restaurantlarda fiyat mantığı kalmadı. Londra'da yemek yemek daha ucuz. Big Chefs, MidPoint, Happy Moon's gibi zincir olanlar dışında yemek kesinlikle yenmez.
• Yatırım aracı kalmadı. Artık parası olan yurt dışında ev alıyor.
• Özel okul fiyatları, kiralar kontrol edilemez seviyede.
• İhracatçı kepenk kapamak üzere.
• Tahsilat yapılamıyor. Kredi kullanılamıyor. Kim kimi yakalarsa kendini ona finanse ettiriyor.
• Firmalar konkordato yarışına girmişler.
• Vergi versinler diye Suriyeliler vatandaş yapılmaya çalışılıyor.

Daha çok örnek verebilirim. Eskiden olsa fatura hemen Mehmet Şimşek'e kesilir, gönderilir ve rahatlanırdı. Ama kazın ayağı öyle değil. Çünkü Şimşek giderse MB'nin kasası anında boşalır. Şamil Tayyar gibi tiyatrocular sahadalar. Sanki Mehmet Şimşek kendilerinin bakanı değilmiş gibi aklınca ona ayar verip, tabana mesaj çakıyor. Güleyim bari.
Bu durumun ne kadar daha devam edeceğini zannediyorsunuz? Bakanlar, Bürokratlar birisinin korkusuna "Kral çıplak" diyemiyorlar. Hadi size kıyağım olsun. Ben söylüyorum: "Kral çırılçıplak". Yabancı banka ve finans kuruluşlarının yıl sonu Dolar kuru tahminlerine bakmayın. Aşşağılık yaratıklar müşterileri carry-trade yapsınlar diye bizden aldıkları söz ile gaz veriyorlar. Yok efendim "₺38 olacakmış". Yahu basit anlamda MB'nin imkansız yıl sonu %38 enflasyon tahminini ile bile Dolar ₺40 lirayı geçer. Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz? Uyanın ey ahali. İstanbul depremi, yaşayacağımız finans depreminin yanında çok hafif kalacak.
"

Peki vatandaşlar ve yatırımcılar ekonomi ile ilgili neler söyledi? İşte Alphan Manas'ın o paylaşımına gelen yorumlar...

Ramada Plaza By Wyndham Sultanahmet'in yarı hissesi icradan satışa çıkarıldı!

Kiracı konut almanın hayalini kuramıyor, ev sahibi de konutunu kaybetmekten korkuyor!

Konut sektöründe pozitif hava hakim. Kredili satışlarda artış bekleniyor