27 / 04 / 2024

DASK fonlarında mevduat düzenlemesi! Tüm bankaların hesaplarında değerlendirilebilecek!

DASK fonlarında mevduat düzenlemesi! Tüm bankaların hesaplarında değerlendirilebilecek!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) fonlarının tüm bankaların vadeli ya da vadesiz mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirilmesine karar verildi. Söz konusu düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.



Edinilen bilgilere göre, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) fonları tüm bankaların vadeli ya da vadesiz mevduat ve bunun yanı sıra, özel cari ve katılma hesaplarında değerlendirilebilecek. Daha öncesinde ilgili fonlar, vadeli veya vadesiz mevduat olarak yalnızca kamu bankalarında değerlendirilebiliyordu.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Doğal Afet Sigortaları Kurumu çalışma esasları yönetmeliğinde düzenleme yapan yönetmeliğine göre, DASK fonlarının yatırıma yönlendirilmesinde Borsalarda işlem gören menkul kıymetlerin alım satımı Sermaye Piyasası Kurulu  (SPK) tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar nezdinde açılan hesaplar üzerinde veya borsa vasıtasıyla gerçekleştirilecek.

DASK fonlarında mevduat düzenlemesi! Tüm bankaların hesaplarında değerlendirilebilecek!

Yeni düzenleme kapsamında, tek bir ihraççının sermaye piyasası araçlarına yatırılabilecek miktarın DASK fonlarının yüzde 15'ini aşmayacağına yönelik sınır, Hazine ve Maliye Bakanlığı veya Hazine ve Maliye Bakanlığı varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen finansal varlıklar için uygulanmayacak.

KDK’DAN DEPREM HASARI SİGORTA TAZMİNATININ ÖDENMESİNE İLİŞKİN KARAR

Öte yandan, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) kararına göre, depremde konutları hasar gören bazı depremzede vatandaşlar, sigorta tazminatının 2022 yılı için geçerli metrekare birim fiyatı 1508 TL’den hesaplandığını ifade ederek, tazminatın 2023 yılı birim fiyatı olan 3 bin 16 TL’den hesaplanarak ödenmesi konusunda başvuru yaptı.

DASK fonlarında mevduat düzenlemesi! Tüm bankaların hesaplarında değerlendirilebilecek!

Başvuruyu gözden geçiren KDK, mağduriyetlerin giderilmesi konusunda düzenleme yapılması için Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (SEDDK) öneride bulunulmasına karar verdi. Öneri kararında, sigorta poliçelerindeki esaslı tarife değişikliklerinin sigorta sahiplerinin açık bilgisine sunulmadan, eski tarife rakamlarından hak sahiplerine ödeme gerçekleştiği, bunun depremzede vatandaşların mağduriyetine neden olduğu belirtildi.

Bunun hakkaniyete aykırı olduğunun belirtildiği kararda, zorunlu deprem sigortasının sağladığı teminatların Türkiye’nin pek çok yerinde ve konut tipine göre gerçek sigorta değerinin altında olduğuna yer verildi. Sosyal adaletin tesis edilmesi ve depremden etkilenen vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için ödemelere yönelik mevzuatta düzenleme yapılması gerektiği vurgulanan kararda, depremzede vatandaşlara ödemelerin 2023 yılı tarifesine göre gerçekleştirilmesinin gerektiği paylaşıldı.

Bakan Şimşek resmen açıkladı! Emekli ve memur maaşlarından her ay tam 2 bin TL kesilecek!

Adalet Bakanlığı toplam 1.000 personel alacak! Başvurular bugün başladı!

Tapu sahipleri dikkat! Tapu işlem başvurularında büyük değişiklik!

Geri Dön