Ulaşım

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demir yolu projesi için tarih verildi: 2025'in ilk aylarında...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu,  Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demir yolu projesine olan yoğun ilgiye dikkat çekti ve proje ile ilgili ilk tarihi verdi. İşte ayrıntılar...

Cenevre merkezli Uluslararası Karayolu Federasyonunun (IRF) 4 senede bir düzenlediği Dünya Yol Kongresi, "Hareketliliği Güçlendirmek için Bağlanıyoruz: Herkes için Sürdürülebilir Bir Geleceğin Sağlayıcısı Olarak Yollar" temasıyla bu sene İstanbul Kongre Merkezi'nde başlatıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da video mesaj yolladığı kongrenin açılış konuşmasını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, IRF Başkanı Dimitris Mandalozis ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Başkan Yardımcısı Robert de Groot yaptı. Uraloğlu, kongrede yaptığı konuşmada, 1948 yılından beri IRF'nin sürdürülebilir hareketlilik sağlayan yolların ve yol ağlarının geliştirilmesi için çalıştığının altını çizerek, Türkiye'nin de Yollar Türk Milli Komitesi eliyle 1991'den bu yana bu prestijli organizasyonun bir üyesi olmaktan gurur ve memnuniyet duyduğuna dikkat çekti. 

Kongrede mobilite, dijitalleşme, iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konularının bütün yönleriyle değerlendireceğini dile getiren Abdulkadir Uraloğlu,  ortak aklın çözümleriyle sektöre büyük katkılar sağlayacaklarına canı gönülden inandığına vurgu yaptı. 

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel olarak kıtaların, medeniyetlerin, Tarihi İpek ve Baharat yolları gibi kadim ulaşım koridorlarının tam da kesişme noktasında yer aldığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Orta Asya'dan Afrika'ya uzanan koridorun da tam merkezinde yer alıyor. Dünyadaki gelişmeler, ülkemizin kilit noktasını teşkil ettiği Orta Koridor'un stratejik önemini bir defa daha gözler önüne sermiştir. Ülkemiz, Orta Koridor'un geliştirilmesi çerçevesinde, 2017 senesinde faaliyete geçen, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Avrasya Tüneli, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi birçok mega projeyi hayata geçirmiş ve yenilerini de hayata geçirmek amacıyla çalışmaktadır."

 

YAVUZ SÜLTAN SELİM KÖPRÜSÜ'NDEN GEÇECEK DEMİR YOLU PROJESİNE 2025'İN İLK AYLARINDA BAŞLANACAK 

Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi'ne değinerek, projenin Irak'taki FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacağına vurgu yaptı ve 2030 yılında bitirilmesi planlanan projenin Fav Limanı'ndan Türkiye'ye kadar uzanan yaklaşık 1200 kilometrelik otoyol ve demir yolu inşasını içerdiğinin de altını çizdi. 

"Ülkemizde Kalkınma Yolu koridoru ile ilişkili, Ovaköy'den Edirne'ye kadar 2 bin 94 kilometrelik güzergahta demir yolu ve 1923 kilometrelik güzergahta kara yolu altyapısını hayata geçiriyoruz. Burada yeri gelmişken belirtmek istiyorum ki Kalkınma Yolu Projesi'nin en önemli güzergahlarından birisi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demir yolu projesine uluslararası kredi kuruluşlarının son günlerde çok yoğun bir ilgisinin bulunduğunu memnuniyetle görmekteyiz" açıklamasında bulunan Uraloğlu, özellikle Dünya Bankasının yakın ilgisine dikkat çekti ve 2025 yılının ilk aylarında bu projenin yapım sürecine başlanması hususunda somut adımlar atacaklarını söyledi. 

Sektör temsilcilerinden fahiş kiralar için 'eksper' önerisi geldi!

Çelik yapıların özellikleri neler? Uzmanlar açıkladı! İşte 18 maddede çelik yapıların özellikleri

EVSİD Kurucu Başkanı Önder: Marmara'da arsa fiyatları Avrupa ve Amerika'yı geçti

Ziraat GYO Sultanbeyli projesi için imzalar atıldı! 284 bağımsız bölümlük yeni proje!