18 / 05 / 2024

Yavaşlayan ihracata çözüm Tamince modeli

Yavaşlayan ihracata çözüm Tamince modeli

Küresel durgunluk nedeniyle gerileyen ihracat, Rixos'un patronu Tamince'nin yurtdışı yatırımlarında yaptığı gibi Türk malı kullanarak canlandırılacak. TİM Başkanı Büyükekşi, Türk müteahhitlerden destek bekliyor.



KASIMDA ihracat rakamları yüzde 22 oranında rekor düşüş yaşayınca B planı devreye girdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyekekşi, ihracatın artırılmasına dönük yeni projeleri kapsamında yurtdışı müteahhitlerin projelerinde Türk malı ürünlerin kullanılması projesine start verdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi `Bu projeyle ilgili ilk uygulamalar başladı. Müteahhitlerimizle sürekli görüşmeler yapıyoruz. Ayrıca dışarda otel, iş merkezi kuran yatırımcılarımızla da görüşüyoruz. Örneğin Fettah Tamince Dubai'de yaptığı otelinin tüm malzemesini Türkiye'den almaya karar verdi. Bu örnekleri artırmaya başladık' dedi.

AFRİKA'YA AÇILACAĞIZ

TÜRKİYE'NİN yurtdışı müteahhitlik işlerinin 20 milyar dolara çıktığını, bu projelerde kullanılan ürünlerin Türkiye'den alınması durumunda krizin ihracatçılar için rahat atlatılacağını vurgulayan Büyükekşi `Yeni projeler de özellikle Afrika açılımını geliştirerek yeni pazarlar bulmak için çalışıyoruz' dedi. Her sektörün ürün satabileceğini belirten Büyükekşi `Yurtdışı müteahhitlerle yapılan anlaşma, inşaat yan sanayi, tekstil, mobilya gibi birçok sektörü canlandıracak' dedi.

Müteahhitler ilk 6 ayda 20 milyar $'lık ihale aldı

TİM'İN başlattığı bu projenin önemi Türk müteahhitlerinin yurtdışında aldığı işlerin büyüklüğünde saklı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren geçtiğimiz günlerde, Türk müteahhitlerin bu yılın ilk yarısında yurtdışından yaklaşık 20 milyar dolarlık iş aldığını söylemişti. 2008 için 25 milyar dolarlık hedef belirleyen müteahhitler bu hedeflerine daha ilk 6 ayda yaklaşmış oldular. Türk müteahhitler, dışarda aldıkları projelerle dünyanın en büyük 225 şirketi arasında 23 şirketi sokmayı da başardı. Engineering News Record dergisinin sıralamasına göre 2007 yılında 22 Türk müteahhitlik firması bu listede yer alıyordu. İşte o şirketler:

Enka, Gama, Renaissance, Tekfen, Yüksel, Kayı, Baytur, Tav, Nurol, Mak-Yol, STFA, Hazinedaroğlu, Summa, Gap, Yenigün, Cengiz, Rasen, Doğuş, Alarko, Mesa, Yaşar Özkan, Tml, Üstay.'

Rixos'dan Dubai'ye 4 milyar dolar yatırım

DUBAİ'DE yaklaşık 2 milyar dolarlık projenin içinde yer alan Rixos Otelleri'nin patronu Fettah Tamince'yi, bu ülkede yatırıma `El Maktum ailesi' ikna etti. Veliaht El Maktum'un şirketi Zabeel Investment ile Dubai'de ortaklık kuran Fettah Tamince, `projeyi üreten, inşa eden ve işleten olarak' yer alacağı Ottoman Palace, 700 milyon dolara mal olacak. Dubai'de Rixos olarak 4 otel kuracaklarını söyleyen Tamince, The Palm Jumeiranh'da Ottoman Palace'ın yanı sıra bir de Belek'teki Rixos Premium'un bir benzerini inşa adeceklerini açıkladı. Ayrıca tüm dünyanın yer almak istediği The World Projesi'ndeki Falkland Adaları'nı aldıklarını ve burada da 300 milyon dolarlık bir proje gerçekleştireceklerini söyledi. Tamince, The Palm Deira'da da yer alacaklarını dile getirerek, toplamı 4 milyar dolara mal olacak bu projelerin bazılarında `yatırımcı' olarak da bulunacaklarını söyledi.

İBRAHİM ACAR

Geri Dön