28 / 04 / 2024

Yatırım değeri yüksek gayrimenkul nasıl belirlenir?

Yatırım değeri yüksek gayrimenkul nasıl belirlenir?

En temel yatırımlardan biri gayrimenkul almak. Ancak birçok kişi oturmak için ev alırken bunun aslında bir yatırım olduğu göz ardı ederek duygusal kararlar alıyor. Peki yatırım değeri yüksek gayrimenkul nasıl belirlenir? İşte detaylar...



Çanakkale Kalem Gazetesi köşe yazarı Özgür Demirci bugünkü köşesinde doğru gayrimenkul alımının nasıl olması gerekitiğini kaleme aldı.

İşte Özgür Demirci'nin 'Prim yapacak gayrimenkulü bulmak' başlıklı yazısı...

En temel yatırımlardan biri gayrimenkul almak. Ancak birçok kişi oturmak için ev alırken bunun aslında bir yatırım olduğu göz ardı ederek duygusal kararlar alıyor. Sonucunda ise ya alım gerçekleştikten sonra ya da alınan gayrimenkul satılırken yanlış bir alım yaptığını anlar. 

Yatırım değeri yüksek gayrimenkul nasıl belirlenir?

Bu gibi durumlarda gayrimenkul danışmanlarının duyduğu en önemli itiraz ise “Ben alırken bu rakama almıştım zaten, dediğiniz fiyata imkanı yok satmam” oluyor. Fakat gayrimenkul sahibi tarafından kabul edilmeyen; alırken yanlış bir yatırımda bulduğu ve zaten kendi istediği fiyatla o mülkü satamayacağı.

Peki bu ve benzeri durumlar yaşanmayabilir mi? Evet yaşanmayabilir. Özetle birkaç adımda yapılması gerekenler şu şekilde açıklanabilir: 

Yatırım değeri yüksek gayrimenkul nasıl belirlenir?

1. Sırf gösteriş olsun diye yanlış fiyatlanmış markalı konut projelerinden uzak durmak gerekir. Fiyatı yanlışsa markalı projeden ev almak sizi zarara uğratır.

2. Yüksek aidatlı konutların bulunduğu projelerde hem kiralama hem de 2. El satışlar yavaş ilerler.

3. Doluluk oranı düşük projelerde, beklenti ile gerçekler istenilen doğrultuda gelişmez.

4. Bölgesel fiyat skalasının çok üzerindeki gayrimenkuller yanlış yatırımdır. Ortalama 300.000 TL – 400.000 TL bandında işlem gören bir bölgede 650.000 TL’ye yatırım yapmak gibi.

5. Mimarisi kullanışlı gayrimenkuller her zaman talep görür ve değeri artar.

Yatırım değeri yüksek gayrimenkul nasıl belirlenir?

6. Bölge seçimi gayrimenkul yatırımında önemlidir.

7. Aynı site içerisinde 1+1’den 4+1’e kadar geniş seçeneklerin olduğu projeler istenilen primi getirmez. Yaşayan profilinin değişkenliği proje için negatiflik yaratır.

8. Barter dediğimiz, iş karşılığı gayrimenkul alanların çok olduğu siteler fiyat farklılıkları yaratacağından bu tip sitelerde alım yapmak risktir.

9. Malzeme kalitesinin ve işçiliğin iyi olduğu gayrimenkuller zaman içerisinde daha fazla değer kazanır.

10. Şişirilmiş kira getirisi vaadi veya yüksek kira garantisi 2-3 yıl içerisinde kiraların gerçek rakamlara çekilmesiyle zarar yazmanıza sebep olur.

11. Güvenilir müteahhit firmalardan uzaklaşmak riskinizi arttırır. Marka değerini reklam ile değil; mimarisiyle, malzeme seçimiyle, işçiliğiyle ve yaşayanların olumlu dönüşleri ile yükseğe çıkaran firmalar orta vadede size daha çok prim sağlar.

Ve son olarak iyi ve tecrübeli bir gayrimenkul danışmanı ile çalışıyorsanız zarara uğrama riskiniz de azalır. Bu işin profesyonellerinden destek talep etmek son noktada başvurulması gerekilen bir seçenek olarak görülmemeli, tam aksine gayrimenkul almak için ilk yapılması gereken iştir. Aksi durumda gayrimenkul sektöründe yaşayacağınız ciddi kayıplar engellenemeyebilir.

Ev alacaklara önemli uyarı! Bunlara dikkat!

Ev almadan önce nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön