Yatırımcılar Mersin'i keşfediyor!
Global krizle birlikte Ortadoğu, Afrika ve Türk Cumhuriyet'lerinin önemi artarken, Mersin bu bölgelere ulaşmak isteyen yatırımcının ela gözde merkezi oldu
Global krizle birlikte Ortadoğu, Afrika ve Türk Cumhuriyet'lerinin önemi artarken, Mersin bu bölgelere ulaşmak isteyen yatırımcının ela gözde merkezi oldu. Dış pazarların lojistik ussu olarak öne çikan Hersin, sanayi alanında da yeni yatırımlar çekiyor. Yalnızca Hayat Kimya, Yıldız Entegre ve Tiryaki Grubu'nun yatırım tutarı 224 milyon Euro'yu buluyor. Sırada turizm yatırımları var.
Türkiye'nin gelecek vaat eden illerinin başında bugünlerde en çok Mersin'in adı telaffuz ediliyor. Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yakınlığı ve liman avantajı nedeniyle ekonomik krizi yara almadan karşılayan Mersin, son olarak üç büyük şirketten aldığı 224 milyon Euro'luk yatırımla da ön plana çıktı.Hayat Kimya, Tiryaki Gıda ve Yıldız Entegre'nin Mersin'de yapacağı yatırımla daha da moral bulan Mersin sanayisi, 4 büyük yatırım için de kapılarını açmış durumda. Henüz adları belirtilmeyen 4 büyük şirketin 8 bin kişilik istihdam yaracağını söyleyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı şerafettin Aşut, Mersin'in artık hak ettiği yere yavaş yavaş gelmeye başladığını söylüyor. Ekonomik krizin Mersin için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Aşut, 'Mersin, Arap kültürü içinde yoğrulduğu için krizde Avrupa'ya satamadığımuz malı döndük Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'ya sattık. çantamızı kaptık bu ülkelere gittik. Krizi hissetmedik' diyor.
Yeni yatırımlar geliyor
Kriz döneminde sanayi bölgesinde yüzde 46 oranında artan elektrik tüketimi ile yatırımcılara son derece cazip gelmeye başlayan Mersin'de bir önemli yatırım da 'Lojistik Köy' projesi. Yine turizmde Tarsus-Mersin Kıyı Kesimi Turizm Projesi ile atağa geçen Mersin'e Limak, Özaltm, IC Grubu, Beta Grubu ve Aram Grubu'nun otel yatırımları olacak. Sanayisi, lojistiği, turizmi ile adeta şaha kalkan Mersin, Türkiye'nin en gözde illerinden biri olacak gibi gözüküyor.
Mersin, kriz döneminde elektrik tüketiminde organize sanayi bölgesinde yüzde 46 oranında bir artışla 2009'u kapattı. Peki Mersin bu üretim artışını nasıl sağladı Mersinli sanayici ve iş adamlarından aldığımız bilgiye göre Mersin, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yakın oluşunun avantajını kullandı. Avrupa'ya ABD'ye satamadığı malı bu ülkelere sattı. Krizde ihracatta da bir önceki yıla göre durumunu korudu.
Ticaret artıyor
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı şerafettin Aşut'un bu konuda vapuğı tespit önemli. Aşut, 'şu anda bu bir fınansal kriz. Finansın hiç olmadığı ülkeler şu anda en popüler ülkeler. çünkü dünya ekonomisini tekrar ayağa kaldırabilmeniz için sizin Ortadoğu ve Afrika'ya mal satmanız lazım. Ortadoğu ve Afrika'ya satacağınız malın limanı olan, lojistik bölgesi olan tek şehri Mersin. Ben dünyayla entegre olmamış yerlerde ticaret yapar pozisyona geldim. Krizden en az 8-10 ay etkilenmiyorsunuz' diyor.
Geçen hafta Hayat Kimya, Tiryaki Gıda ve Yıldız Entegre, Mersin'e 224 milyon Euro'luk bir yatırım yapmak için imzaları attı. Üç şirket 2012 sonuna kadar bin 50 kişiye istihdam sağlayacak. 2009 rakamlarına göre yüzde 13.1 oranında işsizliğin yaşandığı kentte, bu yatırımların can suyu olacağı belirtiliyor.Mersin'e yapılan bu üç büyük yatırımın ardından, 4 yeni yatırımın geleceğinin de sinyalleri verildi. Yapılacak yatırımların makine imalat sanayi, metal işleme ve gıda alanında olduğu belirtiliyor. Bu dört yatırımın istihdam edeceği kişi sayısının 8 bin olacağı söyleniyor.
0SB genişliyor
Mersin'de faaliyet gösteren OSB 380 hektarlık bir alana sahip ve yüzde 100 doluluk oranı var. 136 şirket faaliyet gösteriyor.Mersin'in büyümesini teşvik eden ikinci bölge de genişleme bölgesi olarak adlandırılıyor. Bu bölgenin büyüklüğü de 280 hektar. Burada 47 parsel var. şu anda 47 parselin 38 parseli 29 şirkete tahsis edilmiş durumda. Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, genişleme alanı için sürekli talep aldıklarını ancak, bu parselleri gerçekten projesi olan şirketlere tahsis edeceklerini söylüyor.isimleri verilmeyen 4 yatırımla birlikte toplamda 9 tane şirket için bekleyen parselleri olduğunu söyleyen Tekli, 'Mersin, şu anda özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkelerine gerçekleştirdiği ihracatla bölgenin pilot ili oldu. Burada yatırımların hızla artacağını öngörüyoruz' diyor.
Lojistik Köy projesi
Mersin'in yatırım çekmesinde limanı kadar önemli bir unsur daha var. O da Lojistik Köy projesi. Organize sanayi bölgesinin hemen altında bulunan Lojistik Köy, 170 hektarlık bir araziye sahip. Lojistik ihtisas OSB'yi gerçekleştirmek adına harekete geçen Mersin yönetimi, şu anda Sanayi Bakanlığından onay almayı bekliyor. 120 civarında ön başvuru aldıklarını söyleyen Sabri Tekli, 'En yoğun ilgiyi İstanbullu şirketlerden alıyoruz. 46 parselin bulunduğu 'köy'e 120 ön başvuru var ve bunların 25'i İstanbul merkezli firmalar. İçinde otelleri, restoranları olacak köye demiryolu girince tüm parsellere kılcal hatlarla ulaşılacak' diyor.
Turizme 600 milyon dolar
Turizm potansiyelini daha iyi kullanmak için Mersin'in bir turizm merkezi yapma yolunda büyük bir atılım içerisinde olan Mersin yönetimi Tar-sus-Mersin Kıyı Kesimi Turizm Projesi adıyla yeni bir atılım başlattı.Limak, Özaltın, IC Grubu, Beta Grubu ve Aram Grubu'nun yapacağı 8 5 yıldızlı otel olacağını söyleyen Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Doğan şöyle diyor:'7 bin 600 yatak kapasiteli, 8 otel için toplam 600 milyon dolarlık yatırım yapılacak' diyor. Golf sahaları, sağlık merkezi, kongre merkeziyle bu otellerin bu bölgeye müthiş bir değer katacağını söyleyen Doğan, 'Benim de Mersin'de bir otelim var. Son yıllarda turizm bu bölgede önem kazanmaya başladı. Mevsim uzun. Yatırımlar daha da artacak' diyor.
Ekonomist/Özge Yavuz