29 / 04 / 2024

Yatırımcılar inşaat sektöründen uzaklaşıyor!

Yatırımcılar inşaat sektöründen uzaklaşıyor!

Ekonomik durgunluk inşaat sektöründe geri dönmeyen kredilere yansıyor. Sektör devleri kârını düşürürken yatırımcılar inşaat şirketlerini portföylerinden çıkarmaya başladı.



Türk ekonomisindeki durgunluk 2009 küresel ekonomik krizindeki seviyesine kadar düşmeye başladı. Özellikle çok hızlı büyüyerek ekonominin lokomotifi haline gelen inşaat sektöründeki durgunluk ödenemeyen kredi rakamlarına yansıdı. Ayrıca inşaat sektörünün devlerinden Torunlar GYO’nun 2015 net kârı yüzde 10 düşüş yaşadı. Şirketin dün akşam KAP’a bildirdiği finansal sonuçlarına göre, 2015 hasılatı ise yüzde 19 gerileyerek 628 milyon lira olarak gerçekleşti.


Yatırımcılar inşaattan uzaklaşıyor


Torunlar GYO’nun kârını düşürmesiyle birlikte Deniz Yatırım, Torunlar GYO'yu portföyünden çıkardı. Şirketin Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören hisseleri son 2 haftada yüksek kâr beklentisiyle artış gösterirken, düşük kâr açıklanınca Deniz Yatırım'ın raporunda, “Torunlar GYO'yu portföyümüzden çıkarıyoruz” denildi.  Bununla birlikte HCBC’de inşaat sektörünün devlerinden olan Emlak Konut’un BİST’de işlem gören hisseleri için hedef fiyatını düşürdü, ancak ‘al’ önerisini değiştirmedi. HSBC hedef fiyatı 4.2 liradan 3.7 liraya indirdi.


Bankacılık sektöründe kredilerin Takibe Dönüşüm Oranı, Aralık 2015 döneminde yüzde 3.10 oldu. 2009’daki küresel ekonomik kriz sonrası 2010 yılındaki takibe düşen kredi oranı yüzde 3.66’ydı. 2015’teki rakamın buna yaklaşması dikkat çekti. Tüm krediler dışında tüketici kredilerinde ise takibe dönüşüm oranı daha yüksek olarak belirlendi. 2010 yılında 4.13 olan takibe düşen tüketici kredisi oranı geçen sene yeniden yükselerek 4.28 oldu. Böylece küresel krizden sonra toparlanan oran yeniden yükselişe geçti.


Yatırımcılar inşaat sektöründen uzaklaşıyor!


En fazla takibe düşen kredi inşaatta


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 2015 yılı için açıkladığı verilere göre takibe düşen krediler en fazla inşaat sektöründe görüldü. Sektörel krediler içinde takibe dönüşüm oranında inşaat sektörü yüzde 3.71 ile birinci olurken, toptan ticaret ve komisyonculuk yüzde 3.68’le ikinci oldu. Kredilerin takibe düşme oranı en yüksek 3. sektör yüzde 3.35 ile tekstil oldu.



Meydan


Geri Dön