28 / 04 / 2024

Yavuz Çıkarma Plajı, SİT alanı ilan edildi!

Yavuz Çıkarma Plajı, SİT alanı ilan edildi!

Otel projesiyle geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Kıbrıs Barış Harekatı’nın simge yeri Yavuz Çıkarma Plajı, SİT alanı ilan edildi.



Vatan gazetesinde yer alan habere göre, Kıbrıs Barış Harekatı’nda 20 Temmuz 1974’te amfibi birliklerin adaya ilk kez ayak bastığı ve ilk şehitlerin verildiği Yavuz Çıkarma Plajı, geçen yıl KKTC bakanlar kurulu kararıyla otel yapılmak için 30 yıllığına bir şirkete kiralandı. Fakat gelen tepkiler üzerine yeniden toplanan Bakanlar Kurulu ‘Yavuz Çıkarma Plajı’nı kiralama kararını iptal etti. Bu karar sonrası simge yerin ne olacağı merakla beklenirken dönemin KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, hatadan döndüklerini söyleyerek Yavuz Çıkarma Plajı’nın açık hava müzesi haline getirilmesi için proje başlattıklarını söyledi. 

Bir süre sonrada Yavuz Çıkarma Plajı ve ilgili bölgenin doğal, tarihi ve manevi değerlere sahip olmasından dolayı “tarihi ve doğal sit alanı” olarak ilan edilmesi için bir yasa önerisi hazırlandı. Bölgenin doğal dokusu ve özgün yapısının korunması için hazırlanan 8 maddelik yasa önerisi seçimlerden sonra yeniden gündeme geldi. Mecliste alınan kararla Yavuz Çıkarma Plajı sit alanı ilan edildi. Resmi gazetede yayınlanan kararla bölgeye artık çivi dahi çakılamayacak.

 

Koruma altına alındı


 
- Doğal alanlarının sınırları daraltılamayacak.
- Bölgedeki tarihi ve doğal alanın sınırlarının daraltılamayacağı, tarihi alan planlarında öngörülenler dışında, yeni yapı ve tesis inşa edilemeyecek.
- Bununla beraber tarihi ve doğal alandaki kıyılarda; tarihi alan planlarında belirlenmiş düzenlemeler ve bu alanda bulunan Barış ve Özgürlük Anıt ile Müzesi dışında yapı ve tesis yapılamayacak.
- Bölge için tarihi alan planları hazırlanacak.
- Yavuz Çıkarma Plajı halka açık olacak.
- Kıbrıs Türk Barış Harekatı anısına, 20 Temmuz etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek her türlü etkinliğin (sergi, yarışma, konser vb gibi) bakanlık izni ile gerçekleştirilecek.
- Ayrıca bu bölgede bulunan deniz, plaj ve eğlence yerlerinin bakanlığın denetimine bağlı olduğu kaydedildi.


Geri Dön