28 / 04 / 2024

Yatırımcıların en büyük sıkıntısı yatırım yeri tahsisi!

Yatırımcıların en büyük sıkıntısı yatırım yeri tahsisi!

Yerli ve yabancı yatırımcıların en önemli sıkıntılarından birinin yatırım yeri tahsisi olduğunun altını çizen Elvan, bunun dışında çok fazla kurumdan izin alma zorunluluğunun da sıkıntılar arasında yer aldığını kaydetti.



Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, yeni dönemde özellikle yabancı sermayeyi çekecek tedbirleri süratle hayata geçireceklerini, reformları yabancı yatırımcılara anlatacaklarını belirterek, "Ocak ayının ikinci haftasında Sayın Başbakanımızla beraber Türkiye'de yatırım yapmış yabancı iş adamlarımızla buluşacağız. Sayın Başbakanımız onların sorunlarını dinleyecek" dedi.


Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yabancı yatırımların Türkiye'ye ilgisini artırmak konularında çalışmak üzere ilgili bakanlardan oluşan bir kurul oluşturulacağını söyledi. 


Söz konusu kurula TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TİM'in yanı sıra YASED'in de üye olacağını ifade eden Elvan, "Geçmişte özellikle yabancı sermayenin ülkemize çekilmesi ile yatırımcıların şikayetlerine yönelik çok ciddi çalışmalar yapıldı. Bu konuda bir takvim ve teknik alt komiteler oluşturuldu. Yeni dönemde özellikle yabancı sermayeyi çekecek tedbirleri süratle hayata geçirecek çalışmalara başlayacağız" diye konuştu. 


Yerli ve yabancı yatırımcıların en önemli sıkıntılarından birinin yatırım yeri tahsisi olduğunun altını çizen Elvan, bunun dışında çok fazla kurumdan izin alma zorunluluğunun da sıkıntılar arasında yer aldığını kaydetti. Elvan, "Örneğin turizmle ilgili bir yatırım yapacaksınız. Belki 10-15 kurumdan, 3-5 bakanlıktan izin almanız gerekiyor. Bir bakanlıktan izin alıyorsunuz, o izni aldıktan sonra diğer bakanlığa gidiyorsunuz ve izin alıyorsunuz, sonra üçüncü bakanlığa gidiyorsunuz. Bir bakmışsınız ki bir yıl çalışmışsınız. Bir yılın sonunda üçüncü bakanlık size demiş ki 'Hayır, uygun değil.' Bu anlayışı ortadan kaldıracağız" ifadelerini kullandı. 


Bu sorunu, karar alma süreçlerini hızlandırıcı ve dinamik mekanizmalarla aşacaklarını dile getiren Elvan, "Ne olacak? Eğer üç bakanlığı ilgilendiriyorsa üç bakanlığın ilgili yöneticileri bir araya gelecekler, o meseleyi konuşacaklar, tartışacaklar, karara bağlayacaklar ve neticelendirecekler. Vatandaş, 'Ben bu kurumdan izin aldım, üç ay uğraştım, diğer kuruma gidip oradan iznimi almam gerekiyor' diyordu. İşte bunu ortadan kaldıracağız" şeklinde konuştu.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı dönemde de bu tür durumlarla karşılaştığını anlatan Elvan, "Düşünün, 4 yıl uğraşıyor, tüm izinleri alıyor, en son bakanlıktan iznini alamıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz bu iş adamını 4 yıl niye uğraştırdık? Yazık değil mi? Biz o insana eziyet ediyoruz. Bunun anlamı yok" dedi.


- "Yatırım yeri temini konusundaki sıkıntıları ortadan kaldıracağız"

Yatırım yeri tahsisi konusundaki sıkıntıları giderecek tedbirleri de alacaklarına işaret eden Elvan, bütün bunların yanında reformları yabancı yatırımcılara da anlatacaklarını kaydetti. Elvan, "Ocak ayının ikinci haftasında Sayın Başbakanımızla beraber Türkiye'de yatırım yapmış yabancı iş adamlarımızla buluşacağız. Sayın Başbakanımız onların sorunlarını dinleyecek" diye konuştu.


Şirketlerin tasfiye işlemlerini kolaylaştıracak düzenleme de yapacaklarını anlatan Elvan, özellikle enerji sektöründe, zaman alan enerji lisans ve ruhsat izin işlemlerini kolaylaştıran bir mekanizmanın ortaya konulacağını söyledi.


Yatırımcıların en çok şikayet ettiği konulardan birinin yatırım yeri tahsisi veya yatırım yerinin temin edilememesi olduğuna dikkati çeken Elvan, buna yönelik de yeni dönemde düzenlemelerinin olacağını kaydetti. Elvan, şu görüşlere yer verdi:


"İş dünyasının, yatırımcıların, iş adamlarının özellikle yatırım yeri temini konusunda, yaşadığı sıkıntıları ortadan kaldıracağız. Buna paralel bir şekilde OSB'deki arazilerin fiyatlarının yüksek olduğunu görüyoruz. Fiyatları daha da aşağıya çekici bir mekanizma oluşturulacak. Elektronik ortamda tüm yatırım yerlerinin iş dünyasına sunumu sağlanacak. Bununla ilgili bir çalışma devam ediyor. Dolayısıyla yatırım ortamını iyileştirici önemli düzenlemeler yapacağız. Yine iş yeri açmada, ve çalışma ruhsatlarında, mükerrerlikler söz konusu oluyor. Uygulama birliği maalesef yok. Bu uygulama birliğini sağlayıcı, bu ruhsatların alımını kolaylaştırıcı mekanizmalar ortaya koyacağız yeni dönemde."


- Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması

Yatırım ortamının iyileştirilmesine dönük yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Elvan, vergi beyannameleri ile sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştirilmesi konusunun iş dünyasının kendilerinden beklediği önemli hususlardan olduğunu ve bunu gerçekleştireceklerini söyledi.


Başta finans ve bilişim alanında olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda ihtisas mahkemelerinin kurulmasını sağlayacaklarını bildiren Elvan, iş uyuşmazlıklarında, mahkemeye gitmeye gerek bırakmayacak alternatif çözüm yöntemleri ve mekanizmalarının geliştirileceğini kaydetti.


 Yatırımlarda özellikle bürokrasinin azaltılmasına yönelik çalışmaların yapılacağını belirten Elvan, "Başbakanlıkta kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Kırtasiyeciliğin azaltılması, daha dinamik ve hızlı karar veren süreçlerin ortaya konulmasına yönelik çalışmalarımız olacak" şeklinde konuştu.


- "AB ile ilgili reformlara öncelik verilecek"

Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulunun ilk toplantısında hangi kararların alındığına ilişkin de bilgi veren Elvan, "AB'nin 2016 yılı içinde vize muafiyeti sağlaması söz konusu bununla ilgili yapılması gereken düzenlemeler var. AB tarafının yapacağı bazı düzenlemeler var, bizim yapacağımız bazı düzenlemeler var. Dolayısıyla AB ile ilgili reformlara ve vize ile ilişkili olan yasal düzenlemelere öncelik verilmesi konusunda karar aldık" dedi.


Kişisel verilerin korunması, ayrımcılıkla mücadele, kolluk güçlerinin denetimi ile ilgili kanun tasarılarını gelecek hafta Meclis'e sevk edebileceklerini belirten Elvan, ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin düzenlemenin önemine dikkati çekti. Elvan, özellikle işe alımlarda ve işten çıkarmalarda ayrımcılığın uygulanıp uygulanmadığının denetiminin yapılacağını dile getirdi. Elvan, kolluk güçlerinin insan haklarına aykırı uygulamalarının zaman zaman şikayet konusu olabildiğini, bu konuda gerekli tedbirleri alacak bir denetim mekanizması oluşturulacağını söyledi.


Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler hakkında da bilgi veren Elvan, "Önümüzdeki günlerde çalışma hayatının daha da esnek hale getirilmesi ile ilgili kanun tasarısını Meclis'e sevk edeceğiz" diye konuştu. Elvan, özel istihdam bürolarının yetkilerinin artırılmasının da öncelikli düzenlemeler arasında yer alacağını bildirdi.


Söz konusu yasal düzenlemelerin yanında 3 ay içinde gerçekleştirecekleri vaatleri içeren düzenleme paketlerinin de Meclis'e gönderileceğini ifade eden Elvan, reformları uygulamayı sürdüreceklerinin altını çizdi.


- Kadın ve gençlerin istihdamı

Sosyal koruma ile istihdam ilişkisinin bir başka sorun alanı olduğunu anlatan Elvan, sosyal yardımların istihdamı teşvik edici bir yapıda olması gerektiğini söyledi. 


Yeni dönemde bu konuda da çalışmalar yapacaklarını bildiren Elvan, bir sosyal yardım kanunu çıkaracaklarını ve istihdamı teşvik edici bir yapıya büründüreceklerini anlattı.


Elvan, sosyal destek sisteminde aileyi dikkate alacaklarını kaydederek, aileye giren toplam gelir miktarına göre bir yardım mekanizması geliştirileceğinin altını çizdi. 


Yeni dönemde kadınların istihdamına yönelik düzenlemeler de yapacaklarını belirten Elvan, hamilelik sürecinin memuriyet süresinden sayılması, çocuk sayısına göre desteğin de aralarında bulunduğu 4 düzenlemeyi hayata geçireceklerini söyledi.


Gençlere yönelik düzenlemeler hakkında da bilgi veren Elvan, "Biz sadece gençlerin iş arayan gençler olmasını istemiyoruz. İş arayan yerine işveren gençler olmasını istiyoruz. Bu nedenle de 50 bin liralık kişi başına karşılıksız hibe desteği uygulamasını başlattık, her bir gence 100 bin lira faizsiz kredi sağlama taahhüdünü verdik, kırsal alanda 30 bin liraya kadar genç çiftçilere destek mekanizmasını başlattık. Bunlar, gençlerin iş arayan değil işveren gençler olmasını sağlayacak olan düzenlemeler" değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön