Yatırımcılar için pasif gelir elde etmenin en iyi 6 yolu: Gayrimenkul de var!
ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesinde akıllı yatırım ve iş kurma yoluyla servet oluşturmanın tanınmış bir savunucusu olan Robert Kiyosaki'nin pasif gelir akışları ile ilgili tavsiyeleri bulunuyor. İşte pasif gelir elde etmenin en iyi 6 yolu...
Akıllı yatırım ve iş kurma yoluyla servet oluşturmanın tanınmış bir savunucusu olan Robert Kiyosaki, hem tecrübeli hem de acemi yatırımcılar için yol gösterici yatırım tavsiyeleri veriyor.
Kiyosaki, değeri yükselebilecek ve düzenli gelir elde etme potansiyeli olan, finansal bağımsızlık ve akıllı varlık yönetimi ilkeleriyle uyum sağlayan varlıklara ilişkin uzmanlığı ve rehberliğiyle dikkatleri çekiyor.
Borsagundemcom’un derlediği bilgilere göre, ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, Kiyosaki’nin 2024 yılındaki pasif gelir akışlarına ilişkin en önemli tavsiyelerini değerlendiriyor. Bu tavsiyeler arasında bulunan emlak, hisse senetleri ve işletme sahipliği gibi alanlar, Burns’ün detayları açıklamarıyla daha anlaşılır duruma geliyor.
İşte, ‘Zengin Baba Yoksul Baba’ kitabının da yazarı olan kişisel finans yazarı ve yatırımcı Robert Kiyosaki’nin, 2024 için tavsiye ettiği 6 yatırım alanı...
1. Gayrimenkul yatırımları: Mülkiyet yoluyla zenginlik oluşturmak
Kiyosaki, kiralık ve ticari mülkleri, zenginlik yaratan bir portföyün temel varlıkları şeklinde görüyor. Ayrıca Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına (GYO) da ilgili. Buradaki anahtar kavram, kaldıraç şeklinde dikkat çekiyor. Yani, borç alınan sermayenin potansiyel getiriyi artırmak için stratejik kullanımı.
Gayrimenkul, sermaye kazancı imkanı sağlıyor ve kira geliri yoluyla istikrarlı nakit akışı sunuyor. Bu iki yarar, onu uzun vadeli zenginlik oluşturmak için en iyi seçim durumuna getiriyor. Gayrimenkulün somut doğası ve pasif gelir potansiyeli, Kiyosaki'nin yatırım felsefesiyle mükemmel derecede uyumlu bir seçenek de oluyor.
2. Temettü hisse senetleri: Sahip olurken kazanç sağlamak
Maddi varlıklardan uzaklaşan Kiyosaki ayrıca, özellikle temettü ödeyen hisse senetleri olacak şekilde belirli borsa alanlarında nakit akışı yaratma noktasında da büyük değer tahmin ediyor.
Sermaye kazançları için satın alınan hisse senetlerinin aksine temettü hisseleri, sahiplerine düzenli getiri imkanı sunuyor. Bu yaklaşım, Kiyosaki'nin yatırımlardan sürekli gelir elde etme stratejisiyle uyumlu bir seçenek haline geliyor.
Temettü hisselerinin cazibesi, ‘Sermaye artışı potansiyeli ve temettülerden elde edilen istikrarlı gelir akışı’ şeklindeki iki faydasında yer alıyor. atırımcılar için bu, sahip olurken kazanma fırsatı anlamı taşıyor ve bu hisse senetlerini çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyünün hayati bir bileşeni yapıyor.
3. Pasif gelir için işletme sahipliği
Kiyosaki, pasif gelir elde etmede işletme sahipliğinin önemine de dikkat çekiyor. Buradaki fikir, sadece herhangi bir iş kurmak değil, sahibinin sürekli katılımı olmadan bağımsız şekilde çalışabilen bir iş oluşturmayı da kapsıyor.
Bu da işi verimli bir şekilde sürdürebilecek bir sistem ile ekip gerektiriyor. Kiyosaki, sıfırdan iş kurmaya istekli olmayanlar için mevcut işletmelere yatırım yapmanın da alternatif bir seçenek olabileceğini belirtiyor. Bu strateji, Kiyosaki'nin zenginlik oluşturmak için çeşitli gelir akışlarından yararlanma şeklindeki daha geniş temasıyla uyumluluk gösteriyor.
4. Fikri mülkiyet: Yaratıcılık ve inovasyondan getiri
Fikri mülkiyet (Intellectual Property - IP) Kiyosaki'nin kazançlı bir pasif gelir kaynağı şeklinde belirttiği başka bir alan oluyor. Kiyosaki bu alanın içine kitaplar, patentler, yazılımlar, kurslar, şarkılar, gösteriler ve diğer yaratıcı çalışmaları da alıyor. Kiyosaki'nin kitapları ve ‘Cash Flow 101’ kutu oyunuyla elde ettiği başarı, fikri mülkiyetin potansiyelinin örneği oluyor.
Fikri mülkiyetin güzelliği, ölçeklenebilirliği ve uzun vadeli önemli kazanç potansiyeli. Fikri mülkiyet, yaratıcı bireylerin yeniliklerinden ve fikirlerinden para kazanmaları için eşsiz bir imkan anlamına geliyor.
5. Kağıt varlıklar: Tahvil ve gelir senetlerinin anlaşılması
Tahvil ve senet gibi kağıt varlıklar genellikle yatırımcılar tarafından göz ardı ediliyor fakat Kiyosaki’ye göre bu araçlar da istikrarlı bir gelir kaynağı olabilir. Kiyosaki, bu araçlara etkin yatırım yapmada finansal eğitimin önemine dikkat çekiyor.
Kiyosaki’ye göre, tahviller ve senetler düzenli bir gelir akışı sunarak, onları çeşitlendirilmiş bir yatırım stratejisinin önemli bir parçası yapabilir. Bu araçlar, yatırım portföyüne bir denge sunuyor ve genellikle borsanın oynaklığı için koruma sağlayabiliyor.
6. Kapsamlı satın alma stratejileri: Opsiyon ticaretiyle hisse senedi portföylerinin geliştirilmesi
Kiyosaki'nin savunduğu daha gelişmiş bir strateji de kapsamlı satın alma stratejileri oldu. Bu, gelir elde etmek için bir hisse senedi tutmayı ve aynı hisse senedi üzerinde alım opsiyonlarını satmayı kapsıyor. Bu, dayanak Hisse senedindeki pozisyonunu korurken, opsiyonların satışından gelen primler aracılığıyla düzenli gelir sağlayan bir strateji şeklinde görülüyor.
Altın mı, dolar mı, borsa mı? Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?
Norveç'te 10 tane evi olan birine denk gelemezsin! Çünkü 10 kişinin birer evi vardır!