Sektörel

Yurt dışından ev alacaklara flaş uyarı: Bunlara dikkat edin, mağdur olmayın!

Türkiye'deki emlak piyasalarında yaşanan durgunluğu bahane eden yurt dışı merkezli gayrimenkul ve inşaat firmaları, Türk yatırımcıları radarına aldı. Peki yurt dışından ev alırken nelere dikkat edilmeli?

İnşaat maliyetlerinde yaşanan yükseliş, döviz kurundaki tırmanış, enflasyon ve ikinci evini alacaklar için getirilen kredi kısıtlaması sebebiyle iç piyasada konut satışlarında düşüş yaşandı. 

Türkiye'deki emlak piyasalarında yaşanan durgunluğu bahane eden yurt dışı merkezli gayrimenkul ve inşaat firmaları, Türk yatırımcıları kendi ülkelerine çekmek amacıyla tanıtım yarışında. 

Akşam Gazetesi'nden Arzu Kurum'un haberine göre; uzmanlar, vize kolaylığı, yüksek döviz kazancı ve oturum hakkı gibi cazip avantajlarla yurtdışına çekilen vatandaşlar arasında ciddi mağduriyetler yaşandığının altını çizdi.

Uzmanlar, konuya ilişkin "Yatırımcılar kendilerine sunulan fırsatların alt detaylarına dikkat etsinler, aksi durumda yurt dışı pazarlarının büyüsüne kapılarak mağduriyet yaşayabilirler" açıklamasında bulundu. 

Bu dönemde özellikle Karadağ, Yunanistan, İngiltere ve Dubai gibi  pazarların tanıtım faaliyetlerini hızlandırdığını dile getiren gayrimenkul danışmanı Şenay Araç, "Yatırımcı oturma izni, vatandaşlık imkanı, vize kolaylığı gibi avantajlarla çekilmeye çalışılıyor. Fakat her parazarın avantajlarının yanı sıra dezavantajları da bulunuyor. Örneğin Karadağ'da bankacılık sistemi zayıf ve yatırılan para ilk sene nedensiz alınamıyor. Dubai'de de 250 bin dolara mülk alındığında 2 sene oturum hakkı, 500 bin dolarlık mülk aldığınız da da 5'inci sene oturma hakkı veriliyor. Size satışı yapılan mülkün toprak tapusu verilmiyor" ifadelerini kullandı. 

Şeney Araç, bu durumda da alınan yerin boş kaldığı sürece aidar vergilerinin işlemeye devam ettiğine, satmak istendiğinde de pek çok hukuki prosedürle karşılaşıldığına dikkat çekti. 

Sanay Araç, İngiltere'de de paranın kaynağının araştırıldığını dile getirdi ve "Alınan mülk avukat ve acente olmadan kiralanamıyor. Aidat, mülk sahibi tarafından ödeniyor ve kira vergisi de cabası" diye konuşan Araç, İngiltere'de vatandaşlığın asla verilmediğinin altını çizdi. 

Yunanistan'da 250 bin Euro'ya alınan mülkün sadece vize kolaylığı sağladığını vurgulayan Araç, "Ayrıca en az 1 sene bu ülkede yaşama koşuluyla oturum hakkı sunuluyor" bilgilerini verdi. 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da konu ile ilgili açıklamasında Türkiye'den, Dubai, Kıbrıs ve Karadağ'a yatırımcı çekilmeye çalışıldığına dikkat çekti. 

Hakan Akdoğan, açıklamasında, "Buralarda Türkiye'dekinden daha fazla bir kira getirisi elde edebilirsiniz ancak mülkünüzün satışını yapmak oldukça zor. Türkiye'de de bugünkü kira tutarları üzerinden hesaplandığında geri dönüş süresi fena değil. Türkiye, yatırım yapmak için değerli olan bir süreçte" ifadelerini kullandı. 

Emlak Uzmanı Nilüfer Kas da açıklamasında, piyasadaki durgunluğun ardından Türkiye'de yabancı yatırımcıların, yatırım yapmalarını sağlayan yabancı acentelerin iş yapmayı sürmek için onları hem kendi ülkelerine hem de bildileri projelere yönlendirdiğinin altını çizdi ve "Yabancı acentelerin yabancı müşterilerden kazancı bizim 6 katımız" ifadelerine yer verdi. 

TBMM’den geçen kentsel dönüşüm düzenlemesi ne içeriyor?

TOKİ Ankara Sincan kentsel dönüşüm projesinde son durum! 

DASK fonlarında mevduat düzenlemesi! Tüm bankaların hesaplarında değerlendirilebilecek!