28 / 04 / 2024

Yatırımcılar ticari gayrimenkule yöneliyor!

Yatırımcılar ticari gayrimenkule yöneliyor!

Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, 'Özellikle ticari alanların kiralarında yükselme trendi yaşanıyor. Zaten bu yönlü yatırımcılarında ticari alanlara olan ilgisi hissediliyor' dedi



2011'e iyi bir giriş yapan inşaat piyasasının yanı sıra, İstanbul'daki kiralık alanlarda da hareketlilik yaşanıyor. İstanbul'da genel olarak kira fiyatlarında belirgin bir yükselme görülmediğini söyleyen uzmanlar, bazı bölgelerde boş alanların arttığını dile getiriyorlar. Kira geliri elde etmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, 'Özellikle ticari alanların kiralarında yükselme trendi yaşanıyor. Zaten bu yönlü yatırımcılarında ticari alanlara olan ilgisi hissediliyor. Benim öngörüm Ataşehir bölgesinin ticari çekim merkezi haline gelebilir. Bölgede prestijli projeler inşaa ediliyor.' dedi. istanbul'daki kiralık alanlarla ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Özelmacıklı, 'İstanbul hiç bir zaman kiralama piyasasında standartmı kaybetmez' diye konuştu.


Kiralar normal seviyede

İstanbul'da genel olarak emlak kira fiyatlarında ciddi bir yükselme görülmediğini anlatan Nuri Özelmacıklı, '2010 yılının son çeyreğinden bu döneme kadar yapılan inşaat sayısı rekor seviyededir. Fiyatlardaki dalgalanmayı belirleyen ana unsur (özellikle kiralama işlemleri için) arz-talep dengesidir. Gerek özellikle belli bazı bölgelerde hem de genel olarak değerlendirdiğimizde emlak arzının emlak talebinin çok fazla gerisinde kalmadığı düşünüldüğünde kira fiyatlarındaki stabil halin dengesini koruması kaçınılmazdır.


Bazı bölgeler zayıfladı
Nuri Özelmacıklı 2010 yılı kiralamaları ve kirabedellerinin2011'deki seyrine ilişkin görüşlerini şöyle ifade etti, '2009 yılının son çeyreğinden itibaren Tüketici Güven Endeksi'nin artmaya başlaması, 2010'da ticari kiralama piyasasında da etkisini gösterdi. Konut kiralamalarında olağan şekilde yaşanan seyir, tüketicilerin kült hale gelen şehir merkezlerinden çıkarak merkeze yakın lokasyondaki yeni proje alanlarını tercih etmeleriyle şehir merkezlerinin farklı bölgelere kayma gösterdi. Bu faktörün de etkisiyle bazı bölgelerde kiralamalar zayıfladı, bu durum kısa bir zaman öncesine kadar yoğun talep gören bazi bölgelerde kira fiyatlarında düşmeyi, kiralamalarda zorluğu beraberinde getirdi' dedi.
 

Ticarilerde yükselme trendi
2011 yılında da aynı durumun devam edeceğini belirten Özelmacıklı, 'Bu nedenle özellikle gayrimenkul satm alarak kira geliri elde etmeyi hedefleyenlerin doğru tercih yapmalarının çok önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Kira gelirini hedefleyenler için önemli bir başka faktör ise gayrimenkulun türüne ilişkin. Yıllık kira geliri 100.000 TL'yi aşmayan bir ticari gayrimenkul sahibinin vergiden muaf olması ve hatta vergi iadesi alması, oysa yıllık geliri 2.800 TL'yi aşan konut nitelikli gayrimenkul sahiplerinin gelir vergisi ödemesi bunun en basit örneğidir. Bu nedenle son dönemde yatırımcının ticari gayrimenkulleri de alternafi arasına kattığını ve ticari gayrimenkullerin kira değerinde yavaş yavaş yükselen bir trend yakalanacak' diye konuştu.


