25 / 12 / 2024

Yatırımcının rotası ticari gayrimenkul!

Yatırımcının rotası ticari gayrimenkul!

Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Göden, son dönemde ticari gayrimenkule yatırım yapmanın trend haline gelmeye başladığı açıkladı.



Konut Trendi Gazetesi'nde yer alan habere göre, ticari gayrimenkul yatırımındaki hareketlenmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Göden nitelikli ticari gayrimenkulün döviz bazlı getirisi ve risk getiri dengesi açısından verimli olmasının bu yükselen trendde etkili olduğunu kaydetti. Nitelikli ticari gayrimenkulün menkul değerler ile karşılaştırıldığında aynı volatiliteyi göstermediğini, getirinin nispeten daha dengeli olduğunu vurgulayan Gönden, "Ticari gayrimenkulün tabiri caizse 'arkasında tapusu' olması da yatırımın yükselişinin en büyük nedenleri arasında. Ofis binaları, AVMler, lojistik merkezleri gibi ticari gayrimenkullerle tek bir mülk ile birkaç 100 milyon dolarlık yatırırlar mümkün. Dolayısıyla büyük kurumsal yatırımcüar için yatırım anlamlı hale geliyor ve yatırım portföyünde yoğun menkul değerler bulunduran, yatırım çeşitlendirme niyetinde olan yatırımcılar için cazip bulunuyor." diye konuştu. 

 

“YATIRIM ÇEŞİTLENDİRME İLE REKABETÇİ GETİRİ ŞANSI VAR”
Tuğra Gönden, gayrimenkul yatırım fonları üzerinden nitelikli ticari gayrimenkullere yatırımların, döviz bazmda yıllık yüzde 6-7 civarında getiri sağladığını belirterek, "Bireysel yatırımlar ile bundan daha fazlası da mümkün fakat genelde daha riskli. Diğer taraftan ölçekli ticari gay-rimenkullerde, ilk veya tek yatırım açısından bireysel yatırımlar mümkün olmayabiliyor. Fakat yatırım çeşitlendirme veya güven açısından bakıldığında oldukça rekabetçi getirileri var." şeklinde konuştu. Gönden, 'Yurt dışındaki başarılı örneklere baktığımızda 'kurumsal yatırım niteliği' tanımı ortaya çıkıyor. Yani gayrimenkul yatırım fonu gibi bir kurumsal yatırımcının analitik yatırım sürecinden geçen gayrimenkulün niteliği belli Bu niteliğe sahip olması için yatarım öncesi kapsamlı hukuki, teknik, ticari, vergi gibi incelemeler (due diligence) yaparak birçok süzgeçten geçiriliyor. Burada ilk süzgeçlerden birinin kolay tespit edilebilen mülkiyet yapısı olması gerektiğini düşünüyorum. Ticari gayrimenkullerin yap-sat modeli üe geliştirilip ardından çoklu mülkiyeti! olması, kurumsal yatırımcı açısından sakıncalıdır. Gayrimenkulün hukuki ve mevzuat açısmdan uygun olup tür. ilgili dokümantasyonun hazır bulunması da önemli bir konu. Mülkün gayrimenkul pazarı bazmda detaylı ticari incelemelerinin olması, performansını ve pazar içindeki eğilimleri ortaya çıkaracak."


Geri Dön