22 / 12 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü trafiği rahatlatacak!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü trafiği rahatlatacak!

Boğaz’ın son gerdanlığı 3. Köprü'nün devreye girmesiyle İstanbul, yük taşıyan kamyon ve TIR trafiğinden kurtulacak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki TIR ve kamyonların kuzeye yönlendirilmesi kent trafiğine büyük rahatlık kazandıracak.



Milyonlarca İstanbul sakini başta olmak üzere yolu Marmara'dan geçen yerli ve yabancı sürücüler, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçmek için gün sayıyor. Önümüzdeki Ağustos'ta araç geçişlerine açılacak olan 3. Köprü, en çok İstanbul sakinlerini sevindirecek. Boğaz'ın son gerdanı 3. Köprü'nün devreye girmesiyle İstanbul, yük taşıyan kamyon ve TIR trafiğinden kurtulacak.

15 BİN YÜK ARACI KUZEYE KAYDIRILACAK

Çünkü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden günde yaklaşık 15 bin yük aracı geçiyor. Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan da Asya'ya yük taşıyan bu araçların yaklaşık 5 bini TIR'lardan oluşuyor. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı verilerine göre; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçiş yapan günlük 15 bin yük ve TIR aracı esas alınarak hesaplama yapıldığında; yıllık geçiş sayısı 5,5 milyonu aşıyor. Bu trafiğin tümümün 3. Köprü'ye kayması ile İstanbul trafiği adeta nefes alacak.

UKOME KARARLARINA RAĞMEN YOĞUNLUK OLUYOR

İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'in kararı ile sabah saatlerinde 06.00-10.00 saatleri arasında, öğleden sonra ise 16.00-22.00 saatleri arasında Asya'dan Avrupa ve Avrupa'dan Asya yakasına geçmek isteyen ağır vasıtaların Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçişleri yasak. Bütün bu önlemlere rağmen yük araçlarının geçişi, İstanbul'un trafiğine aşırı derecede etkiliyor.


YAVUZ'DA 7/24 GEÇİŞ OLACAK

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü sadece 14 saat kullanabilen yük araçları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden 7/24 esasına göre geçiş yapacak. Bu avantajı dört gözle bekleyenlerin başında ise lojistik sektörü firmaları ve çalışanları. Ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla zaman kazanacak olan firmaların maliyetlerde ciddi oranda avantaj sağlaması bekleniyor.

İstanbul'un en büyük sorunu tartışmasız trafik. Trafik yoğunluğu hem büyük miktarda yakıt ve zaman kaybına meydana getiriyor.

YILDA 3 MİLYAR KAZANDIRACAK

Bunun yanında 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasında yer almak isteyen Türkiye'nin ticareti de trafik dolayısı ile büyük zarar görüyor. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin zorunlu bakım çalışmalarında yaşanan ve her geçen gün artan trafikte uzayan araç kuyrukları, yıllık yaklaşık 3 milyar lira değerinde işgücü ve akaryakıt kaybına neden oluyor. Her iki köprüden günde 250 bin otomobil eşdeğerinde araç geçmesi gerekirken, bu miktar 600 bini bulunca köprüler 2,5 kat kapasiteyle çalışıyor. 3. Köprü'nün devreye girmesi ile bu kayıpların önüne büyük ölçüde geçilmesi hedefleniyor.

Gümrük ve haller de kuzeye kaydırılmalı

Uluslararası Nakliyeciler Derneği UND'nin İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şener “Köprü 10 saat kamyon ve TIR'lara kapalı. Bizim açısından büyük bir problem bu. Günün yarısının kaybetmek manasına geliyor” dedi. İstanbul'a gelen TIR ve kamyonların Yüzde 80'lik kısmının İstanbul'un içine girdiğini belirten Şener buradaki sebepleri ortadan kaldırmanın da gerekli olduğunu söyledi. Şener “Bu zorunlulukların ortadan kaldırılması gerekiyor. Şehir dışına büyük logijtik merkezleri yapılmalı. Hal gibi yerlerin şehir dışına taşınması gerekir” dedi. Halkalı'da Gümrük Müdürlüğü'nün Çatalca'ya taşındığını belirten Şener “Gümrük müdürlükleri şehir dışına taşınmalı" dedi.

Binlerce şoför Ağustos ayını iple çekiyor

*3. Köprü şehir içindeki ve mevcut Boğaz Köprülerindeki trafik yoğunluğu azaltılarak yakıt tasarrufu sağlayacak.

*TIR ve kamyon geçişleri 7/24 sağlanarak taşımacılık sektörü üzerindeki saat kısıtlamaların-

dan kurtulacak.

*Emniyetli ve konforlu bir şekilde transit geçiş yapacak. Hem karayolu hem demiryoluna sahip olduğu köprüyle; Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Türkiye'nin taşımacılık alternatifleri ve ticaret kapasitesi artacak

*Yük taşıyan ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti düşecek,


Yeni Şafak




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ağustos ayında açılacak Yavuz Sultan Selim köprüsü, birinci ve ikinci köprüye fazla yüklenilmesi nedeniyle akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zararı ortadan kaldıracak.


Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden yılda en az 110 milyon aracın geçmesi bekleniyor. Ağustos ayında açılacak ve trafiği büyük ölçüde rahatlatacak köprü sayesinde, birinci ve ikinci köprüye fazla yüklenilmesi nedeniyle akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zararın ortadan kalkacağı belirtiliyor.


TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, yaptığı açıklamada, üçüncü köprüden otomobillerin, ticari araçların ve ağır vasıtaların geçeceğini vurgulayarak, birinci ve ikinci köprüye şu anda aşırı yüklenme olduğunu söyledi.


“Yılda normal trafikte 110 milyon araç geçecek”


Her geçen gün trafiğe yeni araç girdiğini ve talebin arttığını belirten Ilıcalı, “5-10 sene 3 köprü de kapasitesi zorlanmadan hizmet verecek. Günde 300 bin araç kapasiteli olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden yılda en az 110 milyon araç geçmesi bekleniyor. Bu söylediğim normal trafik akışında. Trafik sıkıştığında daha fazla geçebilir” ifadelerini kullandı.


“3 milyar liralık kayıp ortadan kalkacak”


Köprü sayesinde akıcılık azalacağı için şehir içi trafiğinin de rahatlayacağını dile getiren Ilıcalı, “Karayolları Genel Müdürlüğünün ilgili raporlarına göre, birinci ve ikinci köprüye kapasitesinin 2,5 katı yüklenilmesi nedeniyle ortaya çıkan akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zarar ortadan kalkacak” diye konuştu.



Zaman


Geri Dön