Yoğunluktan dolayı kira fiyatları tetikleniyor

* İSTANBUL'da kiralık ofislerde bu dönem büyük bir canlılık görülüyor. İstanbul'un köklü yerleşim bölgelerindeki plaza katları ve   ofislerde hareketlilik her zaman yoğun. Özellikle şirket merkezi olarak kullanılan, prestij sayılan A ve A Plus ofislerde hareketlilik her zaman mevcut. Metrekare ve konumla direkt ilintili olmakla beraber bazı lokasyonlarda henüz mevcut kiracı ofisi tahliye etmeden yeni dönem kontratlarının yapılması sıklıkla görülen bir durum. Dolayısıyla o lokasyondaki plazalarda kira fiyatları talep yoğunluğundan ötürü sürekli tetikleniyor' diye konuştu.

En fazla boşluk Beylikdüzü'nde
* EN fazla boşluğun Beylikdüzü'nün yeni yapılanan bölgelerinin civarındaki plazalarda yaşanmakta olduğunu söyleyen Nuri Özelmacıklı şunları söyledi: 'Bu bölgedeki bazı AVM'lerde de kiracı bulmak zaman zaman zor bir pazarlama faaliyeti ile eş anlamlı oluyor. Bunun en önemli nedeni fizibilite çalışması yapılmadan gerçekleştirilen ticari yatırımlar. Aynı bulvar üzerinde yan yana sıralanmış AVM'ier müşteri sirkülasyonunda ve dolayısıyla kiralamada en azından bir süre için sıkıntı yaşatıyor. Yerleşimlerin yoğun talep neticesinde zaman içinde yaygınlaşmasıyla bu sorun kısa zamanda ortadan kalkacaktır. Nitekim aynı bölgede konut talebinin arzın gerisinde kalması nedeniyle oluşan hızlı sirkülasyon zaman içinde ticari gayrimenkullere de yansıyacaktır.'

İstanbul kiralama piyasası standardını kaybetmez
8 İSTANBUL'daki kiralama piyasası hiçbir zaman standardını kaybetmez diyen Nuri Özelmacıklı zaman zaman bölgesel değerlere ve ekonomik göstergelere göre piyasanın yön değiştirdiğini söyledi. Özelmacıklı 'Ticari kiralamalar zaten ekonomik hayatın itici gücüdür. Her iki alanda ve her iki türde yani ikamet yada ticari amaçlı gayrimenkul alımında, niteliği konut yada ticari olsun önemli olan unsur doğru lokasyon ve ileriki döneme ait doğru tespiüerle yapılan tercihlerdir. Örneğin, sırf yanlış bir yatırım olduğu için özellikle Boğazköy gibi bazı bölgelerde Bahçeşehir'in hemen yanında olmasına rağmen pek çok gayrimenkulde büyük sıkıntılar yaşandığım, bölgenin tek AVM'sinde bile pek çok gayrimenkulun halen boş olduğunu örnek olarak göstermek yerinde olacaktır' dedi.


Ataşehır ticari çekim merkezi haline gelebilir
* TİCARİ alanlarda yatırımda öne çıkan bölgeleri değerlendiren Nuri Özelmacıklı, 'İstanbul'da hem konut hem ofis olarak dikkat çeken bölgeler Anadolu Yakası için Ataşehir, Avrupa Yakası için Bahçeşehir ve Halkalı olarak göze çarpıyor. Bu bölgelerin özellikle konumları ve yapılaşma tarzları, bölgelere olan talebin temel nedenleri. İlk yapılaşma dönemlerinde Anadolu Yakası'nın prestij merkezi olarak yükselen Ataşehir, hemen ardından Uphill, Kent Plus gibi dev yatırımlarla ticari çekim alanı haline de geldi. Nitekim Merkez Bankası'nın taşınma lokasyonunu Ataşehir olarak belirlemesi de bu bölgenin zaten mevcut konut talep potansiyelini ticari potansiyelle perçinlemesine neden oldu.'

Hürriyet/Hürriyet Seri İlanlar

 

 

 

 

 
 


Geri Dön