22 / 11 / 2024
fuzul

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün en ağır tabliyesi yerleştirildi!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün en ağır tabliyesi yerleştirildi!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 950 ton ağırlığındaki tabliyesi yerleştirildi. Ulaştırma Bakanı Bilgin, "Dört Airbus A380 model uçağın ağırlığına sahip olan her bir tabliyenin ortalama montajı 7 günde tamamlanacak. Tamamen yerli imalat" dedi.




Yapımı süren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 950 ton ağırlığındaki dev tabliyesi 14 saat süren çalışma sonucu yerleştirildi. Montajı yapılan segment yaklaşık 10 saatte deniz seviyesinden köprü seviyesine çıkarıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin dün dört Airbus A380 model uçağın ağırlığına sahip dev tabliyenin yerleştirilmesi törenine katılarak, kaynak yaptı. Yavuz Selim Sultan Köprüsü'nün tabliye toplam ağırlığının 46 bin tonu geçeceğini söyleyen Bakan Bilgin, bir tabliye montajının ortalama 7 günde tamamlanacağını belirtti. 


TAMAMEN YERLİ İMALAT 

Köprünün bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacağını aktaran Bilgin, "Ayrıca hem raylı sistemi, hem de 4 gidiş ve 4 geliş ile karayolu bağlantısını da üzerinde bulunduran dünyanın en geniş köprüsü" dedi. Kenar açıklıklarıyla köprünün toplam uzunluğunun 2 bin 164 metre olacağını vurgulayan Bilgin, 322 metreyle dünyanın en yüksek kulesine sahip olduğunu vurguladı. Bilgin, köprünün yapımında kullanılan çelik tabliyelerin Tuzla ve Yalova'daki tesislerde yerli olarak imal edildiğinin altını çizdi. Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: "İklim şartları çok önemli. Aşağı yukarı 7-8 günde bir tabliyenin burada montajını gerçekleştireceğiz. Her bir tabliyenin montajı sırasında deniz ve Boğaz trafiğini güvenlik sebebiyle komple kapatıyoruz." 


İŞÇİLER: SON DERECE GÜVENDEYİZ

Törenden sonra SABAH'a açıklama yapan işçiler, köprünün biran önce tamamlanması için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Üçüncü Köprü'de halat germe görevlisi Sadık Öztürk, "322 metre yükseklikte olmamıza rağmen son derece güvendeyiz. O kadar yüksekte çalışmak harika bir şey" dedi. 7.5 aydır inşaatta çalışan Dursun Sancak da haftada bir eğitimden geçtiklerini belirterek, "Köprü yükseldikçe heyecanımız artıyor. 322 metre yükseklikte çalışıyoruz ama güvenlik ekipmanlarımız yüksek teknolojiye sahip" dedi.


TABLİYE NEDİR?

Köprü yapımında ilk olarak yerleştirilen ve ana bölüm olan tabliye, köprülerin en önemli parçalarından biri. Üçüncü Köprü'ye konulan çelik tabliyelerin ortalama ağırlıkları 850-950 ton arasında. Bu tabliyeler, her biri 24 metre uzunluğundaki segmentlerden oluşuyor. Köprünün 29 Ekim 2015'te açılması planlanıyor.


Gül Kireklo-Sabah


Geri Dön