04 / 05 / 2024

Yayla sorununa 2011 öncesi yapı için rayiç bedel üzerinden kiralama çözümü!

Yayla sorununa 2011 öncesi yapı için rayiç bedel üzerinden kiralama çözümü!

Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptığı düzenleme ile devlet ormanlarında 2011 yılından önce yapılmış her türlü bina ve tesis, kullanıcılarına rayiç bedel üzerinden kiraya verilecek...




Orman ve Su İşleri Bakanlığı, uzun yıllardır kangren hale gelmiş yayla sorununu çözüyor. Yapılan düzenlemeyle, devlet ormanlarında 2011'den önce yapılmış her türlü bina ve tesis, kullanıcılarına rayiç bedel üzerinden kiraya verilecek. Uygulama ile devlet ormanları içerisindeki yaylalarda yaşayan vatandaşların sorunu çözülmüş olacak.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 6292 sayılı "Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun"un çıkarılması ardından yönetmelik düzenlemesini de tamamlayarak ilk adımı attı.


"Devlet Ormanlarındaki Yayla Alanlarının Tespiti ve İdaresi Hakkında Yönetmeliği" çıkaran Bakanlık, bu kapsamda Yayla Alanları Tespiti ve İlanı işlemini 30 Temmuz 2013 tarihli ilanla başlattı.


292 yayla alanı için çıkılan ilan ile devlet ormanlarında bulunan, 31 Aralık 2011'den önce yapılmış, hakkında müsadere kararı bulunanlar da dahil her türlü bina ve tesis, mevcut haliyle Vaziyet Planına İşlenmesi, Sabit Kıymetlere Alınması ve Kullanıcılarının Tespiti işlemi yapılarak, kullanıcılarına rayiç bedel üzerinden kiraya verilecek.


31 Aralık 2011 tarihinden sonra tesis edilmiş, devlet ormanlarındaki yaylalarda bulunan yapılanmaya müsaade edilmeyecek, yapılanlar da yıkılacak. Yayla alanındaki bina ve tesislerden, kullanıcısı tespit edilemeyenlerle tespit tarihinden itibaren bir yıl içerisinde kullanıcısı tarafından kiralanmayanlar da yıkılacak.



AA


Geri Dön