28 / 04 / 2024

Yatırımcılar dikkat! Borsa mı, arsa mı?

Yatırımcılar dikkat! Borsa mı, arsa mı?

Arsa yatırımlarının yıldızı parlarken pek çok kişi de borsaya mı yoksa arsaya mı yatırım yapması gerektiğini merak ediyor. Peki borsa mı, arsa mı? 



Konut fiyatlarındaki ve faiz oranlarındaki yükselişin de etkisiyle yatırımcılar da tercihlerini arsa ve araziye kaydırdı. Son dönemlerde arsa yatırımlarına olan ilginin artmasının temel sebepleri arasında, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirme ihtiyacı, arsa yatırımlarının potansiyel getiri fırsatları ve doğa içinde huzurlu bir yaşam arzusu bulunuyor.

Arsa yatırımlarının yıldızı parlarken pek çok kişi de borsaya mı yoksa arsaya mı yatırım yapması gerektiği ile ilgili araştırmalar yapıyor. 

Borsa Temel Analisti Tardu Barlas resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/taaardu üzerinden "Borsa mı? Arsa mı?" paylaşımı yaptı.  İşte Tardu Barlas'ın o paylaşımı ve paylaşıma gelen yorumlar...


Tardu Barlas'ın paylaşımı şu şekilde:


Borsa mı? Arsa mı?

Çocuklarımızın geleceği için en iyi yatırım seçeneğini araştırırken arsa ve borsa arasındaki bu kıyaslamayı dikkatle ele alalım. Bu konuda geçmişten günümüze birçok değişiklik olduğunu göz önünde bulunduralım.

Hatırlayalım, 15-20 yıl önce arsa yatırımı, yatırımcılarına önemli kazançlar sağlayabilen, daha saf ve masum bir yatırım olarak görülüyordu. Fiyatlar daha gerçekçi ve piyasa daha az manipüle edilirdi. Ancak zamanla, özellikle son 15 yılda, arsa ve arazi piyasası önemli ölçüde değişti. Piyasa, manipülasyon ve aşırı fiyat dalgalanmalarıyla dolu bir hale geldi. Pandemi süreci de bu fiyat artışlarını tetikleyen faktörlerden biri oldu.

Bu durumda, son yıllarda yatırımcılara daha çok arsa, konut yatırımı yapmaları tavsiye edildi. Özellikle para politikalarındaki yanlış uygulamalar, konut ve arsa piyasasında fiyatları anormal şekilde şişirdi.  

Kıyas yapacak olursak... Konut yatırımı, arsanın getirebileceği sürprizlere karşı daha şeffaf ve anlaşılır bir alternatif sunuyor. Dolayısı ile konut piyasası arsa piyasasına göre daha likit bir piyasadır. Yine de borsa yatırımı, gayrimenkule göre daha dikkate değer bir seçenek olarak öne çıkıyor. Borsada, özellikle bedelsiz potansiyeli yüksek ve düzenli temettü veren hisse senetlerine yatırım yapmak, uzun vadede arsa ve araziden daha fazla kazanç sağlayabilir.

Özetle gelinen noktada; arsa ve arazi yatırımının cazibesi azalmışken, borsa yatırımı, sabır ve doğru seçimlerle gelecek için daha sağlam bir yatırım aracı haline geldi. Borsada, şeffaflık ve hızlı likidite, arsa ve arazi yatırımının aksine, yatırımcılara önemli avantajlar sunar. Küçük paralarla da borsada yatırım yapılabilir ve uzun vadede ciddi kazançlar elde edilebilir. Bu sebeple, çocuklarımızın geleceği için yapılan yatırımda, borsayı ve özellikle de sağlam temettü veren şirket hisselerini dikkate almak önemli bir strateji olabilir.

Eğer arsalar ve konutlar da borsada işlem gören likit varlıklar olsaydı, eminiz birçokları yatırım amaçlı aldıkları arsa veya konutu bu kadar uzun elde tutmazdı. Eğer borsada iyi bir sepette, gayrimenkuldeki sabrı gösterebilirsek, işte o zaman borsanın gayrimenkulden kat kat fazla kazandırabileceği gerçeğini kavrayabilirdik.

Peki Sizce? Borsa mı Arsa mı?

 

Peki vatandaşlar bu konu ile ilgili ne düşünüyor? İşte Tardu Barlas'ın paylaşımına gelen yorumlar...

65 yaş aylığı, evde bakım parası, dul ve yetim maaşı alanlara müjde! Zamlar kesinleşti: Şimdi yeni rakamlara göz atın!

Artan inşaat maliyetleri arsa sahiplerini prefabrik evlere yönlendirdi! Prefabrik evin maliyeti ne kadar?

'Enerjisini boşaltmadı' diyen Prof. Dr. Okan Tüysüz'den 24 il için deprem uyarısı geldi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön