Yayla Enerji'sini turizmden alacak kayakçılara devre tatili getirecek!
Borsa İstanbul'da gong bugün Yayla Enerji için çalacak. Yayla Enerji ödenmiş sermayesinin 6 milyon 850 bin TL'den 9 milyon 350 bin TL'ye arttırılması nedeniyle ihraç edilen toplam 2.5 milyon TL nominal değerli paylar, 4.80 TL...
Gelişen işletmeler Piyasası'na bugün yeni bir şirket daha geliyor. Yayla Enerji, 4.80 TL fiyatla işlem görmeye başlıyor.
Borsa İstanbul'da gong bugün Yayla Enerji için çalacak. Yayla Enerji ödenmiş sermayesinin 6 milyon 850 bin TL'den 9 milyon 350 bin TL'ye arttırılması nedeniyle ihraç edilen toplam 2.5 milyon TL nominal değerli paylar, 4.80 TL satış fiyatından, Borsa İstanbul Birincil Piyasada "Borsada Satış - Sabit Fiyatla Satış Yöntemi" ile halka arz edildi. Halka arz, ilk günden yeterli talebi alınca hisse dağıtımı gerçekleştirildi. Gelişen İşletmeler Piyasası Listesi'ne kabul edilen Yayla Enerji'nin halka açıklık oranı yüzde 26.74 oldu. Şirket YAYLA.E kodu ile bugünden itibaren Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Piyasası'nda işlem görmeye başlayacak.
Arzdan 12 milyon TL gelir elde edilirken 2 milyon TL Erciyes Dağında yapılan ilk otel ve günübirlik tesis inşaatı için, 5 milyon TL yaz turizmi konusunda Çeşme'deki arsa yatırımı için kalan tutar ise işletme finansman için kullanılacak.
Yayla Enerji Üretim Turizm ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yayla, dün DÜNYA Gazetesi'ne yaptığı ziyarette halka arz süreci ile İlgili bilgi verirken şirketin hedeflerini de anlattı. Yayla, 1950 yılında kurulan ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketin Kayseri Erciyes Dağı projesiyle kış turizmine girdiğini anlatarak "Biz özünde bir inşaat firmasıyız. Şu anda turizm sektörüne eğiliyoruz. Kendimize mihenk taşı olarak Kayseri Erciyes Dağı projesini koyduk. Bizim temelimiz inşaat, orada devam eden işlerimiz var. Turizm tarafında da başlayan yatırımlarımız var. Şimdi yönümüz turizm. Enerji sektörü ise orta vadeli vizyonumuz. Başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji konusunda Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Gözümüz güneşte diyebiliriz" açıklamasını yaptı.
Kayakçılara 'devre tatil' sistemi kuracak Şirketin halka arz izahnamesindeki gelir projeksiyonlarına bakıldığında taahhüt işlerinden yıllık 1 milyon TL civarında net gelir beklediği öngörülüyor. Nitekim Yayla, son dönemde başta ASKİ olmak üzere alt yapı işlerinde çalıştıkları bilgisini de verdi. Fakat şirketin gelirlerinin büyük ölçüde otel yatınmlarından geleceğini düşünülüyor. Mehmet Yayla'mn verdiği bilgiye göre Çınarcık Barajı, Gaziantep Burç Göleti, Çatalağzı Termik Santrali Kül Barajı gibi önemli projelerin inşasında imzası olan şirket şimdi Kayseri Erciyes Dağı projesindeki 25 tesisin 5'ini yapacak.
Yayla, tüm plan hayata geçirildiğinde Avrupa'nın en uzun kayak pistine sahip olması planlanan Kayseri Erciyes Dağı için yapılan master plan kapsamında 2012 yılında yapılan ihalelerde, toplamda 25 adet tesisin, 4 adet turizm ve 1 adet günübirlik tesis arazisini satın alarak dahil olduklarını da anlattı. Yayla, RCI sistemine dahil olarak 3 otelde 'devre tatil' sistemi kurmak istediklerini de söyledi. Böylece kış turizmine meraklı kişilere aslında sadece Erciyes Dağı'nın değil o anda kayak yapılacak pek çok dağında kapısını açmış olacak.
Yayla Enerji, 35 odak otel ve günübirlik tesisin yapımını 2013-2014 yıllarında gerçekleştirerek, inşası tamamlanan tesisleri 2014 - 2015 kış sezonuna yetiştirmeyi hedefliyor. Diğer 200 odalı 3 otelin devre tatil olarak satışına ise 2014 yılından itibaren başlanması, 5 yıl içinde de devre tatil dönemlerinin satılmasını planlıyor.
Yaz turizmi için Çeşme'ye yatırım İzahnamede yapılan projeksiyonda 2014'ten itibaren toplam 5 yılda bu otellerden yaklaşık 50 milyon dolar satış geliri ve bunun yanında 2015'te 1.050 milyon, 2016'dan itibaren ise yıllık 2.1 milyon dolarlık aidat geliri yaratacağı tahmin ediliyor. Yatırım olarak ise 2015 yılma kadar 28 milyon dolar harcanacağı sonrasında ise yatırım harcaması yapılmayacağı öngörülüyor.
Mehmet Yayla, konuşmasında sürdürülebilirliğe atıfta bulunurken Kayseri'deki yatırımlarının kış turizmindeki yatırımları olduğunu vurguladı. Yayla, "Yaz turizmi içinde Çeşme'de sahip olduğumuz arsada yatırım yapmak istiyoruz.
Böylece hem kış hem de yaz sezonunda turizme katkı sağlayan bir yapıya dönüşeceğiz" açıklamasını yaptı.
Yayla, Çeşme'deki arsa yatırımlarının duyulmasının ardından pek çok yatırımcının kapılarını çaldığını hatta Kayseri'deki otel projelerinde işletmeci olmak için pek çok büyük otel zincirinin işbirliği teklif ettiğini de vurguladı.
Mehmet Yayla, sorularımız üzerine, şirketin anonim şirkete dönüşümü sırasında sistem müsaade etmediği için yeniden Yayla İnşaat adım alamadığını dolayısıyla 'enerji' iş kolunun öne geldiğini anlatarak halka arzda fiyat değerlendirmesinin inşaat, turizm ve özkaynaklar üzerinden yapıldığını da ifade etti.
KAP'a açıklamasında arzdan, 119 yerli gerçek kişi, 3 yerli tüzel yatırımcı, 1 yabancı fon, lyerli yatırım ortaklığı 2.5 müyon TL nominal değerli payın alımını gerçekleştirdiği ifade edilirken payların yüzde 5'inden fazlasını satm alan 1 yabancı fon, 1 yatırım ortaklığı, 3 yerli gerçek kişi bulunduğu bilgisine de yer verildi.
Dünya Gazetesi