29 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcının artması sektörü nasıl etkileyecek!

Yabancı yatırımcının artması sektörü nasıl etkileyecek!

Ayşe Fügen Arda döviz artışıyla beraber yabancı yatırımcının artması gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyeceğini kaleme aldı...



Ülkemiz son birkaç aydır ciddi bir kur baskısıyla ve faiz kıskacıyla mücadele ediyor. Haliyle dışa bağımlı olan ekonomimiz kurlardan etkileniyor. Enflasyonun da yüksek seyretmesi yavaş yavaş vatandaşın cebine yansımaya başladı. Kurdaki yüksek seyrin iç ve dış, siyasi ve ekonomik birçok sebebi var. Sektörel bazda bakarsak, ekonomimizin lokomotifi olan inşaat/gayrimenkul sektörünün bu dalgalanmadan birkaç farklı şekilde etkilendiğini görebiliyoruz. Öncelikli etkilerden biri iç piyasada artan inşaat maliyetleri oranında gayrimenkullerde fiyat artışı olmamasından dolayı firmaların yaşadığı sorunlar. Artan konut faizleri de tüketicileri kredili konut alımından uzaklaştırıyor. Ancak; madalyonun bir de öteki tarafı bulunuyor. Yüksek kur, yabancı yatırımcıyı ülkemize çekiyor. TL’deki düşüş yabancı yatırımcı için bir fırsat çünkü yatırımcı fiyatlar bu kadar düşük durumdayken değerlendirmek istiyor. Son zamanlarda gayrimenkul firmalarında yaşanan yabancı hareketliliği de bu durumu destekliyor.

Gurbetçiler Gayrimenkul Yatırımı Yapıyor

Dışarıdan gelen gayrimenkul yatırımlarının büyük bir bölümü gurbetçilerden oluşuyor. Kurdaki artışla birlikte ellerindeki döviz daha da değerlendiği için, gurbetçi vatandaşlar fiyatlar henüz artış göstermemişken gayrimenkul satın alıyor. Özellikle Avrupa ve Arap ülkelerindeki gurbetçilerin gayrimenkullere yoğun ilgisi var. Bunu şöyle düşünebiliriz: Bundan 5 ay önce 500 bin liralık ev almak isteyen bir gurbetçi bu evi elindeki 100 bin Euro ile alabilirken, bugün aynı parayla daha lüks bir eve yönelebiliyor. Haliyle bu durum cazip geliyor. Gurbetçiler gayrimenkul yatırımı yaparken genellikle akrabalarının çoğunlukta olduğu şehirleri veya direkt memleketlerini seçiyor.

Araplardan Sıcak Para Geliyor

Tıpkı gurbetçiler gibi Araplar da ülkemizdeki gayrimenkullere bir hayli ilgi gösteriyor. Özellikle gayrimenkul yatırımına vatandaşlık verilmesi şartlarının iyileştirilmesiyle hız kazanan yatırımlar, yüksek kurla birlikte Arapları cazip konut seçeneklerine yönlendiriyor. Araplar hem orta ve uzun vadede getirisi yüksek yatırım imkanı bulunuyor hem de hayran oldukları ülkemizde ev sahibi oluyor ve hatta vatandaşı olma imkanı kazanıyor. Arapların gayrimenkule yöneldiği yerlerin başında ise İstanbul ve Karadeniz Bölgesi var. Karadeniz’de Trabzon ve Ordu ciddi şekilde Arapların kıskacı altında.

Tüm bu veriler ışığında rakamlar da yabancıların ilgisinin arttığını gösteriyor. Ekim ayı bitmemesine rağmen yabancılara 2 bin 500’den fazla gayrimenkul satışı gerçekleştirilmiş. Kurdaki iniş çıkışın bir süre daha devam edeceğini düşünürsek, bir süre sonra maliyet artışlarından dolayı fiyatların yukarı çıkacağını kestiren yabancı yatırımcı, bu durum yaşanmadan önce, önümüzdeki dönemde daha da artış gösterebilir. Bu tip durumlarda gayrimenkul danışmanlarının stratejik davranarak yabancılara konut satışına odaklanması da gerekiyor. Bu sayede hem konut satışları artar hem de ülkemize yabancılardan bir para akışı sağlanmış olunur.

Ayşe Fügen Arda kimdir?

27 yıllık çalışma hayatı boyunca farklı sektörlerde uluslararası birçok şirkette Satış & Pazarlama Müdürü ve Genel Müdür koltuğuna oturan Ayşe Fügen Arda; dünyanın en büyük ilaç firmalarından biri olan Bayer Türk Kimya Sanayi Ltd. Şti ' de İhracat Müdürü ve Satış & Pazarlama Müdürü olarak, Deva Holding’de ise iştiraklerinden birinin Genel Müdürü olarak görev yapmıştır. Yurt Dışı Satış Müdürlüğü süresince 9 Ortadoğu ülkesi sayesinde bu bölgelerin pazar dinamiklerini yakından takip ederken farklı kültürlere adapte olarak yıllarca bu ülkelere satış yaptı. Satış, pazarlama, finans ve yatırım konularında sahip olduğu uzmanlığı emlak sektöründe kullanmaya karar vererek, 2013 yılında “Coldwell Banker Baras” çatısı altında kendi işini kurdu.

Emlak sektöründe dünya lideri bir markanın çatısı altında hizmet sunarken Los Angeles, Miami ve Barcelona’da Lüks Konut Satış Uzmanlığı eğitimleri aldı. Özel bir ruha sahip olan, farklı, sıra dışı ve lüks mülklerin doğru pazarlanması gerektiği vizyonunuyla kendi liderliğinde kurduğu ödüllü ekibi ile birlikte 4 yıldır üst üste Türkiye ciro birinciliği pozisyonunu koruyan Ayşe Fügen Arda, “Lüks Konut Uzmanı” olarak sektöre yön vermeye devam ediyor.

Ev alana Türk vatandaşlığı düzenlemesi ile ilgili tüm detaylar!
 

Döviz bozduran yabancı ev almak için Türkiye'ye koştu!
 


Geri Dön